Γράφει ο Πάνος Αμυράς
Μιλώντας σε εκδήλωση της γερμανικής Αριστεράς το 2012, τρία χρόνια δηλαδή πριν γίνει μερκελιστής, ο κ. Τσίπρας είχε πει τα εξής «προφητικά» για την επερχόμενη «κωλοτούμπα» του:
«Η λύση θα δοθεί από τις πολιτικές δυνάμεις οι οποίες θα έρθουν σε ρήξη με την πολιτική του νεοφιλελευθερισμού. Από τις πολιτικές δυνάμεις, οι οποίες με τη βοήθεια των λαών της Ευρώπης θα κατατάξουν στην κατηγορία “σκουπίδια” τους οίκους αξιολόγησης και τις αγορές και θα βάλουν ΑΑΑ στην κοινωνία».
Ο ίδιος, τον Δεκέμβριο του 2014 σε συνέντευξή του στην «Αυγή», δήλωνε βέβαιος ότι ακόμη και «οι περίφημοι οίκοι παραδέχονται ότι μετά την εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ πιθανότερο σενάριο θα είναι η υποχώρηση της ευρωπαϊκής ηγεσίας και η αποδοχή ενός συμβιβασμού με τη νέα ελληνική κυβέρνηση χωρίς περαιτέρω λιτότητα». Καμία σχέση με την πραγματικότητα για άλλη μία φορά.
Από προχθές το Μαξίμου πανηγυρίζει για τη διπλή αναβάθμιση της οικονομίας από τον οίκο Moody’s, ο δε προπέτης Τσακαλώτος έσπευσε να μαλώσει τον Σταϊκούρα γιατί βιάστηκε στις εκτιμήσεις του. Συνολικά, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κάνει εικόνισμα τις εκθέσεις των αξιολογητών, τις οποίες μέχρι το 2015 έκαιγε στην πυρά ως εργαλεία των νεοφιλελεύθερων δυνάμεων της Ευρώπης.
Εάν ήξεραν στον ΣΥΡΙΖΑ πώς λειτουργούν οι αγορές θα έπρεπε να προβληματίζονται για τα συμπεράσματα όχι μόνο της Moody’s αλλά και των υπόλοιπων οίκων αξιολόγησης και όχι να θριαμβολογούν. Οι αναλυτές των μεγάλων επενδυτικών ομίλων προεξοφλούν καταστάσεις, σταθμίζουν το πολιτικό και οικονομικό ρίσκο προκειμένου να βγάλουν τα συμπεράσματά τους. Και το βασικό συμπέρασμα που προκύπτει από όλες τις εκθέσεις είναι ότι οι εκλογές δεν δημιουργούν πολιτικούς κινδύνους, αντιθέτως μία κυβερνητική αλλαγή μάλλον καλό θα κάνει στην ελληνική αγορά.
Σύγχυση ταυτοτήτων, απώλεια ισορροπίας
Είναι σαφές ότι η νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις εθνικές εκλογές θα σημάνει την εφαρμογή μιας οικονομικής πολιτικής φιλικής στις επενδύσεις χωρίς τις ιδεοληψίες του ΣΥΡΙΖΑ, που μπλοκάρουν μεγάλα επενδυτικά σχέδια αλλά και το «νεοκρατισμό» του Τσίπρα που απαιτεί διαρκώς υψηλότερες κρατικές δαπάνες μέσω της υπερφορολόγησης των πολιτών.
Οι οίκοι αξιολόγησης δεν φοβούνται το αποτέλεσμα των εκλογών, κάτι που είναι σπάνιο για τα ελληνικά δεδομένα. Θυμίζουμε ότι ο όμιλος Fitsch, δέκα ημέρες πριν από τις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015, είχε υποβαθμίσει τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας υποστηρίζοντας ότι η πολιτική αβεβαιότητα μπορεί να καθυστερήσει την ανάκαμψη της οικονομίας και την πρόσβαση της χώρας στις αγορές.
Δύο μέρες μετά τις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015, η Moody’s χαρακτήρισε το εκλογικό αποτέλεσμα αρνητικό επειδή, όπως είχε αναφέρει στην έκθεσή της, «εντείνει τους κινδύνους αναχρηματοδότησης και ρευστότητας της χώρας, υπονομεύει την εμπιστοσύνη των καταθετών και έχει δυσμενή επίπτωση στις προοπτικές οικονομικής ανάπτυξης».
Εβλεπαν μπροστά οι αναλυτές και δεν έπεσαν έξω όταν το καλοκαίρι του 2015 υποβίβασαν την Ελλάδα στη χαμηλότερη επενδυτική κατάταξη ύστερα από το τυχοδιωκτικό δημοψήφισμα που έφερε επιτόκια Αφρικής για τα ομόλογά μας και κλείσιμο των τραπεζών.
Τώρα οι οίκοι αξιολόγησης βλέπουν τις εκλογές σαν περίπατο. Δεν ανησυχούν για «πολιτική αβεβαιότητα», ούτε φοβούνται για «καθυστερήσεις στις μεταρρυθμίσεις». Αναβαθμίζουν την Ελλάδα γιατί αισθάνονται σιγουριά ότι στις κάλπες δεν θα προκύψει νέος Τσίπρας, που θα «κατατάξει τις αγορές και τους οίκους αξιολόγησης στα σκουπίδια». Και να είστε βέβαιοι ότι οι αναλυτές συντάσσουν τις εκθέσεις τους έχοντας δίπλα τους δημοσκοπήσεις. Τις δικές τους δημοσκοπήσεις.
Ο Πάνος Αμυράς είναι ο διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου