Γράφει ο Γιώργος Καρανίκας*
Από την άλλη πλευρά, η έξοδος από τα Μνημόνια και την αυστηρή πρωτογενή επιτήρηση έχει επιφέρει αισιοδοξία για την επίτευξη της σχετικής σταθερότητας και την αναστροφή της καθοδικής πορείας της οικονομίας. Το ερώτημα είναι πώς θα καταφέρουμε να πετύχουμε αυτή τη σταθερότητα, να εξασφαλίσουμε ότι δεν θα γίνει ακινησία και θα αποτελέσει εφαλτήριο επανεκκίνησης της ανάπτυξης.
Η ελληνική αγορά έχει τις δυνάμεις για να προωθήσει μια τέτοια διαδικασία και ο απλός έμπορος και ο μικρομεσαίος επιχειρηματίας έχουν σωρεύσει πολύτιμη πείρα (θετική και αρνητική) που μπορούν να εισφέρουν σε ένα δημόσιο διάλογο. Ωστόσο, πέρα από τις δυνάμεις της οικονομίας και της αγοράς που πρέπει να κινητοποιηθούν, χρειάζεται και η συνεργασία της Πολιτείας με τους φορείς της αγοράς για το σχεδιασμό μιας εθνικής στρατηγικής για την ανάπτυξη.
Με ποιους τρόπους θα επιτύχουμε την επανεκκίνηση της οικονομίας;
Με βάση ποιες ιδέες θα ξαναδούμε τη σχέση της με το κράτος;
Πώς θα επιτύχουμε τον εκσυγχρονισμό της λειτουργίας της αγοράς;
Ποιες είναι οι άμεσες ανάγκες των επιχειρηματιών και ποιες οι μακροπρόθεσμες επιδιώξεις τους;
Για την τιμή της Δικαιοσύνης…
Πώς θα εκμεταλλευτούμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της ελληνικής επιχειρηματικότητας;
Η ΕΣΕΕ στα χρόνια της κρίσης δεν κάθισε με σταυρωμένα τα χέρια, διεκδίκησε με τεκμηριωμένο τρόπο τα δίκαια αιτήματα των εμπόρων, χωρίς να καταφύγει σε συντεχνιακές πρακτικές: τα αιτήματα των μικρομεσαίων ήταν σε συνάφεια με τα αιτήματα των υγιών δυνάμεων της αγοράς. Γι’ αυτό και μέσα στο 2019 θα συνεχίσουμε στον ίδιο ρυθμό και με την ίδια μαχητικότητα.
Τι περιμένουμε για την επόμενη χρονιά;
Κατ’ αρχάς, παρεμβάσεις για την παροχή ρευστότητας στην αγορά. Οι έμποροι αναμένουν πρωτοβουλίες για καλύτερη πρόσβασή τους στη χρηματοδότηση, ώστε να αντιμετωπίσουν τις λειτουργικές ανάγκες και να σχεδιάσουν τις προοπτικές των επιχειρήσεών τους. Επίσης χρειάζεται να λάβουν τέλος ο φαύλος κύκλος της υπερφορολόγησης, που στραγγαλίζει την αγορά, και η αφαίμαξη που προκύπτει από την κατάσχεση λογαριασμών εμπόρων από το πρώτο ευρώ.
Η ΕΣΕΕ έχει πρόσφατα επαναφέρει στο δημόσιο διάλογο το αίτημα κατοχύρωσης ενός ακατάσχετου επιχειρηματικού λογαριασμού, ο οποίος θα αποτελεί εργαλείο επιβίωσης για τις επιχειρήσεις και υπήρξε, μάλιστα, σχετική δέσμευση του πρωθυπουργού από το βήμα της ΔΕΘ το 2016, που ακόμα δεν έχει υλοποιηθεί. Τέλος, χρειάζεται ένας ριζικός αναπροσανατολισμός του ασφαλιστικού συστήματος που επιβάλλει πρόσθετα βάρη στους μικρομεσαίους επιχειρηματίες. Στην κατεύθυνση αυτή, επισημαίνουμε ως μέτρο πρώτης γραμμής τη διευθέτηση των πρόσθετων χρηματικών επιβαρύνσεων και των οφειλών των εμπόρων, μέσω μιας λογικής, διαρκούς και αποτελεσματικής ρύθμισης, που θα επαναφέρει τους ασφαλισμένους στην κανονικότητα και θα ωθήσει ανοδικά τα ασφαλιστικά έσοδα του κράτους.
*Ο Γιώργος Καρανίκας είναι Πρόεδρος ΕΣΕΕ (Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας)
Από το ειδικό ένθετο Οικονομία που κυκλοφορεί με τον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]