Γράφει η Δέσποινα Κονταράκη
Ο πανεπιστημιακός Κώστας Γραμμένος είναι αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Σίτι του Λονδίνου, επικεφαλής της προπτυχιακής σχολής του Cass Business School του ιδίου πανεπιστημίου και επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Αμβέρσας. Το 1994, η βασίλισσα Ελισάβετ του απένειμε τον τίτλο του Officer της Βρετανικής Αυτοκρατορίας για την προσφορά του στη διδασκαλία και την προώθηση των ελληνοβρετανικών σχέσεων, ενώ το 2009 του απονεμήθηκε και πάλι από τη βασίλισσα Ελισάβετ ο τίτλος του Commander της Βρετανικής Αυτοκρατορίας για τις υπηρεσίες του στη διδασκαλία και την έρευνα.
Αυτός ο διακεκριμένος ακαδημαϊκός από το 2006 ήταν πρόεδρος της διοικούσας επιτροπής του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδας, μέχρι που πριν από λίγες ημέρες παραιτήθηκε. Γιατί άραγε; Προφανώς επειδή δεν κατάλαβε πώς γίνεται να ιδρύεις ένα πανεπιστήμιο που ήδη υπάρχει.
Είχε προηγηθεί μια σύσκεψη στη Θεσσαλονίκη, υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, στην οποία μετείχαν ο υπουργός Παιδείας Κ. Γαβρόγλου και εκπρόσωποι εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, μετά την οποία ανακοινώθηκε η ίδρυση «νέου» Διεθνούς Πανεπιστημίου. Δηλαδή, αυτό που θα προκύψει από τη συγχώνευση του «παλιού» με τα περιφερειακά ΤΕΙ της Βόρειας Ελλάδας. Ο λόγος παραίτησης του κ. Γραμμένου φέρεται να είναι αυτή ακριβώς η συγχώνευση χωρίς να έχει προηγηθεί αξιολόγηση των τμημάτων.
Δεν υποτιμούμε ούτε το έργο ούτε την ποιότητα της εκπαίδευσης που γίνεται στα ΤΕΙ, όμως ποιος ο λόγος να αλλάξει κάτι που είναι ήδη επιτυχημένο και μάλιστα υπό το κύρος που του προσδίδει ένας διεθνούς φήμης ακαδημαϊκός; Να σημειώσουμε ότι το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδας είναι το πρώτο δημόσιο πανεπιστήμιο με μεταπτυχιακά προγράμματα αποκλειστικά στην αγγλική γλώσσα, έχει δίδακτρα, και πλούσιο ερευνητικό έργο το οποίο αναγνωρίζεται με θερμά λόγια από την παγκόσμια εκπαιδευτική κοινότητα.
Ο Αλέξης Τσίπρας είπε, ή τέλος πάντων τον συμβούλευσαν να πει, πως το «νέο Διεθνές Πανεπιστήμιο» θα είναι ένα κατεξοχήν εξωστρεφές πανεπιστημιακό ίδρυμα. Δηλαδή μέχρι σήμερα ήταν εσωστρεφές ένα Ιδρυμα που είχε προσελκύσει φοιτητές από 38 χώρες του εξωτερικού; Δυστυχώς, ο κ. Γραμμένος δεν είναι ο πρώτος ακαδημαϊκός παγκόσμιας εμβέλειας που παραιτείται. Εχουν προηγηθεί οι πρόεδροι των Συμβούλιων Ιδρυμάτων, ανάμεσά τους ο καθηγητής στο ΜΙΤ των ΗΠΑ Δημήτρης Μπερτσιμάς, αλλά και ο διευθυντής διαστημικών προγραμμάτων της NASA δρ. Σταμάτης Κριμιζής, που τα βρόντηξε από την προεδρία του Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού καταγγέλλοντας προσωπικές ατζέντες και εγχώριους τσάρους του Διαστήματος.
*Η Δέσποινα Κονταράκη είναι αρχισυντάκτρια του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]