Σήμερα ο κ. Ρέγκλινγκ θα έχει συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και, όπως έγινε γνωστό, το βασικό ζήτημα που θα τεθεί είναι να αναζητηθεί φόρμουλα συνεργασίας, ώστε να υπάρξει προσεχώς χαλάρωση της δέσμευσης για υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα που έχει υπογράψει η κυβέρνηση Τσίπρα έως και το 2022.
Η στρατηγική της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι να εμφανίσει μέσα στο πρώτο εξάμηνο της θητείας της ένα πλεόνασμα μεταρρυθμίσεων στο Δημόσιο και στο οικονομικό περιβάλλον, με στόχο να τονώσει την ιδιωτική πρωτοβουλία και να διευκολύνει την υλοποίηση των επενδύσεων.
Η κύρια διεκδίκηση για τη μείωση των πλεονασμάτων θα γίνει σε δεύτερη φάση, στις αρχές του 2020, ώστε μέχρι τότε να υπάρχει δείγμα γραφής του τρόπου με τον οποίο η κυβέρνηση σκοπεύει να κινηθεί στην οικονομία.
Η μείωση της φορολογίας αποτελεί βασικό συστατικό της πολιτικής του Κυριάκου Μητσοτάκη. Εάν δεν μειωθούν οι επιβαρύνσεις για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, είναι βέβαιο ότι δεν θα υπάρξει και καμία ουσιαστική βελτίωση στον τομέα της ανάπτυξης.
Η προηγούμενη κυβέρνηση, στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, είχε ορίσει ότι θα πετύχαινε πρωτογενή πλεονάσματα έως και 5,2% τα επόμενα χρόνια. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη μπορεί να προσγειώσει τους στόχους στα επίπεδα του 3,5%, ώστε να δημιουργηθεί δημοσιονομικός χώρος και ταυτόχρονα το 2020, με βάση τα αποτελέσματα της πολιτικής της, να ζητήσει περαιτέρω μείωση των στόχων για πλεονάσματα.
Τα πλεονάσματα θα πρέπει να δημιουργούνται πια από ανάπτυξη και όχι από υπερφορολόγηση, όπως έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση. Αυτή η στροφή είναι και το κλειδί της επιτυχίας της νέας οικονομικής πολιτικής που θα εφαρμόσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη.
Από την έντυπη έκδοση