Γράφει ο Γιάννης Τσαπρούνης*
Με ευφυολογήματα χαμηλού επιπέδου, εξυπνακίστικες ειρωνείες και παροχολογία θα κινηθεί έως τις κάλπες. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του επανέλαβε αρκετές φορές τη φράση «ας μιλήσουμε πολιτικά». Προφανώς εννοούσε «ας μιλήσουμε μικροπολιτικά».
ΕΠΙΧΕΙΡΩΝΤΑΣ, μάλιστα, να υποδυθεί και τον θεσμικό, ρώτησε και ξαναρώτησε υποκριτικά για ποιον λόγο «διακινδύνευσε» την πτώση της κυβέρνησής του με τη διαδικασία της ψήφου εμπιστοσύνης, αν όπως τον κατηγορούν τα κάνει όλα για την καρέκλα. Η αλήθεια είναι πως ο Αλέξης Τσίπρας δεν διακινδύνευσε τίποτα. Τα είχε όλα προσυμφωνήσει με τον Πάνο Καμμένο. Πήρε ακριβώς όσους «δανεικούς» βουλευτές χρειαζόταν και σε αυτούς προσέθεσε τον Σπύρο Δανέλλη. Γνώριζε ότι έχει «151». Ακόμα κι αν δύο από αυτούς «κρύφτηκαν» στην Κίνα και δεν τόλμησαν να επιστρέψουν για να ανέβουν στο βήμα της Βουλής και να εξηγήσουν για ποιον λόγο «αποχώρησαν» από τους ΑΝ.ΕΛ. Τόσο… στημένο.
ΟΠΩΣ τόσο… στημένη και προβλέψιμη ήταν και η παρέμβαση του Πάνου Καμμένου. Ο οποίος εναντιώθηκε με… γλυκόλογα εναντίον της κυβέρνησης που υποτίθεται πως θέλει να… ρίξει για τις Πρέσπες και επιτέθηκε με μένος κατά της Ν.Δ. Προσπαθεί και θα συνεχίσει να προσπαθεί να αναβιώσει τη ρητορική του ψεκασμένου εθνολαϊκισμού, μήπως και σώσει κάτι εν όψει εκλογών. Αλλά πλέον η πορεία του είναι προδιαγεγραμμένη. Θα καταλήξει εκεί όπου κατέληξε και ο Κουβέλης. Στο μηδέν κόμμα κάτι τοις εκατό.
Ινάσιο Λούλα, ο «πρεσβευτής» του Καλού
ΕΚΕΙ θα καταλήξουν, επίσης, τόσο το Ποτάμι όσο και η Ενωση Κεντρώων. Γιατί με αερολογίες και διαρκείς κωλοτούμπες τα μικρά κόμματα εξαϋλώνονται. Και καθώς πλησιάζουν οι κάλπες τα στελέχη των μικρών κομμάτων, που δεν έχουν πια μέλλον, κοιτάζουν το δικό τους μέλλον. Γιατί όσοι άλλαξαν/αλλάζουν στρατόπεδο δεν το κάνουν επειδή υπάρχει κάποιο μακρόπνοο σχέδιο διακυβέρνησης, απλά προσπαθούν να εξασφαλίσουν μια βουλευτική θέση και μετά τις κάλπες.
ΠΛΗΓΩΜΕΝΟ θα βγει και το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝ.ΑΛ. από τις Πρέσπες, αφού ούτε εκείνο παίρνει ξεκάθαρη θέση. Από τη μια καταγγέλλει τη συμφωνία ως κάκιστη, από την άλλη δεν βάζει κομματική πειθαρχία απελευθερώνοντας βουλευτές του και στηρίζοντας εμμέσως την κυβέρνηση.
ΑΥΤΑ, λοιπόν, μάθαμε από τη διαδικασία της ψήφου εμπιστοσύνης. Και το «μάθημα» θα συνεχιστεί με τη συμφωνία των Πρεσπών. Μόνο που από όλα αυτά βγαίνει και ένα συμπέρασμα. Καθώς τα μικρά κόμματα εξαϋλώνονται και ετοιμάζονται να «αποχαιρετήσουν» το Κοινοβούλιο, η Ν.Δ. ξεπερνάει πια το όριο της αυτοδυναμίας, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει μικρές απώλειες στα ποσοστά του. Και μην εκπλαγεί κανείς αν το άθροισμα του νέου δίπολου ξεπεράσει εύκολα το 70% και αρχίσει να θυμίζει τις προμνημονιακές εκλογικές μάχες Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ.
*Ο Γιάννης Τσαπρούνης είναι διευθυντής σύνταξης του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]