Άλλοι, πιθανώς λιγότεροι , θα έλεγαν ότι θα συνέχιζαν να δουλεύουν, αλλά θα διάλεγαν μία εργασία που να τους γεμίζει, ή μία δική τους επιχείρηση ή κοινωνική εργασία.
Δεν θα ήταν ιδανικά;
Σκεφθείτε τώρα ότι τον χρόνο για να κάνουμε όλα αυτά που ονειρευόμαστε, πλέον τον έχουμε. Με την αύξηση του προσδόκιμου της ζωής μας, οι επιστήμονες εκτιμούν ότι μπορούμε να ζήσουμε είκοσι, ίσως και τριάντα χρόνια περισσότερο, ίσως να φτάσουμε και μέχρι τα 100. Τα χρήματα όμως τα έχουμε; Το πιθανότερο είναι ότι δεν θα βρεθεί κανείς να μας τα χαρίσει και θα πρέπει να αναζητήσουμε εμείς τρόπους να τα συγκεντρώσουμε για να εξασφαλίσουμε ό,τι χρειαζόμαστε.
Η συνταξιοδότησή μας είναι ένα σημαντικό ορόσημο για τον καθένα, που μας κάνει να βλέπουμε τη ζωή με διαφορετική προοπτική. Πολλές είναι όμως και οι προκλήσεις που θα συναντήσουμε εκείνη την περίοδο. Η αύξηση, για παράδειγμα, της ηλικίας μας, συνεπάγεται και ενδεχόμενα περισσότερες ασθένειες ή ατυχήματα, άρα συνεπάγεται ταυτόχρονα και περισσότερα κόστη για την υγειονομική μας περίθαλψη.
Το αποθεματικό που χρειαζόμαστε είναι ένα σημαντικό μέρος της εξίσωσης. Για να περάσουμε καλά και να έχουμε την ανεξαρτησία να κάνουμε αυτά που θέλουμε, χρειάζεται να νιώθουμε, κυρίως, την ασφάλεια ότι θα έχουμε τα απαραίτητα κεφάλαια, όταν θα τα χρειαστούμε. Για να επιτύχουμε αυτήν την ηρεμία, χρειάζεται να προετοιμαστούμε επαρκώς. Δηλαδή να επιτύχουμε συναισθηματική και οικονομική ετοιμότητα.
Πόσο έτοιμοι είμαστε όμως;
Η Έρευνα Μακροζωίας 2024*, που διεξήγε ο Όμιλος ΝΝ σε όλες τις χώρες στις οποίες δραστηριοποιείται, έδειξε ότι δεν τα πάμε και πολύ καλά. Το 61% των ερωτηθέντων στην Ελλάδα προσβλέπει σε μακροζωία, ποσοστό που υπερβαίνει τον μέσο όρο του συνόλου των χωρών που συμμετείχαν στην έρευνα, ωστόσο, μόνο το 45% αισθάνεται έτοιμο να ζήσει μια μακρά ζωή.
Η έρευνα ανέδειξε ότι, παρά τη διάθεση των Ελλήνων να σχεδιάσουν σωστά το μέλλον τους, δεν έχουν την ηρεμία να το κάνουν. Τα επίπεδα άγχους και κατάθλιψης – υψηλότερα σε σχέση με άλλες χώρες – εμποδίζουν τους Έλληνες να σκεφτούν το «αύριο», με την έλλειψη οικονομικής σταθερότητας και τα χαμηλά εισοδήματα σε πολλά νοικοκυριά, να αναδεικνύονται ως οι κύριες αιτίες. Ειδικότερα, η Ελλάδα έχει τη χαμηλότερη βαθμολογία στον δείκτη χρηματοοικονομικής ευημερίας. Μόνο το 35% μπορεί να βασιστεί, έστω για τρεις μήνες στις αποταμιεύσεις του, ενώ μόλις το 15% δηλώνει πως έχει τη δυνατότητα να χειριστεί μία απρόβλεπτη κατάσταση στη ζωή του, όπως μια ασθένεια, μια αναποδιά.
Οι περισσότερες ανησυχίες εντοπίζονται κυρίως στις ηλικιακές ομάδες άνω των 45 ετών και σε εκείνους που βρίσκονται λίγο πριν τη σύνταξη. Αυτές οι ηλικίες δεν περιμένουν πολλά για την περίοδο της σύνταξης, με μόνο τους μισούς να τη βλέπουν ως μια νέα αρχή (58%), ως δυνατότητα για προσωπική ελευθερία (51%) και χαλάρωση (50%) και τους περισσότερους να ανησυχούν αν τελικά θα τα καταφέρουν να ανταπεξέλθουν στις μελλοντικές υποχρεώσεις τους και στις πιθανές αυξήσεις του κόστους ζωής.
Πώς να σχεδιάσουμε τα οικονομικά μας για να μας φτάσουν μέχρι τα 100
- Ο ατομικός ή οικογενειακός μας προ¨θυπολογισμός είναι το ήμισυ του παντός.
Με την αστάθεια των αγορών και τον υψηλό πληθωρισμό, ο προϋπολογισμός για τα χρήματα που θα χρειαστούμε, κατά τη συνταξιοδότηση, είναι το παν.
Ξεκινάμε αναλύοντας τα βασικά ή απαραίτητα έξοδά μας και υπολογίζουμε αν μπορούμε να τα καλύψουμε με τα εισοδήματα που προβλέπουμε να έχουμε, υπό τις παρούσες συνθήκες, δηλαδή τη σύνταξή μας, το εφάπαξ μας, άλλα έσοδα από ενοίκια, πωλήσεις, επενδύσεις μας και τις αποδόσεις τους.
Στα έξοδα μας πρέπει να συνυπολογίσουμε όλα όσα στοχεύουμε να κάνουμε, όπως κόστη από πιθανές αγορές ή έξοδα διαβίωσης, ταξιδιών, σπουδών κα.
Αυτό που πρέπει να θυμόμαστε σίγουρα, είναι ότι πιθανά μεγαλώνοντας να αλλάξουν οι ανάγκες και, κατά συνέπεια, οι προτεραιότητές μας. Για παράδειγμα, τα βασικά έξοδα, όπως η στέγαση και τα κόστη για τα σχολεία των παιδιών μπορεί να μειωθούν, ενώ το κόστος για την υγεία μας να αυξηθεί, ενώ πιθανότατα θα αυξηθούν τα κόστη της ποιότητας της ζωής μας, όπως ταξίδια και φαγητό έξω με φίλους.
- Επιλέγουμε «έξυπνους» τρόπους για να συμπληρώσουμε το εισόδημά μας.
Ένας τρόπος είναι να αξιοποιήσουμε τη δυνατότητα συμπληρωματικής εργασίας κατά τη σύνταξη, που μας προσφέρεται πια, επιλέγοντας μία, ενδεχομένως μερική απασχόληση που μας αρέσει, μας κάνει να αισθανόμαστε ακόμη δραστήριοι και δυναμικοί και ταυτόχρονα μας αποφέρει ένα σημαντικό έσοδο.
Ένας άλλος τρόπος είναι η αποταμίευση ή η επένδυση μέρους των αποταμιεύσεων μας. Ίσως κάποιοι να διστάζουμε, λόγω των συνθηκών, να ξοδέψουμε έστω και κάτι μικρό επιπλέον. Κι όμως, οι ειδικοί εκτιμούν ότι αν επενδύουμε ή αποταμιεύουμε ένα ποσοστό από 5 – 10% του εισοδήματός μας από νωρίς και υιοθετώντας μια σωστή, ατομική στρατηγική διαχείρισης του χαρτοφυλακίου μας με διασπορά του κινδύνου, δημιουργούμε τις προϋποθέσεις για καλές αποδόσεις. Στην αγορά, υπάρχουν πολλά, σύγχρονα συνταξιοδοτικά προγράμματα ή προγράμματα δημιουργίας κεφαλαίου, όπως το ΝΝ Accelerator+ της ΝΝ Hellas, που μπορούν να προσαρμοστούν στις ατομικές μας ανάγκες σε κάθε στάδιο της ζωής μας.
Δεν χρειάζεται επομένως να φτάσουμε μέχρι εκείνο το χρονικό σημείο της ζωής μας για να διαπιστώσουμε αν θα μας φτάσουν τα χρήματά μας ώστε να ζήσουμε καλά, καθώς ίσως είναι αργά για να κάνουμε κάτι και να διορθώσουμε αυτήν την κατάσταση.
Υπάρχει πολλή ζωή μετά τη σύνταξη κι αν προετοιμαστούμε σωστά, θα τα καταφέρουμε να τη ζήσουμε ωραία!
* Στην ειδικά αφιερωμένη στην Έρευνα Μακροζωίας ενότητα στο site της NN Hellas, μπορείτε να διαβάσετε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την προοπτική της μακροζωίας, χρήσιμες συμβουλές για μια μακρά και πιο ποιοτική ζωή, καθώς και να ενημερωθείτε σχετικά με τα ασφαλιστικά προγράμματα της εταιρίας που μπορούν να συμβάλλουν σε αυτό.