Γράφει ο Πάνος Αμυράς
Η συμφωνία για το Σκοπιανό, που ξεκίνησε από το Μαξίμου ως ένα όχημα για τη διάσπαση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, έχει μετατραπεί σε καταλύτη για τις πολιτικές εξελίξεις. Οι Πρέσπες δεν ξεχάστηκαν σε 10 ημέρες, όπως διαβεβαίωναν τον πρωθυπουργό οι συμβουλάτορές του, αντιθέτως σχεδόν σε καθημερινή βάση ανακύπτουν προβλήματα που έχουν ως πηγή τις σοβαρές ατέλειες του κειμένου και κοινό χαρακτηριστικό ότι θίγουν τα εθνικά μας συμφέροντα.
Ακόμη ηχούν στα αφτιά μας τα γέλια των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ όταν ο πρόεδρος της Ν.Δ. επεσήμαινε τους κινδύνους για τους ροδακινοπαραγωγούς της Πέλλας και της Ημαθίας από τη χρήση του όρου «μακεδονικά» από τους γείτονες. Τα γέλια της συμπολίτευσης, που φανέρωναν τουλάχιστον ασέβεια προς το μόχθο γεωργών και εργαζομένων στις κονσερβοποιίες, έχουν βγει ξινά. Οχι γιατί οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορούν να γεμίσουν ούτε μία αίθουσα του νομού τους όταν διαλαλούν τα καλά των Πρεσπών, αλλά γιατί οι γείτονες εκμεταλλεύονται τις διατάξεις της συμφωνίας για να περάσουν τις δικές τους θέσεις.
Η συμπολίτευση μπορεί να γελούσε με τα ροδάκινα Πέλλας, αλλά οι οινοπαραγωγοί της Μακεδονίας έφαγαν «πόρτα» στη διεθνή έκθεση οίνου στο Πεκίνο από τους διοργανωτές, που υποστήριξαν ότι ο όρος «μακεδονικό κρασί» είναι ήδη «καπαρωμένος» από τους γείτονες. Το ίδιο αισθάνθηκαν οι επιχειρηματίες του τουρισμού, όταν στην τελευταία έκθεση του Βερολίνου τα Σκόπια διαφήμιζαν τις «ομορφιές της Μακεδονίας» και μόνο κατόπιν διαβήματος φιλοτιμήθηκαν να προσθέσουν σε ένα γραφείο τους την ένδειξη «Βόρεια Μακεδονία».
Οι εξαγωγείς ανησυχούν για τις διαφορές που μπορεί να έχουν με τους γείτονες για το brand name της Μακεδονίας, ενώ ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης δεν θα συνοδεύσει τον πρωθυπουργό στο προσεχές ταξίδι του στα Σκόπια ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τη συμφωνία.
Οι Πρέσπες παράγουν αρνητικά αποτελέσματα στις διμερείς σχέσεις, που είναι το σημαντικότερο, και ταυτόχρονα επιβαρύνουν την πολιτική θέση της κυβέρνησης.
Ο κ. Τσίπρας πιστεύει ότι αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες, όπως η επίσκεψή του στη γειτονική χώρα τις επόμενες ημέρες, θα δημιουργήσει την εικόνα ότι ελέγχει την κατάσταση και ότι η Ελλάδα βγαίνει ωφελημένη από τη συμφωνία.
Οταν όμως ο ομόλογός του Ζόραν Ζάεφ δεν χάνει ευκαιρία να τονίζει ότι με τις Πρέσπες κέρδισε τη μακεδονική γλώσσα και ταυτότητα, η επικοινωνιακή προσπάθεια του Μαξίμου δεν έχει αποτελέσματα.
Αλλωστε η χώρα μας είχε αναπτύξει σημαντικές οικονομικές δραστηριότητες στα Σκόπια τις προηγούμενες δεκαετίες και ελληνικές επιχειρήσεις ή τράπεζες είχαν τον έλεγχο του πιστωτικού συστήματος, του λιανεμπορίου και της αγοράς καυσίμων, χωρίς να έχει επιλυθεί το ζήτημα του ονοματολογικού.
Η κυβέρνηση προσπάθησε να χρησιμοποιήσει ένα θέμα εθνικής πολιτικής ως πιόνι στην κομματική σκακιέρα και, όπως συνήθως συμβαίνει σε τέτοιες περιπτώσεις, οι τακτικισμοί γυρίζουν μπούμερανγκ.
Το μετέωρο βήμα του πρωθυπουργού
Στο Μαξίμου θα πρέπει να έχουν πέσει σε βαθιά περισυλλογή. Σε λιγότερο από δύο μήνες στήνονται κάλπες και οι υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ στην Τοπική Αυτοδιοίκηση καταποντίζονται, ενώ το προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας για τις ευρωεκλογές διευρύνεται. Ο χρόνος τελειώνει και ο πρωθυπουργός έχει ακόμη τρεις εβδομάδες καιρό να αποφασίσει εάν θα προκηρύξει εθνικές εκλογές τον Μάιο ή θα προτιμήσει να εξαντλήσει τη θητεία έχοντας στο παθητικό του μία βαριά ήττα στις ευρωεκλογές. Οι υπεύθυνοι του πολιτικού σχεδιασμού στο Μαξίμου πρέπει να απαντήσουν σε ένα ερώτημα: ψυχρολουσία στις ευρωεκλογές και ελπίδα για ένα θαύμα τον Οκτώβριο ή εθνικές τον Μάιο πριν φανεί ότι οι «άχαστοι» συνετρίβησαν;
Ο Πάνος Αμυράς είναι ο διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου