Γράφει ο Μπάμπης Παπαπαναγιώτου
Πλήθος αγροτών έχει συγκεντρωθεί. Ο τότε πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και μετέπειτα πρωθυπουργός ανεβαίνει σ’ ένα τρακτέρ και βγάζει πύρινο λόγο κατά της μνημονιακής πολιτικής των Σαμαροβενιζέλων και των υποτακτικών της τρόικας. «Μ’ αυτή την πολιτική», είπε τότε ο Α. Τσίπρας, «δεν μπορούμε να γίνουμε ανταγωνιστικοί». Και κορύφωσε, αφού την κατακεραύνωσε κι άλλο, λέγοντας για την ακολουθούμενη αγροτική πολιτική: «Ή θα τη συντρίψουμε ή θα μας συντρίψει». Οι αγρότες τον αποθεώνουν.
ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ που μιλούσε τότε ο Α. Τσίπρας το πετρέλαιο ήταν κατά 40% φθηνότερο απ’ ό,τι είναι σήμερα και το ηλεκτρικό ρεύμα κατά 30%, ενώ η τιμή που έπαιρναν οι παραγωγοί για το γάλα ήταν κατά 40% μεγαλύτερη απ’ αυτήν που παίρνουν σήμερα. Το τρακτέρ στο οποίο είχε ανέβει ο Α. Τσίπρας ήταν του αγροτοσυνδικαλιστή Γ. Βάγγου. Ενός «νέας κοπής» συνδικαλιστή και ενός παραγωγού ο οποίος ακολουθεί τις πιο σύγχρονες μεθόδους καλλιέργειας.
ΦΕΤΟΣ, ΤΩΡΑ, το τρακτέρ του κ. Βάγγου -για να είμαι ακριβής, δεν ξέρω αν είναι το ίδιο ή αν το έχει αλλάξει- βγήκε ξανά στους δρόμους. Ο κ. Βάγγος πρωτοστατεί ξανά στις κινητοποιήσεις. Οι διαφορές μεταξύ του «τότε» και του «τώρα» είναι πολλές (μερικές αναφέρθηκαν ανωτέρω). Υπάρχει όμως και μια κρίσιμη, η οποία έβγαλε τον κ. Βάγγο από τα ρούχα του. «Πριν πατήσουν στην άσφαλτο τα τρακτέρ», όπως είπε σε ραδιοφωνικό σταθμό, συντάχθηκαν κατηγορητήρια εναντίον αγροτών και ορίσθηκαν μάλιστα και δικάσιμες σε «χρόνο-μηδέν»! Εξαλλος ο κ. Βάγγος -και όχι μόνο- και με το δίκιο του. Οχι μόνο τους ενέπαιξε η κυβέρνηση της Αριστεράς, που χειροτέρεψε τα πράγματα για τους αγρότες, αλλά τους δικάζει κιόλας, σχεδόν… προληπτικά! Συντάχθηκαν κατηγορητήρια, από κάποιους πολύ πρόθυμους δικαστικούς, χωρίς να προηγηθεί καν προκαταρκτική εξέταση. Παραπομπές-εξπρές, από μια κυβέρνηση της «Αριστεράς». Η οποία, βεβαίως, είχε κατ’ επανάληψη την ευκαιρία να αποδείξει πόσο πολύ εκτιμά και χρησιμοποιεί τους μηχανισμούς καταστολής του κράτους όταν τους ελέγχει η ίδια.
ΟΙ ΜΑΣΚΕΣ όμως έπεσαν. Οι αγρότες είδαν τη ζωή τους να χειροτερεύει, όπως και της πλειοψηφίας των Ελλήνων πολιτών. Είδαν όμως και το αυταρχικό και αδίστακτο πρόσωπο μιας κυβέρνησης η οποία εμπορεύτηκε -μεταξύ άλλων- ανθρώπινα δικαιώματα, ελευθερίες και δημοκρατία. Είδαν να απειλούνται να συρθούν στα δικαστήρια προληπτικά. Σε μια πανικόβλητη προσπάθεια να μη διογκωθούν οι κινητοποιήσεις των αγροτών και να μη χαλάσει το ροζ παραμυθάκι περί εξόδου από τα Μνημόνια και εισόδου στην ανάπτυξη. Να μη χαλάσει το προπαγανδιστικό αφήγημα ότι η χώρα περίπου έχει γίνει ένας παράδεισος, αλλά οι πολίτες της αρνούνται να το… καταλάβουν. Κυρίως λόγω της… ακροδεξιάς αντιπολίτευσης που κάνουν σχεδόν όλα τα κόμματα. Από τη Ν.Δ. και το ΚΙΝ.ΑΛ. μέχρι το ΚΚΕ.
ΜΑΖΙ με τους αγρότες, όμως, βλέπουν κι όλοι οι υπόλοιποι. Οι οποίοι με τον τρόπο τους κάποιοι έδωσαν στον Α. Τσίπρα το «τρακτέρ» τους για να ανέβει επάνω και να εκμαυλίσει. Οπως καλή ώρα ο κ. Βάγγος…
Με όρους νύχτας…
Προφανώς, το ότι η κυβέρνηση είναι κυβέρνηση μειοψηφίας δεν είναι το μεγαλύτερο πρόβλημά της. Το μεγαλύτερο πρόβλημά της ακούει στο όνομα του επί 4 χρόνια συγκυβερνήτη της: Π. Καμμένος. Ο οποίος χθες έκανε ένα κρίσιμο βήμα. Ουσιαστικά απείλησε και εκβίασε τον πρωθυπουργό να μην του διαλύσει την Κ.Ο., γιατί, όπως είπε, «δεν θα κάνει παρέλαση». Δηλαδή θα προκληθούν εκλογές πριν από την 25η Μαρτίου, που είναι η πρώτη παρέλαση της χρονιάς.
Σύγχυση ταυτοτήτων, απώλεια ισορροπίας
Είναι μία ακόμα παρόλα του Π. Καμμένου; Θα δείξει. Ομως, αυτό που είπε ο πρώην ΥΠΕΘΑ, δεδομένου ότι δεν έχει την αριθμητική ισχύ να ρίξει την κυβέρνηση στη Βουλή, δεν επιδέχεται πολλών ερμηνειών: Υπονόησε ευθέως πως έχει απ’ αυτά τα «όπλα» τα οποία μπορούν να ρίξουν μια κυβέρνηση. Για την ακρίβεια, απ’ αυτά τα όπλα που αν χρησιμοποιηθούν, δεν μπορεί να σταθεί καμία κυβέρνηση.
Τι μπορεί να είναι αυτό ή αυτά; Προφανώς σκανδαλώδεις και δυσώδεις υποθέσεις ή γεγονότα που αποκαλύπτουν παρασκηνιακές ενέργειες οι οποίες στρέφονται κατά των εθνικών συμφερόντων. Τα έχει ο Π. Καμμένος; Ο ίδιος και ελάχιστοι ακόμα το ξέρουν μετά βεβαιότητος. Αυτά, όμως, που αρχίζουν και καθίστανται ορατά διά γυμνού οφθαλμού είναι δύο πράγματα: 1) Οτι οι πρώην κυβερνητικοί εταίροι «συνομιλούν» πλέον με «όρους νύχτας» και 2) αν πράγματι ο Π. Καμμένος έχει αυτά τα «όπλα», είναι πολύ πιθανόν πια να μη διστάσει να τα χρησιμοποιήσει. Κι αυτό το ξέρει και το Μέγαρο Μαξίμου, που δεν κρύβει την ανησυχία του…
Κουίζ
Οι πληροφορίες δεν επιδέχονται αμφισβητήσεως, γιατί προκύπτουν και από «χαρτιά». Το κουίζ: Ποιος κατεβαίνει υποψήφιος περιφερειάρχης -σε Περιφέρεια που βρίσκεται λίγο πιο κάτω από «το βόρειο τμήμα του πρώτου μέρους»- παριστάνοντας τον «δεξιό», ενώ είχε και έχει πολύ στενές σχέσεις με το «σύστημα ΣΥΡΙΖΑ»; Και τι σχέσεις; Πολλά χρήματα, …αρκετά πολλά, από διαφήμιση της ΔΕΠΑ, επί των ημερών του κατηγορουμένου κ. Κιτσάκου. Το όχημα ήταν το site που είχε και έχει. Και, απ’ ό,τι φαίνεται, αυτή είναι μια υπόθεση που έχει… ρίζες.
Η μύγα και το… μύγιασμα
Εμφανής είναι η ενόχληση της νέας επικεφαλής της Επιτροπής Ανταγωνισμού Βασιλικής Θάνου. Μετά την έκθεση της Διεθνούς Διαφάνειας και την ανακοίνωση της Ν.Δ. που στηλιτεύουν το διορισμό της σε Ανεξάρτητη Αρχή ενώ επί 1,5 χρόνο ήταν μυστικοσύμβουλος του πρωθυπουργού, χθες ένιωσε την ανάγκη να εκδώσει μια εκτενή ανακοίνωση. Στην οποία, αφού πρώτα… αυτοεκθειάζεται για τη διαδρομή της στο δικαστικό σώμα μέχρι την προεδρία του Αρείου Πάγου -την οποία πήρε επί ΣΥΡΙΖΑ-, στη συνέχεια προσπαθεί να υποβαθμίσει τη θητεία της (επί σχεδόν 1,5 χρόνο) ως προϊσταμένης του Νομικού Γραφείου του Α. Τσίπρα. Οταν είναι κοινό μυστικό ότι αυτή η νευραλγική θέση απαιτεί εμπιστευτικότητα, πολιτική ταύτιση και αφοσίωση.
Ομως, η κ. Θάνου δεν σταμάτησε εκεί. Σε μια προσπάθεια προκαταβολικής αυτοηρωοποίησής της, αφήνει να εννοηθεί πως η κριτική που δέχεται δεν οφείλεται στο μη αντικειμενικό και προφανώς πολιτικό χαρακτήρα του διορισμού της, αλλά στην πρόθεσή της να διοικήσει με τέτοιον τρόπο ώστε, όπως λέει, να μην ευνοούνται «ορισμένα ισχυρά συμφέροντα».
Μαδουρισμός μέχρι τέλους
Στη θλιβερά μικρή μειοψηφία του Ευρωκοινοβουλίου βρέθηκε χθες ο ΣΥΡΙΖΑ. Οι ευρωβουλευτές του Στ. Κούλογλου και Κ. Κούνεβα ψήφισαν κατά της αναγνώρισης του Γκουαϊδό ως «προσωρινού προέδρου» της Βενεζουέλας, ψηφίζοντας ουσιαστικά υπέρ του Μαδούρο. Από τους 631 ευρωβουλευτές, 439 ψήφισαν υπέρ, 104 κατά και 88 απείχαν. Μεταξύ αυτών που απείχαν ήταν και ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ομάδας των ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλης. Προφανώς έχει… γκαζόζες και το Ευρωκοινοβούλιο…
Απορίες
1. Πάνε μαζί ο «Μαδουρισμός» και η υποψηφιότητα για το Νόμπελ Ειρήνης;
2. Στέρεψαν τα αριστερά δάκρυα για το διαμέρισμα που κάηκε από κεριά στον Πειραιά επειδή είχε κοπεί το ρεύμα; Μόνο τα μαγκάλια έχουν «αριστερό πρόσημο»;
3. Μετά την πλήρη κάλυψη του κυβερνητικού εκπροσώπου στον Π. Πολάκη, η ταυτοπροσωπία Τσίπρα – Πολάκη είναι «και με τη βούλα»;
3. Με μια… γκαζόζα «πάει κάτω» κοτζάμ νομοσχέδιο;
Από την στήλη «ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ» στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου