Γράφει ο Αριστοτέλης Καρυτινός*
Πλέον καταγράφονται περισσότερες συναλλαγές, που ενισχύονται και από τις πρώτες διαθέσεις ακινήτων από τις τράπεζες, αλλά αφορούν κυρίως σε συγκεκριμένα ακίνητα, εμπορικά, με αξιόλογα επενδυτικά χαρακτηριστικά (investment grade).
Οι ξένοι επενδυτές, κυρίως τα μεγαλύτερα funds, δείχνουν ενισχυμένο ενδιαφέρον αλλά κατά κύριο λόγο με έμμεσο τρόπο, επενδύοντας κυρίως σε NPLs και όχι άμεσα σε real estate. Μεγαλύτερη δραστηριότητα φαίνεται να υπάρχει σε σχέση με τις ελληνικές ΑΕΕΑΠ, τόσο ως επενδυτές οι ίδιες όσο και ως αντικείμενο επενδυτικού ενδιαφέροντος από Ελληνες και ξένους επενδυτές και βαίνει αυξανόμενος ο αριθμός τους.
Ιδιαίτερη κινητικότητα παρατηρείται βεβαίως στο χώρο του τουρισμού (hospitality), όχι μόνο σε resorts αλλά και σε ξενοδοχεία πόλης. Στον τομέα του hospitality δραστηριοποιούνται και αρκετοί μικρότεροι ξένοι επενδυτές επιλέγοντας συνήθως ακίνητα για Airbnb χρήση ή την ανάπλαση μικρών παλαιών κτιρίων σε boutique hotels στην Αθήνα, συνεπεία του ότι πλέον έχει καθιερωθεί ως city destination.
Ιδιαίτερα στην Αθήνα αναμένεται τα επόμενα χρόνια να αλλάξει σημαντικά ο ξενοδοχειακός χάρτης. Εχουμε ήδη τη δυναμική επιστροφή του ομίλου Marriott με το ομώνυμο ξενοδοχείο, το «Grand Hyatt», την ιδιαίτερα επιτυχημένη είσοδο της Wyndham και αναμένονται περισσότερες εξελίξεις σε αυτό το χώρο όπου πλέον ανεβαίνει ο πήχυς του ανταγωνισμού ως προς την ποιότητα και το μέγεθος των μονάδων αλλά και την αναγνωρισιμότητα των brand names με τα οποία θα λειτουργούν.
Ο RFK Jr της Ρουμανίας
Ενδιαφέρουσες εξελίξεις αναμένουμε τόσο στον κλάδο των γραφείων όσο και στα logistics. Ηδη προγραμματίζονται νέες αναπτύξεις γραφειακών χώρων με έμφαση στην αειφορία (σε παραδοσιακές περιοχές όπως στο Μαρούσι αλλά και με επανεμφάνιση του ενδιαφέροντος για τη Λεωφόρο Συγγρού και νέο ενδιαφέρον για περιοχές όπως ο Πειραιάς), ενώ αυξάνεται και η ζήτηση για σύγχρονες μονάδες logistics, έναν στρατηγικό τομέα λόγω της γεωγραφικής θέσης της χώρας μας.
Η αύξηση του τουρισμού πόλης (όπως στην Αθήνα) έχει δώσει νέα πνοή και στον κλάδο του retail και έτσι είδαμε πλέον την Ερμού και πάλι ανάμεσα στους 15 πιο ακριβούς (από πλευράς μισθωμάτων) δρόμους στον κόσμο.
Ενδιαφέρον αναμένεται να συνεχίσουν να παρουσιάζουν και πιο εξειδικευμένες, μικρότερες αγορές όπως αυτή των οργανωμένων μονάδων φοιτητικής κατοικίας.
Στην Ελλάδα, δεδομένης της ύπαρξης ικανού αριθμού φοιτητών που προέρχονται από πόλεις διαφορετικές της πόλης όπου σπουδάζουν και που δημιουργούν σταθερή ζήτηση στέγασης και της μη ύπαρξης, ακόμα, προϊόντος φοιτητικής στέγασης στη χώρα, οργανωμένης σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα που εξασφαλίζουν σημαντικό «value for money», η φοιτητική στέγαση ως εναλλακτικός τύπος αξιοποίησης ακινήτου αναμένεται να αποτελέσει τα επόμενα χρόνια έναν ελκυστικό κλάδο επένδυσης.
Κλείνοντας πρέπει να υπογραμμίσουμε την ανάγκη αντιμετώπισης του θέματος της φορολόγησης των ΑΕΕΑΠ, που δεν συνάδει με τη διεθνή πρακτική για τέτοια οχήματα και τις καθιστά λιγότερο ανταγωνιστικές για την προσέλκυση ξένων κεφαλαίων στην Ελλάδα.
Στο πλαίσιο της πορείας ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας και του momentum που έχει δημιουργηθεί στο ελληνικό real estate, είναι σημαντικό να επανέλθει η φορολόγηση σε πλαίσιο συγκρίσιμο με το εξωτερικό (όπως ήταν μέχρι το 2016 για τις ΑΕΕΑΠ) έτσι ώστε η Ελλάδα να περάσει το μήνυμα ότι υπάρχει σταθερότητα και εκλογίκευση του φορολογικού πλαισίου και οποιεσδήποτε ακραίες κινήσεις αύξησης της φορολογίας επιχειρήσεων (όπως ο επταπλασιασμός της φορολόγησης των ΑΕΕΑΠ) ήταν μεμονωμένες στο πλαίσιο αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών του παρελθόν.
*Ο Αριστοτέλης Καρυτινός είναι Διευθύνων Σύμβουλος – ΕΘΝΙΚΗ ΠΑΝΓΑΙΑ ΑΕΕΑΠ
Από το ειδικό ένθετο Οικονομία που κυκλοφορεί με τον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]