Γράφει ο Γιάννης Τσαπρούνης*
ΚΑΠΩΣ έτσι συνέβη ό,τι συνέβη και με την κ. Βασιλική Θάνου. Μόλις συνταξιοδοτήθηκε ως πρόεδρος του Αρείου Πάγου διορίστηκε επικεφαλής του νομικού γραφείου του πρωθυπουργού. Και τώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ σιγά σιγά ετοιμάζεται να αποχαιρετήσει την εξουσία διορίστηκε επικεφαλής της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Σε ποια άλλη θέση πρέπει να διοριστεί η κ. Θάνου από τον Αλέξη Τσίπρα για να αποδειχθεί ότι ανήκει στο «σύστημα Μαξίμου»; Να γίνει η πρώτη γυναίκα προπονητής της Εθνικής Ελλάδος ποδοσφαίρου;
ΕΚΕΙ βρίσκεται και το πρόβλημα της χώρας. Αντί να διοικεί τον κρατικό μηχανισμό η «Εθνική Ελλάδος» των ικανότερων στελεχών, τον διοικούν εναλλασσόμενοι κομματικοί στρατοί. Παλαιότερα ήταν οι «πρασινοφρουροί», στη συνέχεια ήρθαν τα «γαλάζια παιδιά», τώρα οι «σύντροφοι» της πρώτης φοράς αριστερά.
ΚΑΙ, δυστυχώς, παραμυθιαζόμαστε πως το πρόβλημα είναι το δημοσιονομικό και το χρέος. Η ευθύνη ανήκει στα κόμματα που ποτέ δεν αναλαμβάνουν το πολιτικό κόστος να μεταρρυθμίσουν τη χώρα αλλάζοντας τη νοοτροπία. Έτσι, από τη μια γίνονται πρόσκαιρα αρεστοί στους ψηφοφόρους και από την άλλη όσο βρίσκονται στην εξουσία μπορούν να βολεύουν τους «στρατούς» τους.
ΔΙΕΥΘΥΝΤΕΣ και γενικοί γραμματείς υπουργείων, επικεφαλής και διοικητικά συμβούλια φορέων του Δημοσίου και ανεξάρτητων αρχών δεν διορίζονται αν δεν έχουν κομματικό διαβατήριο. Τα ίδια και στις ένοπλες δυνάμεις, τα ίδια και στη Δικαιοσύνη. Κάποιοι θα υποστηρίξουν ότι υπάρχουν εξαιρέσεις. Και βέβαια υπάρχουν. Αλλά υπάρχουν, απλά, για να επιβεβαιώνουν τον κανόνα.
Ντόναλντ Τραμπ και Δαλάι Λάμα
Ο ΣΥΡΙΖΑ στη διάρκεια της τετραετούς διακυβέρνησής του επιχείρησε και κατάφερε τελικά να καταλάβει και την «εξουσία», δηλαδή τις θέσεις – κλειδιά του κράτους. Αυτό επιδίωκαν και μάλιστα πολλά στελέχη το έχουν ομολογήσει. Αλλά είναι βέβαιο πως και κάποιοι στη Ν.Δ. έχουν ήδη παραγγείλει «κοστούμια» για να διοριστούν στις αντίστοιχες θέσεις, μόλις η αξιωματική αντιπολίτευση κερδίσει τις εκλογές.
Η κυβέρνηση διόρισε π.χ. διοικητή του ΟΑΣΘ τον Στέλιο Παππά, γιατί, λέει, είχε κομματικά ένσημα. Λες και δεν υπάρχουν ικανά στελέχη. Αλλά αν είναι αύριο να διοριστεί διοικητής κάποιος «γαλάζιος»… Στέλιος Παππάς υπάρχει περίπτωση να γίνει ποτέ ο ΟΑΣΘ αυτό που περιμένουν οι Θεσσαλονικείς; Ποτέ!
ΕΧΟΥΜΕ πει τα ίδια πράγματα εκατοντάδες φορές. Αν δεν γίνει άμεσα διαχωρισμός κράτους – κυβέρνησης δεν πρόκειται να σωθεί η χώρα. Όλα τα στελέχη του κρατικού μηχανισμού πρέπει να διορίζονται αξιοκρατικά μέσα από αντικειμενικούς διαγωνισμούς. Ουσιαστικά πρέπει το ΑΣΕΠ να μετεξελιχθεί, να μεταρρυθμιστεί και τόσο οι διορισμοί να διεξάγονται με διαφάνεια όσο και στη συνέχεια να αξιολογούνται όσοι αναλαμβάνουν τις θέσεις ευθύνης. Κομματάκι δύσκολο, θα μου πείτε, γιατί τότε πού θα βολεύουν τα κόμματα τους δικούς τους; Ε, τώρα που ανοίγει η συνταγματική αναθεώρηση και όλοι από αριστερά έως δεξιά το παίζουν «μεταρρυθμιστές» αν έχουν τα κότσια ας το προτείνουν. Και ας το ψηφίσουν. Η χώρα και οι πολίτες δεν αντέχουν άλλο πράσινες, κόκκινες και γαλάζιες… Θάνου. Αλλιώς ας συνεχίσουμε να κλαίμε τη μοίρα μας, ενώ κάποιοι θα βολεύονται!
*Ο Γιάννης Τσαπρούνης είναι διευθυντής σύνταξης του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]