Γράφει ο Πάνος Αμυράς
«Πού θα βρείτε τα λεφτά;», είναι το ερώτημα που ακούσαμε από πρώην υπουργούς της κυβέρνησης Τσίπρα. Μία εύκολη απάντηση θα ήταν από τη διαγραφή του «επονείδιστου χρέους», όπως έλεγαν οι «σύντροφοι αγωνιστές» μέχρι να υπογράψουν το τρίτο μνημόνιο. Το ερώτημά τους όμως περιέχει πολλά στοιχεία υποκρισίας.
Η κυβέρνηση Τσίπρα που μέχρι τις παραμονές των ευρωεκλογών μοίραζε χρήματα και υποσχόταν ότι μαζί με το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ θα υπάρχει και ένα πενηντάρικο αύξηση στις συντάξεις, τώρα απορεί με τον τρόπο με τον οποίο ο Μητσοτάκης θα χρηματοδοτήσει τις μειώσεις του ΕΝΦΙΑ στη μεσαία τάξη και τις περικοπές φόρων του 2020.
Η απάντηση είναι απλή και όχι, δεν περιλαμβάνει το «επονείδιστο χρέος». Ο κ. Μητσοτάκης πιστεύει ότι τα πλεονάσματα μπορούν να επιτευχθούν μέσω της ανάπτυξης. Η μεγέθυνση της οικονομίας θα αυξήσει τα δημόσια έσοδα και θα πολλαπλασιάσουν τα οφέλη για την οικονομία ενώ η έναρξη μεγάλων επενδυτικών σχεδίων θα κινητοποιήσει κεφάλαια και θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας. Επιπλέον θα αντιμετωπιστεί η κρατική σπατάλη, κάθε δαπάνη θα περνά από κόσκινο και είναι βέβαιο ότι στο Γενικό Λογιστήριο θα εντοπίσουν φουσκωμένα κονδύλια σε εκατοντάδες κωδικούς.
Σε αντίθεση με την τακτική του ΣΥΡΙΖΑ, που όταν διέβλεπε δημοσιονομική υστέρηση ανέβαζε τους φόρους, ο Κυριάκος επενδύει σε πλεόνασμα μεταρρυθμίσεων, που θα έχουν ως αιχμή τη μείωση των φόρων.
Ντόναλντ Τραμπ και Δαλάι Λάμα
Σε ό,τι αφορά τα πρωτογενή πλεονάσματα, για τα οποία επίσης γκρίνιαξε ο Τσίπρας ότι η νέα κυβέρνηση απεμπόλησε το μεγαλόπνοο σχέδιό του να τα πληρώνουμε από το «μαξιλάρι», η νέα κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει το ζήτημα με σοβαρότητα και κυρίως στον σωστό χρόνο. Εάν η οικονομία ξεφύγει από τους αναιμικούς ρυθμούς ανάπτυξης της περιόδου ΣΥΡΙΖΑ η πίεση για το πλεόνασμα θα αμβλυνθεί γιατί η περαιτέρω αύξηση του ΑΕΠ θα βελτιώσει την καμπύλη του χρέους, που προσμετρούν οι δανειστές.
Η επιλογή του Κυριάκου στην ουσία είναι μονόδρομος. Θα ρισκάριζε εάν συνέχιζε την πολιτική του Τσίπρα. Η πραγματική οικονομία δεν αντέχει άλλους φόρους, η ελάφρυνση νοικοκυριών και επιχειρήσεων έχει και αναπτυξιακά χαρακτηριστικά. Αρκεί να δοθεί σαφές μήνυμα ότι μειώνονται οι φόροι για να πληρώνονται και κυρίως να μη χάνονται στη μαύρη τρύπα της φοροδιαφυγής.
Να μάθουμε να μετράμε
Πολλές ήταν οι ομιλίες κυβερνητικών στελεχών που ξεχώρισαν. Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης ανέπτυξε με απλά λόγια το όραμα της κυβέρνησης για ένα φιλικό και σύγχρονο Δημόσιο, ο υπουργός Υποδομών Κώστας Καραμανλής απέρριψε προκλητικές αυξήσεις στα διόδια, η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη έδειξε ότι ο πολιτισμός μπορεί να καταστεί ένας τομέας που θα φέρει νέα εισοδήματα και κυρίως θα δημιουργήσει έναν νέο κύκλο φιλελληνισμού παγκοσμίως. Ενδιαφέρουσα ήταν και η ομιλία του υφυπουργού Οικονομικών Θεόδωρου Σκυλακάκη, ο οποίος έχει αναλάβει το Γενικό Λογιστήριο. Ως γνήσιος φιλελεύθερος, έδωσε σημασία πριν από την άσκηση πολιτικών στη διάγνωση του προβλήματος. «Να μάθουμε να μετράμε πριν λάβουμε αποφάσεις», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σκυλακάκης, μεταφέροντας στη Βουλή ένα μόνιμο «παράπονο» του Στέφανου Μάνου, που δίνει μεγάλη σημασία στη συλλογή και επεξεργασία στοιχείων.
«Κέρβερος στην Βουλή»
Ο πρωθυπουργός όταν δήλωσε στην κοινοβουλευτική του ομάδα ότι θα πρέπει να συμμετέχουν στις εργασίες της Βουλής το εννοούσε. Ετσι χθες το πρωί με την έναρξη της συνεδρίασης βρέθηκε στα κυβερνητικά έδρανα, παρακολούθησε τις ομιλίες των υπουργών και συνομίλησε με βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας. Ο κ. Μητσοτάκης γνωρίζει από τον αείμνηστο πατέρα του ότι η Βουλή δίνει τον τόνο στην πολιτική ζωή της χώρας και όσοι παρακολουθούν τις εργασίες της βγαίνουν κερδισμένοι. Με τον Κυριάκο είναι βέβαιο ότι το Κοινοβούλιο θα αποκτήσει ζωή και τα 158 μέλη της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας θα έχουν σημαντικό ρόλο στην προώθηση του κυβερνητικού έργου.
Από την έντυπη έκδοση
Ο Πάνος Αμυράς είναι ο διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου