Γράφει ο Θεόδωρος Μ. Μητράκος – Υποδιοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος
Βασικοί πυλώνες της μεγέθυνσης της οικονομίας ήταν οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών και η ιδιωτική κατανάλωση, η οποία τροφοδοτήθηκε από τη βελτίωση του διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών μέσω και της αύξησης της απασχόλησης. Ενθαρρυντικές είναι οι εξελίξεις και στην αγορά ακινήτων, όπου παρατηρήθηκε σταθεροποίηση και κατά τόπους ανάκαμψη των τιμών.
Θετικές ήταν οι εξελίξεις και στο χρηματοπιστωτικό τομέα. Η βελτίωση του κλίματος εμπιστοσύνης και οι θετικές προοπτικές για την οικονομία συνέβαλαν στην επιτάχυνση της αύξησης των καταθέσεων νοικοκυριών και επιχειρήσεων, στη μείωση της εξάρτησης των τραπεζών από το μηχανισμό έκτακτης ενίσχυσης σε ρευστότητα της Τραπέζης της Ελλάδος (ELA) και στην άρση των περισσότερων περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων. Παράλληλα, πρόοδος σημειώθηκε στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, τα οποία τον Σεπτέμβριο του 2018 ανήλθαν σε 84,7 δισ. ευρώ, μειωμένα κατά περίπου 9,7 δισ. ευρώ συγκριτικά με το τέλος Δεκεμβρίου του 2017.
Παρακαταθήκες παρόντος και μέλλοντος…
Το 2019 αναμένεται να συνεχιστούν με επιταχυνόμενο ρυθμό οι παραπάνω τάσεις. Το πραγματικό ΑΕΠ προβλέπεται ότι θα αυξηθεί κατά 2,3% σε ετήσια βάση, έναντι 2,1% το 2018, με στήριξη από την ιδιωτική κατανάλωση και τις επενδύσεις και περαιτέρω αποκλιμάκωση της ανεργίας. Η σταδιακή βελτίωση της ρευστότητας των τραπεζών θα επιτρέψει την πλήρη απεξάρτησή τους από το μηχανισμό του ELA και τη σταδιακή αποκατάσταση του διαμεσολαβητικού τους ρόλου μέσω της εκταμίευσης νέων δανείων, κυρίως, προς τον επιχειρηματικό τομέα.
Οσον αφορά στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, επιδιώκεται η μείωση του ποσοστού τους στο 20% ή και χαμηλότερα μέχρι το 2021, από περίπου 47% που είναι σήμερα. Ο στόχος είναι φιλόδοξος αλλά εφικτός, αν αναλογιστούμε ότι μέσω της βελτίωσης του θεσμικού και ρυθμιστικού περιβάλλοντος είναι πλέον διαθέσιμα τα απαραίτητα εργαλεία για την αντιμετώπιση του προβλήματος (δευτερογενής αγορά δανείων, πλαίσιο εξωδικαστικής συνολικής ρύθμισης οφειλών κ.λπ.). Επίσης, είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό ότι έχουν ωριμάσει πλέον οι συνθήκες για την ανάπτυξη πρόσθετων εργαλείων για την αποκλιμάκωση σε μονοψήφιο ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα με τη μεταφορά σημαντικού χαρτοφυλακίου από τους ισολογισμούς των συστημικών τραπεζών σε μία ή περισσότερες Εταιρίες Ειδικού Σκοπού που θα μπορούσαν να δημιουργηθούν για το σκοπό αυτό μετά τις σχετικές εγκρίσεις.
Παρά τις αισιόδοξες προοπτικές που διαγράφονται, όπως είναι φυσικό υπάρχουν κίνδυνοι και σημαντικές προκλήσεις που ενδεχομένως να επηρεάσουν τις εκτιμήσεις για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Οι παράγοντες κινδύνου για την οικονομία έχουν αρχίσει εδώ και καιρό να μετατοπίζονται σταδιακά από το εσωτερικό στο εξωτερικό περιβάλλον. Οι κυριότεροι από αυτούς συνδέονται με την ενδεχόμενη επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομικής δραστηριότητας σε περιβάλλον αύξησης του προστατευτισμού και αναταράξεων στις χρηματοπιστωτικές αγορές διεθνώς.
Από το ειδικό ένθετο Οικονομία που κυκλοφορεί με τον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]