Γράφει ο Πάνος Αμυράς
Το σημαντικότερο, μάθαμε ποιο είναι το μεγάλο ατού του κ. Τσίπρα: η οικονομία. Με αυτό τον τρόπο καταλάβαμε ποιο θα είναι και το μεγάλο ατού του κ. Μητσοτάκη εν όψει των εκλογών: η οικονομία, φυσικά.
Οσο ο πρωθυπουργός ζει με την αυταπάτη της άνθησης της οικονομίας τόσο πιο απότομη θα είναι η προσγείωσή του στις κάλπες. Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα το μεγάλο του επίτευγμα ήταν ότι «παρέλαβε μία χώρα στη χρεοκοπία, σε χρηματοπιστωτική ασφυξία και την έφερε σε κανονικότητα, δημιούργησε 350.00 θέσεις εργασίας και έφερε ξανά την ανάπτυξη μετά από οκτώ χρόνια στο 2%.
Ομως ποια είναι η αλήθεια; Ο κ. Τσίπρας παρέλαβε μία χώρα που είχε αποφύγει τη χρεοκοπία.
Η οικονομία είχε περάσει σε ανάπτυξη, μάλιστα στο τελευταίο τρίμηνο του 2014 κατέγραψε έναν από τους υψηλότερους ρυθμούς αύξησης του ΑΕΠ μεταξύ των χωρών της ευρωζώνης. Επί ΣΥΡΙΖΑ η οικονομία διολίσθησε στην ύφεση τη διετία 2015-2016, είχε το χαμηλότερο ρυθμό ανάπτυξης το 2017 στην ευρωζώνη ενώ και φέτος δεν πρόκειται να υπερβεί το 2%. Στο ίδιο διάστημα όλες οι χώρες της Ε.Ε. πέτυχαν αναπτυξιακά ρεκόρ.
Επιπλέον, η Ελλάδα το 2014 δεν βρισκόταν σε χρηματοπιστωτική ασφυξία, όπως πιστεύει ο πρωθυπουργός, αντιθέτως για πρώτη φορά επί Μνημονίων, το 2014 οι καταθέσεις αυξήθηκαν και οι τράπεζες ενίσχυσαν την κεφαλαιακή τους θέση με συμμετοχή ξένων επενδυτών. Επί Τσίπρα, έφυγαν καταθέσεις άνω των 40 δισεκατομμυρίων, επιβλήθηκαν capital controls που ισχύουν ακόμη και σήμερα ενώ μετά το δημοψήφισμα οι τράπεζες χρειάστηκαν τρίτη ανακεφαλαιοποίηση, που έγινε σε τιμές «ψίχουλα» και σε βάρος των συμφερόντων Δημοσίου και μικρομετόχων.
Σε ό,τι αφορά τη μείωση της ανεργίας, η καθοδική πορεία είχε ήδη ξεκινήσει από το 2013 ενώ με δεδομένο ότι επί Τσίπρα η οικονομία δεν μεγεθύνθηκε αισθητά, οι νέες θέσεις εργασίας ήταν, σε σημαντικό ποσοστό, μερικής απασχόλησης.
Ο κ. Τσίπρας θεωρεί ότι με την αναγνώριση του πολιτικού του λάθους για το 2015 ξέμπλεξε πολιτικά όταν φόρτωσε βαρύ λογαριασμό στους πολίτες με λιτότητα διαρκείας, ενεχυρίαση της κρατικής περιουσίας για 99 έτη και αύξηση του δημοσίου χρέους.
Οδήγηση σαν ρώσικη ρουλέτα…
Το πρόβλημα για τον ίδιο είναι ότι θεωρεί πως τα πράγματα πηγαίνουν καλά. «Εν πάση περιπτώσει κινείται η αγορά, για πρώτη φορά είδα Χριστούγεννα που μου θύμισαν, στο κέντρο της Αθήνας, εποχές άλλες, προ κρίσης. Ενάμιση δισεκατομμύριο δόθηκε, είτε ως κοινωνικό μέρισμα σε 3,7 εκατομμύρια δικαιούχους είτε ως αναδρομικά και «ζεστάθηκε» η αγορά. Καταφέραμε να μην περικοπούν, αλλά να αυξηθούν οι συντάξεις, προχωράμε στην αύξηση του κατώτατου μισθού», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.
Δυστυχώς για τον ίδιο, δεν έχουν την ίδια άποψη οι πολίτες. Σύμφωνα με όλες τις έρευνες, που έχουν δημοσιευθεί το τελευταίο διάστημα, πάνω από το 70% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι τα πράγματα κινούνται προς τη λάθος κατεύθυνση ενώ ο αριθμός των οφειλετών προς το Δημόσιο έχει ξεπεράσει πια τα 4,3 εκατομμύρια! Οι επενδύσεις το 2018 κινήθηκαν πτωτικά, οι καταθέσεις είναι στάσιμες, τα χρέη προς εφορίες και Ταμεία αυξάνονται διαρκώς και το κοινωνικό μέρισμα που δόθηκε ήταν μόλις ένα κλάσμα των χρημάτων που έδωσαν τα νοικοκυριά μέσω της υπερφορολόγησης.
«Ναι, αλλά από τον περασμένο Αύγουστο βγάλαμε τη χώρα από τα Μνημόνια», υποστήριξε ο πρωθυπουργός. Η χώρα θα μπορούσε να βγει από τα Μνημόνια στις αρχές του 2015. Η κυβέρνηση Τσίπρα υπέγραψε τα δικά της Μνημόνια ενώ τον Αύγουστο απλώς έληξε το χρηματοδοτικό πρόγραμμα. Οι δεσμεύσεις συνεχίζονται για πολλά χρόνια ενώ η χώρα παραμένει εκτός αγορών αφού πρώτα δεν κατάφερε να ενταχθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ που μοίραζε φθηνό χρήμα στην ευρωζώνη την περίοδο 2015-2018.
Αυτή είναι η πραγματικότητα και εάν ο κ. Τσίπρας επιμείνει να θεωρεί την οικονομία το ισχυρό του χαρτί εν όψει κάλπης απλώς θα ενισχύει το «ατού» του Μητσοτάκη.
*Ο Πάνος Αμυράς είναι ο διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]