Γράφει ο Μπάμπης Παπαπαναγιώτου
Το Μ. Μαξίμου δεν κατάφερε να προστατεύσει τον πρωθυπουργό, ο οποίος σε μια δραματική εμφάνισή του στη Βουλή… κατάφερε να ρίξει το επίπεδο της συζήτησης για το μείζον θέμα της συνταγματικής αναθεώρησης σε επίπεδο φοιτητικού αμφιθεάτρου πρωτοετών. Στην προσπάθειά του να «μαζέψει» την ανεπανάληπτη πολιτική γκάφα που έκανε με το άρθρο 32, το έκανε ακόμα χειρότερο: «Συμπύκνωσε» την όλη συζήτηση για την αναγκαία αποσύνδεση της διάλυσης της Βουλής από την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας στο αφελές «επιχείρημα»-«δίλημμα» αν η Ν.Δ. δεσμεύεται -όπως ο ίδιος- για την επανεκλογή του Π. Παυλόπουλου!
Από πότε άραγε ο ανώτατος θεσμός της χώρας μπορεί να ταυτίζεται με κάποιο οποιοδήποτε πρόσωπο; Από πότε μια συνταγματική αναθεώρηση μπορεί να γίνεται με ομολογημένο ορίζοντα ολίγων μηνών; Ο οποίος μάλιστα εξυπηρετεί απλώς και μόνο τον βραχυπρόθεσμο σχεδιασμό ενός κόμματος, το οποίο ομολογεί ότι θα ηττηθεί στις εκλογές και «στήνει» το αφελές σκηνικό της «δεξιάς παρένθεσης», με άξονα την εκλογή ΠτΔ το 2020;
Η ΠΛΗΡΗΣ απώλεια της ψυχραιμίας του Μ. Μαξίμου φάνηκε χθες κατά την ενημέρωση του κυβερνητικού εκπροσώπου. Θα περίμενε κανείς ότι το επιτελείο του Μ. Μαξίμου πιο ψύχραιμα, μετά την «κακή στιγμή» του Α. Τσίπρα, θα φρόντιζε να «στρογγυλέψει» τη θεσμική απρέπεια του πρωθυπουργού και να διασώσει ό,τι διασώζεται από την πολιτική σοβαρότητά του. Ο Δ. Τζανακόπουλος, όμως, το… αποτελείωσε. Θεώρησε ως… «αντιθεσμικό παιχνίδι» της Ν.Δ. τη… βούλησή της να μην προτείνει τον Π. Παυλόπουλο για Πρόεδρο της Δημοκρατίας το 2020! Πιο ωμή ομολογία εργαλειοποίησης του Συντάγματος και των θεσμών ίσως δεν έχει ξανά υπάρξει. Το μόνο που δεν είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ήταν «ή ο Π. Παυλόπουλος ή οποιοσδήποτε άλλος θα είναι… διορισμένος».
Κι… όλο αυτό για να «στοιχειοθετηθεί» το σενάριο που διακίνησε ο Α. Τσίπρας προχθές στη Βουλή, ότι ο Κ. Μητσοτάκης έχει «τάξει» τη θέση του ΠτΔ σε κάποιο στέλεχος που προέρχεται από το εκσυγχρονιστικό ΠΑΣΟΚ»… Τι κι αν χθες η Μ. Σπυράκη «έκοψε» τη σχετική συζήτηση, λέγοντας ότι η Ν.Δ. δεν θα προτείνει ούτε τον Κ. Σημίτη ούτε τον Β. Βενιζέλο. Το Μ. Μαξίμου επιμένει στο μόνο που γνωρίζει καλά: Στην προπαγάνδα και στο γκαιμπελικό «πες, πες, πες, κάτι θα μείνει». Εστω κι αν αυτό που μένει, εν προκειμένω, είναι η θεσμική ασέβεια και ο πολιτικός τυχοδιωκτισμός του κυβερνητικού σχεδιασμού.
Ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε ολόκληρη πολιτική καριέρα, μέχρι που έγινε κυβέρνηση, παίζοντας με το θυμικό μιας αριθμητικά σημαντικής κοινωνικής μερίδας, που αρέσκεται στη σεναριολογία και στις «έξυπνες» θεωρίες συνωμοσίας. Η ζωή και η πραγματικότητα απέδειξαν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ποτέ δεν είχε πολιτική ή επεξεργασμένο πρόγραμμα. Είχε όμως έφεση στην προπαγάνδα και την επικοινωνία. Γι’ αυτό απέτυχε παταγωδώς σε όλα όσα καταπιάστηκε κυβερνώντας. Η επικοινωνία δεν μπορεί να λύσει προβλήματα. Μπορεί να τα εξωραΐσει, μπορεί να τα κρύψει για λίγο, μπορεί να τα μικρύνει ή να τα μεγαλώσει, δεν μπορεί όμως να τα λύσει. Γι’ αυτό και η κυβέρνηση έχει αποτύχει τόσο εντυπωσιακά στην αντιμετώπιση των «μικρών» και των «μεγάλων» προβλημάτων της χώρας και του κάθε πολίτη ξεχωριστά.
Στόχος του Μασκ: Τα εργασιακά δικαιώματα
ΤΩΡΑ η κυβέρνηση χάνει και στην επικοινωνία. Τα «κόλπα» της έχουν γίνει αντιληπτά και προβλέψιμα. Με αποτέλεσμα π.χ. τη μεγαλειώδη γκάφα με το άρθρο 32. Η οποία εξέθεσε ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ τον πρωθυπουργό της χώρας, τον Πρόεδρο της Βουλής και τον εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Κατρούγκαλο. Ο οποίος μάλιστα αναγκάστηκε να «διαψεύσει» πράγματα που είχε πει εις επήκοον πολλών κοινοβουλευτικών συντακτών. Και τα «διέψευσε» με την ίδια άνεση με την οποία τα είπε. Χωρίς αιδώ, χωρίς αυτοσεβασμό και χωρίς κανένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την προσωπική του αξιοπρέπεια και αξιοπιστία.
ΜΕΣΑ σε τέτοιον πολιτικό πανικό, ήταν αναπόφευκτο να γίνει μπούμερανγκ και το άλλο «εύρημα» που επιστράτευσε χθες ο Δ. Τζανακόπουλος: το «δίπολο λαός-ελίτ». Αθελά του και στην προσπάθειά του να δημιουργήσει νέες «διαχωριστικές γραμμές», αφού η 4ετία «σάρωσε» τις παλιές, ενέταξε τον ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στο λαό και δίπλα στις νέες ελίτ που δημιούργησε. Αφού η πολιτική της κυβέρνησης εξυπηρετεί αποκλειστικά και μόνο την ελίτ. Την «ελίτ της Αριστεράς» που η ίδια δημιούργησε, ενώνοντας κομμάτια της παλιάς με τη νέα ελίτ.
Περίπτωση Εύη Καρακώστα
Βγήκε χθες η κ. Εύη Καρακώστα στον Ρ/Σ FOCUS 103,6 και είπε, ούτε λίγο ούτε πολύ, ότι η Ευρώπη κάνει λάθος που έχει ιδιωτικά πανεπιστήμια! Πολλά θα μπορούσαν να σχολιαστούν σε αυτήν την «άποψη». Υπάρχει όμως μια κρίσιμη λεπτομέρεια, η οποία καθιστά περιττό οποιοδήποτε σχόλιο: Η κ. Καρακώστα έχει σπουδάσει στο Πανεπιστήμιο της Φλωρεντίας στη Ρώμη…
Απορίες
1. Στους 56 έφτασαν οι νεκροί της γρίπης. Στους πόσους θα… αρχίσει να γίνεται «καμία καταστροφή» κ. υπουργέ;
2. Υπάρχει περίπτωση να γίνεται απόκρυψη νεκρών από τη γρίπη όπως ακριβώς έγινε και με τους νεκρούς στο Μάτι, ή αυτά τα λένε κάτι ΙΣΑ, ΠΟΕΔΗΝ και «ακροδεξιοί»;
3. Η ΕΛΣΤΑΤ δείχνει μείωση της ανεργίας αλλά ο ΟΑΕΔ λέει ότι ο αριθμός των ανέργων είναι στο υψηλότερο επίπεδο από τότε που ξέσπασε η κρίση. Ποιος «μαγειρεύει».
Από την στήλη «ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ» στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου