Γράφει ο Γιάννης Τσαπρούνης*
ΟΙ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ που πέρασε ο λαός της Αργεντινής είναι γνωστές και ήταν πολλαπλάσιες σε σχέση με τις συνέπειες των μνημονίων. Η χώρα για περισσότερο από δέκα χρόνια έμεινε εκτός αγορών. Ο λαϊκισμός των «προοδευτικών» κυβερνήσεων συνοδεύτηκε από εθνικοποιήσεις επιχειρήσεων και από άγρια υπερφορολόγηση που διέλυσε την πραγματική οικονομία. Οι υποτιμήσεις διαδέχονταν η μία την άλλη και ο πληθωρισμός είχε εκτιναχθεί σε δυσθεώρητα ύψη. Οι πολίτες της φτωχοποιήθηκαν από τα πρωτοφανή μέτρα λιτότητας.
Η ΜΕΓΑΛΗ πολιτική ανατροπή που έβγαλαν οι κάλπες του περσινού Νοεμβρίου με την ανάδειξη του κεντροδεξιού μεταρρυθμιστή Μαουρίτσιο Μάκρι στην προεδρία της χώρας έδωσαν άμεσα άλλη πνοή στην οικονομία της χώρας. Τον Απρίλιο εξέδωσε ομόλογα ύψους 16,5 δισ. δολαρίων με προσφορές 65 δισ., ενώ τώρα ετοιμάζεται να εκδώσει ομόλογα σε ευρώ. Η νέα κυβέρνηση προχώρησε σε μείωση της φορολογίας βοηθώντας ιδιαίτερα τις εξαγωγικές επιχειρήσεις, οι οποίες για χρόνια βρίσκονταν… μπλοκαρισμένες. Παράλληλα μεγάλα funds και πολυεθνικές ανακοίνωσαν επενδύσεις ύψους 30 δισ. δολαρίων.
2014 και 2024, ομοιότητες και διαφορές
ΔΕΝ ΣΗΜΑΙΝΕΙ, βέβαια, πως η Αργεντινή έγινε μέσα σε λίγους μήνες από κόλαση… παράδεισος. Οι κοινωνικές ανισότητες είναι ακόμα τεράστιες, ο πληθωρισμός είναι πολύ υψηλός και τα επιτόκια δανεισμού της χώρας βρίσκονται λίγο χαμηλότερα από τα ελληνικά. Η Αργεντινή θα χρειαστεί αρκετό καιρό για να επιστρέψει στην κανονικότητα μετά από χρόνια απομονωτισμού από την παγκόσμια οικονομία. Μόνο η πολιτική στροφή της χώρας, από τον λαϊκισμό σε μια κυβέρνηση που έχει μεταρρυθμιστικό προφίλ και αποπνέει εμπιστοσύνη, ήταν αρκετή για να αλλάξει το οικονομικό κλίμα και να φανεί, επιτέλους, φως στο τούνελ.
ΕΥΤΥΧΩΣ που η Ελλάδα δεν ακολούθησε το μοντέλο της Αργεντινής που πρότεινε ο Αλέξης Τσίπρας. Αν και τη ζημιά που έχει προκαλέσει ο ΣΥΡΙΖΑ θα την πληρώνουν για πολλά χρόνια οι πολίτες. Ηρθε, όμως, η ώρα η χώρα μας να ακολουθήσει το τωρινό αργεντίνικο μοντέλο. Να μπει στην άκρη ο λαϊκισμός των ψευδοαφηγημάτων. Να προσγειωθεί σε έναν μεταρρυθμιστικό ρεαλισμό, που θα επαναφέρει την αξιοπιστία της χώρας. Το κλίμα θα αλλάξει ταχύτατα και η οικονομία θα πάρει και πάλι μπρος.
*Ο Γιάννης Τσαπρούνης είναι διευθυντής σύνταξης του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου