Το τέλος του μνημονιακού προγράμματος, που διαφημίσθηκε από την κυβέρνηση ως το «τέλος των μνημονίων», δεν προσέδωσε ορμή στο μέτωπο των επενδύσεων, ούτε αποτέλεσε την αφετηρία για μείωση των επιτοκίων δανεισμού.
Η Ελλάδα παραμένει εκτός αγορών και αυτό εγκυμονεί κινδύνους. Επιπλέον, η κυβέρνηση χειρίσθηκε με επιπολαιότητα και μικροκομματική διάθεση το ζήτημα του Σκοπιανού, με αποτέλεσμα σήμερα να βρίσκεται αντιμέτωπη με τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών που απορρίπτουν το περιεχόμενο της συμφωνίας των Πρεσπών.
Εάν σε αυτό προσθέσουμε την επιδείνωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, όπως προκύπτει από την κλιμάκωση των προκλήσεων της Αγκυρας, το περιβάλλον για τη νέα χρονιά δεν είναι ευνοϊκό.
Ωστόσο, το 2019 πρέπει να είναι η χρονιά της ανασυγκρότησης, ώστε να αποκρουσθούν εγκαίρως οι κίνδυνοι τόσο στην οικονομία όσο και στα εθνικά μας θέματα.
Ινάσιο Λούλα, ο «πρεσβευτής» του Καλού
Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της MRB που δημοσιεύθηκε στη «Real», το 62% των πολιτών θέλουν πρόωρες εκλογές, διαβλέποντας ότι η παράταση της πολιτικής αβεβαιότητας λειτουργεί εις βάρος της οικονομίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο το 31% επιθυμεί εξάντληση της τετραετίας.
Από την ίδια έρευνα, φανερή είναι η δυσπιστία των ερωτηθέντων σχετικά με το «τέλος των μνημονίων», καθώς το 53% απαντά ότι είναι πολύ ή αρκετά πιθανό να υπάρξουν νέα μέτρα.
Η Ελλάδα πληρώνει τα λάθη του 2015 και τους τυχοδιωκτισμούς της κυβέρνησης. Χρειάζεται αλλαγή πορείας με μια νέα οικονομική πολιτική που θα βασίζεται στη μείωση των φόρων, αλλά και με μια στιβαρή εξωτερική πολιτική που θα σέβεται τις εθνικές ευαισθησίες των πολιτών και δεν θα δρα με βάση κομματικές επιδιώξεις.
Το 2019 ας είναι μια καλή χρονιά για την Ελλάδα!
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]