Γράφει ο Πάνος Αμυράς
Θα μπορούσε λοιπόν η κυβέρνηση της Αριστεράς να καθορίσει ένα υψηλό τίμημα, π.χ. 20 εκατομμύρια για κάθε άδεια, να υποχρεώσει τους καναλάρχες να πληρώσουν, να μη δώσει την ευκαιρία σε ορισμένους μετόχους του Mega να αποκτήσουν χρυσό άλλοθι για να την κάνουν με ελαφρά πηδηματάκια και να δώσει κανάλι και σε «φίλιες» δυνάμεις.
Ομως η παρέα του Μαξίμου έκανε τα ακριβώς αντίθετα από την κοινή λογική επειδή η κυβέρνηση ήθελε να στήσει το δικό της διαπλεκόμενο σύστημα. Περιόρισε τις άδειες σε μόλις 4, «πριμοδότησε» μετόχους του Mega για να εγκαταλείψουν εργαζόμενους και κανάλι, ενώ έκανε ό,τι μπορούσε προκειμένου ένας εργολάβος δημόσιων έργων να γίνει καναλάρχης.
Η εξουσία όμως τυφλώνει. Ο κ. Παππάς και οι συνεργάτες του δεν είδαν την παγίδα που είχαν στήσει για τους άλλους, αλλά τελικώς έπεσαν οι ίδιοι μαζί με τον Τσίπρα.
Ο πρωθυπουργός, που μιλούσε για αμαρτωλό τρίγωνο διαπλοκής μεταξύ «τραπεζών, μέσων ενημέρωσης και κομμάτων», βλέπει μπροστά του ένα τετράγωνο διαπλοκής: «εργολάβος δημόσιων έργων με στενές σχέσεις με υπουργούς της κυβέρνησης απέκτησε ένα κανάλι στα χέρια του έχοντας προβληματικό «πόθεν έσχες» και άφθονο τραπεζικό δανεισμό».
Μπίνγκο! Εάν μάλιστα ευσταθούν οι καταγγελίες ότι ο συγκεκριμένος καναλάρχης έβαλε ως περιουσιακό στοιχείο ένα δανεικό βοσκοτόπι υποτιθέμενης αξίας 100 εκατομμυρίων ευρώ, τότε υπάρχουν σοβαρές πολιτικές και ποινικές ευθύνες. Τα μέλη της Επιτροπής Πόθεν Εσχες έχουν εγκρίνει το «πόθεν έσχες», ενώ ο γενικός γραμματέας Ενημέρωσης Λ. Κρέτσος με απόφασή του έχει ανακηρύξει ως οριστικούς υπερθεματιστές και τους 4 νέους καναλάρχες. Οι υπογραφές μένουν για πάντα.
Μένει ώσπου να φύγει…
Ηδη ο υπουργός Εσωτερικών Π. Κουρουμπλής μιλώντας στο «Βήμα FM» τόνισε ότι εάν είναι προβληματικό το «πόθεν έσχες» του εργολάβου τότε υπάρχουν ποινικές ευθύνες για όσους το δέχθηκαν.
Η κυβέρνηση με το διαγωνισμό-παρωδία έχει φτιάξει το δικό της διαπλεκόμενο τέρας, το οποίο εάν δεν «πετάξει» γρήγορα τότε θα την καταβροχθίσει. Ο πρωθυπουργός ήδη το υπαινίχθηκε λέγοντας στην Κεντρική Επιτροπή ότι όποιος δεν έχει λεφτά θα χάσει την άδεια. Ομως τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά και σε κάθε περίπτωση οι απώλειες θα είναι τεράστιες για τον κ. Τσίπρα και για την παρέα του γιατί αποκαλύφθηκε ότι το περίφημο «ηθικό πλεονέκτημα» ήταν ένα ακόμη παράρτημα των δεσμεύσεων για κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και 13η σύνταξη…
Τα βοσκοτόπια και η δικαιοσύνη
Επί ημέρες η κοινή γνώμη βομβαρδίζεται από τις αποκαλύψεις για προβληματικά «πόθεν έσχες» και δανεικά βοσκοτόπια που μπήκαν ως ενέχυρο για την απόκτηση τηλεοπτικών αδειών. Θα περίμενε κανείς από τη Δικαιοσύνη να παρέμβει ώστε να διερευνηθούν οι καταγγελίες προστατεύοντας και το κύρος της αλλά και τα εμπλεκόμενα πρόσωπα, τα οποία σίγουρα δεν θα ήθελαν να διασύρονται χωρίς τέλος. Αλλά και οι βουλευτές της αντιπολίτευσης θα μπορούσαν με την κατάθεση μηνυτήριας αναφοράς να ενεργοποιήσουν τις δικαστικές αρχές.
Το πρόβλημα της επιτροπής Πόθεν Έσχες
Σύμφωνα με την προκήρυξη του διαγωνισμού για τις άδειες, η Επιτροπή Πόθεν Εσχες «διενεργεί έλεγχο της προέλευσης και του τρόπου απόκτησης των οικονομικών μέσων που θα διαθέσουν για την απόκτηση των αδειών οι προσωρινοί υπερθεματιστές». Ο έλεγχος διενεργείται με βάση τα ήδη κατατεθέντα δικαιολογητικά των φακέλων συμμετοχής, ενώ προβλέπεται ότι «σε περίπτωση που κατά την κρίση της Επιτροπής δεν δικαιολογούν τον τρόπο απόκτησης των οικονομικών μέσων, ζητούνται πρόσθετα δικαιολογητικά, όπως ενδεικτικά τραπεζική κατάθεση σε λογαριασμό του υπερθεματιστή». Ομως ο πρόεδρος της Επιτροπής δήλωσε ότι δεν ζήτησαν τραπεζικούς λογαριασμούς. Εμειναν στα βοσκοτόπια χωρίς να κάνουν πραγματικό έλεγχο.
Aπό την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου