Γράφει η Αριάδνη Νούκα – Δικηγόρος
H δυνατότητα αυτή των ελληνικών τραπεζών μπορεί να διασφαλιστεί μόνο με την αποτελεσματική διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Σύμφωνα με την πρόσφατη ενδιάμεση έκθεση της ΤτΕ, η δραστική μείωση των «κόκκινων» δανείων θα στηριχθεί στο μεγαλύτερο ποσοστό στις μαζικές πωλήσεις των δανείων και στους πλειστηριασμούς της ακίνητης και κινητής περιουσίας των οφειλετών. Οι τρόποι αυτοί παρουσιάζονται ως μονόδρομος για την επίλυση του μείζονος αυτού προβλήματος.
Είναι εμφανές ότι η επιλεγείσα αυτή κατεύθυνση ουδόλως έλαβε υπόψη τον κίνδυνο της διάρρηξης της κοινωνικής συνοχής. Μέσα σε ένα παρατεταμένο χρονικά δυσμενές οικονομικό περιβάλλον με απώλεια κατά σημαντικό βαθμό των εισοδημάτων των Ελλήνων πολιτών που τους κατέστησε αδύναμους να εξυπηρετήσουν τις δανειακές τους υποχρεώσεις, η πώληση των δανείων σε εξευτελιστικές τιμές με την επακόλουθη απαίτηση των κερδοσκόπων για εξόφληση του συνόλου της μεταβιβασθείσας απαίτησης καταρχήν δεν συνάδει με βασικές αρχές του δικαιικού μας συστήματος.
Ινάσιο Λούλα, ο «πρεσβευτής» του Καλού
Συνακόλουθα, η επιθετική πολιτική τους για την επίτευξη κέρδους θα οδηγήσει σε μαζικούς πλειστηριασμούς, οι οποίοι θα προστεθούν στους πλειστηριασμούς που θα προκαλέσουν κατά τις δεσμεύσεις τους οι ελληνικές τράπεζες. Αυτή η κατάσταση θα έχει ως αποτέλεσμα αφενός την απώλεια της περιουσίας οφειλετών και εγγυητών και αφετέρου τη συμπίεση ακόμη περισσότερο των αξιών των ακινήτων με αποτέλεσμα να πληγεί η ακίνητη περιουσία όλων των υπόλοιπων Ελλήνων πολιτών που με τεράστιες προσπάθειες και θυσίες επί μία δεκαετία έχουν παραμείνει συνεπείς και εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους είτε απέναντι στο τραπεζικό σύστημα είτε απέναντι στην Ελληνική Πολιτεία που στήριξε τις ελληνικές τράπεζες.
Λαμβάνοντας υπόψη ότι μετά βεβαιότητας θα προκληθεί νέο κύμα «κόκκινων» δανείων λόγω της συνεχιζόμενης συμπίεσης των εισοδημάτων των μεσαίων στρωμάτων και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και της αναιμικής οικονομικής δραστηριότητας, όλη αυτή η ζοφερή κατάσταση δεν αποτελεί παρά μία βόμβα στα θεμέλια της κοινωνικής συνοχής.
Υπάρχει ακόμη χρόνος να δοθεί μία ευκαιρία να αποφευχθεί αυτή η δυσοίωνη προοπτική, προχωρώντας γενναία σε μία δραστική λύση απομείωσης αρχικά των κάθε είδους δανειακών υποχρεώσεων στο ύψος της αξίας των ακίνητης περιουσίας που τις εξασφαλίζει και ακολούθως αποπληρωμής τους βασιζόμενης σε λογικά και δίκαια πλαίσια, ανάλογα με τις οικονομικές δυνατότητες του οφειλέτη. Κατ’ αυτό τον τρόπο δύναται να επιτευχθεί η οικονομική ισορρόπηση των δανειοληπτών, η απελευθέρωση της επιχειρηματικής δραστηριότητας των τραπεζών και η προστασία της κοινωνικής συνοχής της ελληνικής κοινωνίας.
Από το ειδικό ένθετο Οικονομία που κυκλοφορεί με τον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]