Γράφει ο Πάνος Αμυράς
Το κράτος έχει φτάσει στο σημείο να εισπράττει σχεδόν τις μισές αποδοχές των εργαζομένων μέσω φόρων και εισφορών χωρίς να βελτιώνονται και οι προσφερόμενες δημόσιες υπηρεσίες.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, για καθαρές ετήσιες αποδοχές έως €20.000, το ελληνικό κράτος παίρνει από τους μισθωτούς, μέσω φόρων και εισφορών, κατά μέσο όρο το 44% από τα ποσά που πληρώνει ο εργοδότης. Μόνο 6 ευρωπαϊκές χώρες αφαιρούν υψηλότερα ποσοστά. Αντιθέτως, στην Κύπρο το αντίστοιχο ποσοστό είναι 16%, στην Ιρλανδία 20% και στη γειτονική Βουλγαρία 27%.
Η κατάσταση είναι ακόμη χειρότερη για όσους έχουν καθαρές αποδοχές €40.000 τον χρόνο, οι οποίοι θεωρούνται κάτι ως «κροίσοι» από το κράτος, με αποτέλεσμα να εισπράττει μέσω φόρων και εισφορών το 60% του ποσού που πληρώνει ο εργοδότης. Σε καμία άλλη ευρωπαϊκή χώρα δεν συναντάται αυτό το ποσοστό όταν στη Βουλγαρία είναι μόλις το 20% και στην Κύπρο το 28%.
Ντόναλντ Τραμπ και Δαλάι Λάμα
Αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής είναι να μειώνεται διαρκώς ο αριθμός των φορολογουμένων με εισοδήματα έως 30.000 ευρώ. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόλις το 3% των πολιτών δηλώνει ετήσιες αποδοχές άνω των 30.000 ευρώ αλλά αυτή η εισοδηματική ομάδα συνεισφέρει με το 42% των συνολικών εσόδων του κράτους από φόρους εισοδήματος και ειδική εισφορά.
Οι συντάκτες της έκθεσης αναφέρουν ότι οι μεσαίες και μικρές επιχειρήσεις εγκλωβίζονται στα μικρότερα μεγέθη μέσα από αντικίνητρα που δυσκολεύουν τη μεγέθυνσή τους. Ενα από αυτά είναι και η υψηλή φορολόγηση ειδικά της μισθωτής εργασίας του ιδιωτικού τομέα στην Ελλάδα που αποτρέπει προσλήψεις εργαζομένων υψηλών δεξιοτήτων, οι οποίοι είναι απαραίτητοι για να στηρίξουν την ανάπτυξη.
Ο ίδιος παραλογισμός ισχύει και στην έμμεση φορολογία. Η Ελλάδα έχει βασικό υψηλό συντελεστή ΦΠΑ, αλλά τα έσοδα αναλογικά είναι χαμηλά. Είμαστε ουραγοί στον ψηφιακό μετασχηματισμό, αλλά φορολογούμε τις κινητές υπηρεσίες επικοινωνιών με τον υψηλότερο συνδυασμό ΦΠΑ και ΕΦΚ στην Ευρώπη. Είμαστε η μοναδική χώρα που έχει υψηλό ΦΠΑ στις εγχώριες μεταφορές επιβατών και που διατηρεί σχετικά υψηλό συντελεστή ΦΠΑ σε εστίαση και καταλύματα αλλά ελπίζει σε «διαρκή» ανάπτυξη από τον τουρισμό.
Επιπλέον, η Ελλάδα αποτελεί μια από τις χώρες που επιβάλλουν τους υψηλότερους φόρους κατοχής ακινήτων στην Ε.Ε. και τον ΟΟΣΑ (2,7% του ΑΕΠ ενώ στη ζώνη του ευρώ ο μέσος όρος είναι 1,6%).
Είναι σαφές ότι ισχυρή ανάπτυξη και βιώσιμα δημοσιονομικά δεν θα μπορέσουμε να πετύχουμε ποτέ εάν δεν υπάρξει μείωση στη φορολογία. Η Κύπρος έχει δείξει τον δρόμο της εξυγίανσης. Κράτησε χαμηλά τους φόρους για επιχειρήσεις και εισοδήματα και κατάφερε να βγει νωρίτερα από τα μνημόνια και να σημειώσει υψηλούς αναπτυξιακούς ρυθμούς άνω του 4%.
Η μείωση των φόρων εάν συνδυασθεί με αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας ώστε να υλοποιηθούν ταχύτερα επενδυτικά σχέδια θα αυξήσει τα δημόσια έσοδα και η οικονομία θα μπει στον ενάρετο κύκλο της ανάπτυξης που θα τροφοδοτεί πλεονάσματα μέσω της μεγέθυνσης της παραγωγής και όχι της υπερφορολόγησης.
Η Νέα Δημοκρατία ορθώς επιμένει στην ανάγκη αποκλιμάκωσης των φορολογικών συντελεστών, κάνοντας μέχρι και τον ΣΥΡΙΖΑ να την εγκαλεί για «λειψές μειώσεις».
Η κυβέρνηση, που θα προκύψει μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου, θα αντιμετωπίσει δημοσιονομικές δυσκολίες εάν δεν αλλάξει ρότα στη φορολογία. Η μεσαία τάξη, που πλήρωσε ακριβά το πείραμα ΣΥΡΙΖΑ, περιμένει πολλά από τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Από την έντυπη έκδοση
Ο Πάνος Αμυράς είναι ο διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου