Γράφει ο Μπάμπης Παπαπαναγιώτου
Παραδεχόμενος έτσι, εμμέσως πλην σαφώς, ότι τουλάχιστον ολόκληρο το 2015 -που ήταν η πρώτη κυβερνητική χρονιά του ΣΥΡΙΖΑ- ο Μ. Πετσίτης ήταν στο σύστημα του Μ. Μαξίμου. Κάτι, άλλωστε, που αποδεικνύεται και από πλήθος φωτογραφιών και βίντεο εκείνης της χρονιάς.
ΠΡΙΝ από 3 μήνες ο Ν. Παππάς, μιλώντας στην ΕΡΤ για τον Μ. Πετσίτη, είχε δώσει μια άλλη εκδοχή: Με τον «Μανόλο» είχαν χαθεί «για μεγάλο χρονικό διάστημα» και «κάποια στιγμή βοήθησε στην προεκλογική εκστρατεία του ΣΥΡΙΖΑ και μετά ασχολήθηκε με τον ιδιωτικό τομέα». Σαφής τότε ο υπουργός. Ο Μ. Πετσίτης βοήθησε προεκλογικά και μετά «έφυγε» για τον ιδιωτικό τομέα. Δηλαδή, σύμφωνα με την τότε εκδοχή του κ. Παππά, στη διάρκεια του 2015 ο… εθελοντής «Μανόλο» ήταν στον… ιδιωτικό τομέα. Χθες, και μετά τη δημοσίευση του βίντεο από το ντοκιμαντέρ του Πολ Μέισον «This is a coup», από τη βραδιά του δημοψηφίσματος (Ιούλιος 2015) ο Ν. Παππάς έκανε ένα «σκόντο»: Παραδέχθηκε ότι τουλάχιστον ολόκληρο το 2015 ο Μ. Πετσίτης δεν ήταν στον ιδιωτικό τομέα. Δεν είπε βέβαια πού ήταν (εντός του Μ. Μαξίμου όπως δείχνουν τα πειστήρια), ούτε πολύ περισσότερο τι ακριβώς έκανε για λογαριασμό του Μ. Μαξίμου.
ΟΜΩΣ η… εξελισσόμενη «γραμμή» του Ν. Παππά εξακολουθεί να πάσχει και να διαψεύδεται από πρόσωπα και γεγονότα. Σύμφωνα με το παρουσιολόγιο της ΔΕΠΑ, αλλά και τα όσα έχει πει ο πρώην διευθύνων σύμβουλός της Θ. Κιτσάκος, ο Μ. Πετσίτης εμφανιζόταν στη ΔΕΠΑ «ως ο Πετσίτης από το Μαξίμου» και το 2016 και το 2017. Ενόσω, δηλαδή, ήταν δ/νων σύμβουλος της εταιρίας. Αλλωστε υπάρχουν και οι on camera δηλώσεις του κ. Κιτσάκου, στις οποίες λέει ότι όσο ήταν στο τιμόνι της ΔΕΠΑ (2016-2017) «τον έχω δει στο Μαξίμου» (ΣΚΑΪ). Αρα σε χρόνο μεταγενέστερο του τέλους του 2015, που παραδέχθηκε χθες ο κ. Παππάς εξελίσσοντας λίγο τη γραμμή του. Ολως τυχαίως μέσα σ’ αυτό το διάστημα πραγματοποιείται και το «οικονομικό θαύμα»: Ο Μ. Πετσίτης των 5.000 ευρώ ετησίως γίνεται ο «χλιδάτος» και «φραγκάτος» των 200.000 ετησίως, με την dolce vita και τις «μεγάλες γνωριμίες»…
ΤΟ ΑΦΗΓΗΜΑ του κ. Παππά -ο οποίος σημειωτέον το επίμαχο διάστημα δεν ήταν «εξορισμένος» στην Καλλιθέα στο ΥΨΗΠΤΕ, όπως είναι το τελευταίο διάστημα, αλλά ήταν στο Μ. Μαξίμου, ως δεξί χέρι του Α. Τσίπρα- πάσχει και δημιουργεί διαρκώς κενά και ερωτήματα. Γι’ αυτό και η δικαστική έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη αποκτά πρόσθετο ενδιαφέρον. Καθώς εκτός από το «τι» και «γιατί» έκανε ο Μ. Πετσίτης στο Μ. Μαξίμου, μπορεί να ρίξει φως και στις διαδρομές του χρήματος. Αλλωστε ο ίδιος ο Ν. Παππάς, μιλώντας χθες στο ρ/σ 24/7, παρότρυνε «να προχωρήσουν οι έρευνες». Κι από ό,τι φαίνεται θα προχωρήσουν. Είναι άγνωστο, όμως, αν θα έχουν ολοκληρωθεί πριν από τις εκλογές. Αυτό, βεβαίως, δεν εμποδίζει τη συνέχισή τους μετά τις εκλογές.
Ίσως η τελευταία φιέστα για τις Πρέσπες
Η συμφωνία των Πρεσπών αποδεικνύεται ο μεγάλος λάκκος που «έσκαψε» ο Α. Τσίπρας για τους άλλους, αλλά έπεσε μέσα ο ίδιος. Πίστεψε ότι θα πετύχει ταυτοχρόνως τρεις στόχους: 1. Θα συνομιλούσε με την Ιστορία. 2. Θα διασπούσε τη Ν.Δ. 3. Θα εγκλώβιζε ασφυκτικά το ΚΙΝ.ΑΛ., ώστε να το λεηλατήσει εκλογικά. Το ΚΙΝ.ΑΛ. δείχνει να ορθοποδεί και να ενισχύεται. Η Ν.Δ. ζει τις μέρες της ισχυρότερης ενότητας και της μεγαλύτερης συσπείρωσής της. Και η Ιστορία σπεύδει να εξασφαλίσει περισσότερες μαύρες σελίδες για να «χωρέσει» το μέγα «επίτευγμα» των Α. Τσίπρα-Ν. Κοτζιά-Π. Καμμένου. Την ίδια ώρα, τόσο η ζώσα πραγματικότητα όσο και ΟΛΕΣ οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι Πρέσπες απειλούν -μαζί με την οικονομία- να «καταπιούν» εκλογικά τον ΣΥΡΙΖΑ. Περίπου το 70% των Ελλήνων αποδεικνύεται, εκτός από «ανόητο» -όπως είχε χαρακτηριστεί από τον πρωθυπουργό της χώρας- και «πατριδοκάπηλο», αλλά και «υποκριτές». Οπως μας ενημέρωσε στη διάρκεια της «απόβασης στα Σκόπια». Αυτή φαίνεται ότι θα είναι και η τελευταία επικοινωνιακή φιέστα του πρωθυπουργού για τις Πρέσπες. Πρέπει να είναι εντελώς αυτοκαταστροφικός αν δεν προσπαθήσει, και μάλιστα σκληρά, να βγάλει τις Πρέσπες από την εκλογική ατζέντα. Ασχέτως αν θα τα καταφέρει. Οσο παίζει το χαρτί της «ιστορικής συμφωνίας» τόσο χάνει και συγκρούεται μετωπικά με το κυρίαρχο λαϊκό αίσθημα.
Ινάσιο Λούλα, ο «πρεσβευτής» του Καλού
Δίκιο ο Βαρώτσος, ψευδόμενη η Ζορμπά
Το ψέμα, ως γνωστόν, έχει κοντά ποδάρια. Ο Ζ. Ζάεφ ήταν σαφής στη συνέντευξή του στο Γαλλικό Πρακτορείο: Υπάρχουν πρωτοβουλίες «υπέρ μιας θεσμικής ανταλλαγής μνημείων, όπως είναι οι ανταλλαγές δώρων μεταξύ φίλων». Η δήλωση δικαιώνει πλήρως το γλύπτη Γ. Βαρώτσο κι αφήνει τραγικά εκτεθειμένη την υπουργό Πολιτισμού Μ. Ζορμπά. Ο δημιουργός είχε απόλυτο δίκιο. Η κ. Ζορμπά του έκανε πρόταση στα «μουλωχτά» να δώσουμε το «Δρομέα» και να πάρουμε από τα Σκόπια κάποιο άγαλμα του Μ. Αλεξάνδρου. Κι όταν ο κ. Βαρώτσος αρνήθηκε, η υπουργός πρώτα «διέψευσε» τη συνάντηση, μετά, ούτε λίγο ούτε πολύ, προσπάθησε να τον «βγάλει τρελό» και στο τέλος έμεινε με το ψέμα. Ούτε μια φορά δεν μπορεί να πει αλήθεια αυτή η κυβέρνηση;
Επιλεκτικών σχέσεων ΣΥΡΙΖΑ-Χ.Α. συνέχεια…
Στο ψηφοδέλτιό της συμπεριέλαβε αρχικά η υποψήφια του ΣΥΡΙΖΑ για το Δήμο Μυτιλήνης, Εριφύλη Χιωτέλη, τον Δ. Κόρακα. Ο οποίος είναι εκπαιδευτικός, αλλά είχε κι έντονη πολιτική δράση. Μόνο που η δράση του είχε περάσει μέσα από τη Χ.Α., της οποίας υπήρξε ιδρυτικό και μαχητικό στέλεχος. Προφανώς οι «συνάφειες της πλατείας» δεν έχουν σβήσει. Κι έτσι ο Δ. Κόρακας πήρε το χρίσμα του υποψηφίου με το ψηφοδέλτιο της κ. Χιωτέλη και του ΣΥΡΙΖΑ Μυτιλήνης. Μέχρι που έγινε γνωστό το χρυσαυγίτικο παρελθόν του «δυναμικού» υποψηφίου. Με μια λιτή ανακοίνωση η κ. Χιωτέλη έκανε γνωστό ότι «ο κ. Δ. Κόρακας δεν είναι πλέον υποψήφιος με το συνδυασμό μας». Γιατί; «Το πρόσφατο παρελθόν του κ. Κόρακα και η δράση που έχει αναπτύξει στα Γιάννενα, τα προηγούμενα χρόνια, με τίποτα δεν συνάδουν με τις αρχές και τις αξίες μας».
Κάπως έτσι συμβαίνει όταν οι «αρχές και οι αξίες» κάπου συναντιούνται στην πράξη και στην καθημερινότητα.
Απορίες
1. Αληθεύει ότι ο νέος guest star στην «υπόθεση Πετσίτη» είναι ο δικηγόρος Ν. Ανδρικόπουλος;
2. ΔΗΛΑΔΗ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΕΦΥΓΕ ΑΠΟ ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ ΠΑΙΡΝΟΝΤΑΣ ΤΙΣ SELFIES ΜΕ ΤΟΝ ΖΑΕΦ ΚΙ ΑΦΗΝΟΝΤΑΣ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟΥ «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ»;
3. Διαβεβαίωσε ο Σπίρτζης ότι το αεροδρόμιο «Μακεδονία» δεν αλλάζει όνομα. Κι αυτός είναι λόγος εφησυχασμού ή μεγαλύτερης ανησυχίας;
Από την στήλη «ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ» στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου