Ελεύθερος Τύπος
ΑΠΟΨΕΙΣ

Η υπεροψία του Τσίπρα θα κρίνει την ημερομηνία των εκλογών

Από όταν μπήκε το 2019, βρισκόμαστε επισήμως σε προεκλογική περίοδο. Οι κάλπες είναι πολλές, οι δύο από αυτές καθορισμένες και μένει να δούμε πότε θα πάμε σε εθνικές εκλογές. Μάιο, Οκτώβριο, ή μήπως τον Ιούνιο;

Γράφει ο Γιῶργος Μιχαηλίδης*

Στην δημοκρατία μας, ο μόνος που αποφασίζει για την διενέργεια των εκλογών είναι ο πρωθυπουργός. Ό,τι και να λέει ο Τύπος, ό,τι και να λέει η αντιπολίτευση, ό,τι και να λένε οι δημοσκοπήσεις ή ο λαός στους δρόμους, ο πρωθυπουργός αποφασίζει πότε θα ανανεώσει την εμπιστοσύνη που του έχει δώσει το εκλογικό σώμα ή θα παραδώσει την εξουσία.

Εν προκειμένω με τα εκλογικά σενάρια να είναι πολλά, ο Αλέξης Τσίπρας το τελευταίο διάστημα δημοσίως επιμένει πως οι εκλογές θα γίνουν τον Οκτώβριο, δηλαδή και λίγες μέρες μετά την συμπλήρωση της τετραετίας, όπως του επιτρέπει το Σύνταγμα. Όμως, είναι αλήθεια, πως δεν πρέπει να ακούμε τον Αλέξη Τσίπρα.

Όχι γιατί θα μας πει ψέμματα. Προς Θεού, για τον Αλέξη Τσίπρα μιλάμε. Αλλά γιατί εκ της θέσεώς του είναι υποχρεωμένος να πει πως θα εξαντλήσει την τετραετία. Οτιδήποτε διαφορετικό θα είναι ένδειξη αδυναμίας και με τις δημοσκοπήσεις εις βάρος του δεν είναι ώρα ένας πρωθυπουργός να επιδεικνύει αδυναμία.

Είναι αλήθεια πως αυτές τις μέρες έφτασαν/φτάνουν οι λεγόμενες κρυφές δημοσκοπήσεις στο Μέγαρο Μαξίμου οι οποίες θα κρίνουν σε μεγάλο βαθμό και την απόφαση που θα λάβει ο Αλέξης Τσίπρας. Ας πούμε λοιπόν πως δεν επιλέγει να πάει σε εκλογές τον Μάιο και αφήσει τις αυτοδιοικητικές και την ευρωκάλπη να διαμορφώσουν κλίμα.

Τότε ο πολιτικός διάλογος θα γίνεται από μία διαφορετική βάση. Πλέον δεν θα μιλάμε με δημοσκοπήσεις τις οποίες οι καθείς από εμάς μπορεί να αμφισβητήσει, αλλά για εκλογικό αποτέλεσμα. Και εάν η διαφορά είναι άνω των 4-5 μονάδων όπως λένε οι πιο μετριοπαθείς στην ΝΔ τότε ο πρωθυπουργός θα είναι αντιμέτωπος με πανωλεθρία τον Οκτώβριο.

Θα έχει καταρρεύσει δηλαδή όλο το αφήγημα που έχει χτίσει το προηγούμενο διάστημα. Με δεδομένη την ιστορία η οποία δείχνει πως η διαφορά της ευρωκάλπης διπλασιάζεται και με δεδομένο πως το καλοκαίρι είναι νεκρός πολιτικός χρόνος για όλους, τότε ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει μόνο την ΔΕΘ για να αντεπιτεθεί.

Σε κάθε περίπτωση, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει την ημερομηνία των εκλογών. Αυτό που μπορούμε να πούμε με σιγουριά είναι πως ο Αλέξης Τσίπρας είναι σε ένα τεράστιο δίλημμα που όμοιό του έχει αντιμετωπίσει μόνο μία φορά, το καλοκαίρι του 2015.

Να παραδώσει την εξουσία τώρα ή μετά από πέντε μήνες; Για έναν πρωθυπουργό που είναι συνηθισμένος στην υπεροψία, είναι μία πραγματικά δύσκολη απόφαση…

*Ο Γιῶργος Μιχαηλίδης είναι ο διευθυντής του EleftherosTypos.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Φύτεψε λεφτόδενδρα…

Kon

Οι επιλογές του Τσίπρα δεν απασχολούν την κοινωνία

Kon

Ο Τσίπρας δεν είχε… καλό λόγο για τίποτα

Ανδρέας Ντίνης

Τσίπρας στον Alpha: Θετική εξέλιξη το Ταμείο Ανάκαμψης για τον ευρωπαϊκό νότο – Τι είπε για ελληνοτουρκικά και πρόωρες εκλογές

Μιχάλης Μάρδας

Δημοσκόπηση Metron Analysis: «Καλπάζει» η ΝΔ – Διαφορά 19,4 μονάδων έναντι του ΣΥΡΙΖΑ

Tinad

Το πακέτο Τσίπρα φέρνει Μνημόνιο – Μοίρασε λεφτά που δεν έχει το κράτος

Ανδρέας Ντίνης

Ο Πολάκης δεν άφησε τίποτα όρθιο και χάλασε την… φιέστα του Τσίπρα

Μιχάλης Μάρδας

Ο Τσίπρας υπόσχεται να μειώσει τους φόρους που ο ίδιος είχε αυξήσει

Kon

Η πανδημία στην ατζέντα της συνάντησης Σακελλαροπούλου – Τσίπρα

Tinad