Πριν από ένα χρόνο η Γερμανίδα καγκελάριος αισθανόταν πανίσχυρη με τη δημοτικότητά της σε επίπεδα-ρεκόρ παρά το γεγονός ότι παραμένει στο τιμόνι της χώρας από το 2005 και η πολιτική φθορά θα ήταν μία φυσιολογική εξέλιξη.
Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
Οι χειρισμοί της στην παγκόσμια κρίση ευνόησαν τη γερμανική οικονομία. Το αδύναμο ευρώ τόνωσε τις εξαγωγές και τα καθηλωμένα από το 2000 εισοδήματα των Γερμανών άρχισαν να αυξάνονται μαζί με τα κρατικά πλεονάσματα.
Φέτος όμως η κατάσταση είναι εντελώς διαφορετική. Η Μέρκελ πληρώνει με βαρύ τίμημα στις τοπικές εκλογές το ζήτημα του μεταναστευτικού, ενώ τα πρώτα σύννεφα της οικονομικής κόπωσης εμφανίζονται και στη γερμανική βιομηχανία.
Η καγκελάριος αμφισβητείται από πολλούς στο κόμμα της ενώ το γεγονός ότι ακόμη δεν έχει αποσαφηνίσει τις προθέσεις της για το εάν θα είναι ξανά υποψήφια στις εθνικές εκλογές του Οκτωβρίου του 2017 τροφοδοτεί σενάρια για το πολιτικό της μέλλον.
Η πίεση που δέχεται η κυρία Μέρκελ δημιουργεί νέους κινδύνους για την Ελλάδα. Η γερμανική κοινή γνώμη δεν επικροτεί την ανεκτική στάση που επέδειξε πέρυσι η καγκελάριος στο προσφυγικό, που είχε ως αποτέλεσμα να εγκατασταθούν πέρυσι εντός της Γερμανίας εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες.
Η Μέρκελ τώρα, είτε υπογείως μέσω των χωρών του Βίσενγκραντ που έκλεισαν τα βόρεια σύνορα είτε ευθέως στο πλαίσιο των Συνόδων Κορυφής, θα μεγαλώσει την πίεση προς την Ελλάδα προκειμένου να υποδεχθεί πρόσφυγες που σήμερα βρίσκονται σε γερμανικά εδάφη. Μπορεί ο αρμόδιος υπουργός Γιάννης Μουζάλας να απορρίπτει την πρόταση του ομόλογου Γερμανού υπουργού για μεταφορά προσφύγων στην Ελλάδα, όμως ήδη η Κομισιόν προετοιμάζει την ενεργοποίηση της συμφωνίας του Δουβλίνου, βάσει της οποίας η πρώτη χώρα εισόδου των μεταναστών έχει την ευθύνη και για τον επαναπατρισμό τους.
Ντόναλντ Τραμπ και Δαλάι Λάμα
Από τη στιγμή που πλέον η Μέρκελ «παίζει» το πολιτικό της μέλλον, είναι σαφές ότι δεν θα κάνει καμία έκπτωση στο προσφυγικό. Το ίδιο ισχύει και για την οικονομία, όπου κυριαρχεί η σκληρή γραμμή Σόιμπλε για πλήρη εφαρμογή των συμφωνηθέντων.
Η κυβέρνηση Τσίπρα έχασε πολύτιμο χρόνο με τη διαπραγμάτευση του 2015, φόρτωσε τον ελληνικό λαό με ένα βαρύ Μνημόνιο, ενώ η αστάθεια του βασικού της συμμάχου που ήταν η καγκελάριος Μέρκελ περιορίζει περαιτέρω τους «βαθμούς ελευθερίας» της. Και στο μεταναστευτικό και στην οικονομία.
ΤΟ ΚΟΥΒΑΡΙ ΜΕ ΤΙΣ ΑΔΕΙΕΣ ΠΕΡΙΠΛΕΚΕΤΑΙ
Υπό το βάρος των αποκαλύψεων για το δανεικό βοσκοτόπι ο κ. Τσίπρας μιλώντας στην Κεντρική Επιτροπή «άδειασε» τον Καλογρίτσα δηλώνοντας ότι όποιος δεν έχει τα χρήματα δεν θα πάρει άδεια. Ομως δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα. Υπάρχει Επιτροπή Πόθεν Εσχες που έκρινε ότι τα περιουσιακά στοιχεία του κ. Καλογρίτσα είναι επαρκή, ενώ ο γενικός γραμματέας Ενημέρωσης Λ. Κρέτσος με απόφασή του ενέκρινε το πόρισμα της Επιτροπής. Επομένως δεν είναι απλή υπόθεση η αποβολή του εργολάβου γιατί το επόμενο βήμα θα είναι να αναζητηθούν ευθύνες από όσους δέχθηκαν το «πόθεν έσχες». Η κυβέρνηση έμπλεξε άσχημα με την υπόθεση των αδειών και αυτό οφείλεται στην αστήρικτη απόφασή της να δώσει μόνο 4 άδειες αντί να ορίσει ένα κοινό, αλλά υψηλό, τίμημα για όλους τους επίδοξους καναλάρχες.
ΟΙ ΑΣΤΕΙΟΤΗΤΕΣ ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΠΠΑ
«Αντιπολίτευση» στον Παππά δεν γίνεται ούτε με παπαρατσικές πρακτικές ούτε με τις αστειότητες και τις περούκες των δημοσιογράφων. Το επεισόδιο στη Νέα Υόρκη με πρωταγωνιστές δύο ανταποκριτές τηλεοπτικών σταθμών έδωσε ανάσα στον υπουργό Επικρατείας σε μία περίοδο όπου φωτίζονται πολλές πτυχές της υπόθεσης των αδειών. Ο κ. Παππάς θα πρέπει να δώσει εξηγήσεις για την πορεία του διαγωνισμού και την έγκριση του φακέλου Καλογρίτσα από τις υπηρεσίες του και όχι για τις βόλτες του στο Σέντραλ Παρκ.
*Ο Πάνος Αμυράς είναι ο διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύ