Γράφει ο Πάνος Αμυράς
Εάν δεν είχε μεσολαβήσει το πολιτικό «ατύχημα» της «πρώτη φορά Αριστεράς», το εισόδημα των Ελλήνων θα ήταν υψηλότερο τουλάχιστον κατά 15%. Για να μην υποστηρίξει κάποιος ότι όλα γράφονται με αντιπολιτευτική διάθεση, μία απλή σύγκριση με την Πορτογαλία μπορεί να διαλύσει κάθε αμφισβήτηση. Το 2014 το κατά κεφαλήν εισόδημα των Ελλήνων ήταν παρόμοιο με εκείνο των Πορτογάλων. Τρία χρόνια μετά, και αφού η οικονομία διολίσθησε στην ύφεση, οι Ελληνες έγιναν φτωχότεροι κατά 10% σε σχέση με τους Πορτογάλους.
Η Λισαβόνα δανείζεται από τις αγορές με 1,7%, η Αθήνα δεν έχει πρόσβαση, με τα επιτόκια για τα δεκαετή ομόλογα να παραμένουν πάνω από το 4,3%.
Το δημόσιο χρέος, που θα το κούρευε η κυβέρνηση Τσίπρα, αυξήθηκε πάνω από 30 δισεκατομμύρια ευρώ τα τελευταία τρία χρόνια, ενώ το μέλλον είναι αβέβαιο. Η διεθνής οικονομία έχει μπει σε έναν κύκλο αβεβαιότητας και οι κλυδωνισμοί στις αγορές κλιμακώνονται τις τελευταίες εβδομάδες.
Οι στόχοι της ανάπτυξης χάθηκαν και φέτος, όπως στην τριετία 2015-2017. Σύμφωνα με υπολογισμούς του οικονομολόγου Γιώργου Στρατόπουλου, η μεταβολή των εκτιμήσεων της Κομισιόν για την ανάπτυξη της Ελλάδας μετά το εξάμηνο Τσίπρα – Βαρουφάκη ήταν δραματική. Οι εκτιμήσεις άλλαξαν σε μόλις 8 μήνες και, αντί για 14% σωρευτική ανάπτυξη την τετραετία 2015-2018, μετά το πέρασμα του τυφώνα Αλέξη – Βαρουφάκη η πρόβλεψη προσγειώθηκε στο 2%.
Δηλαδή 12% λιγότερο ΑΕΠ, 12% χαμηλότερο μέσο εισόδημα για τους πολίτες, 12% λιγότερα κέρδη για τις επιχειρήσεις, 12% λιγότερα έσοδα για το κράτος. Αυτά ισοδυναμούν με 20 δισ. ζημιά για το 2017, άλλα τόσα για το 2018, ενώ η ζημιά θα σωρεύεται και τα επόμενα χρόνια.
Ο προϋπολογισμός που ψηφίσθηκε χθες δεν πρόκειται να εφαρμοσθεί. Βασίζεται στην υπερφορολόγηση, μόνο που τα υποζύγια πλέον κλάταραν. Οι οφειλές στο Δημόσιο έχουν δημιουργήσει ένα «παγόβουνο» ιδιωτικού χρέους ύψους 103 δισεκατομμυρίων στο οποίο έχουν προσκρούσει οικογένειες και επιχειρήσεις. Κάθε μήνα τα χρέη αυξάνονται με ρυθμό ενός δισεκατομμυρίου, πάνω από 4,3 εκατομμύρια πολίτες βρίσκονται στις μαύρες λίστες της εφορίας.
Η Αράχωβα μας έδειξε τον δρόμο: Τι πρέπει να μάθουμε για τις χειμερινές μετακινήσεις
Ο πρωθυπουργός τα γνωρίζει όλα αυτά, αλλά η στρατηγική του εξαντλείται μέχρι τις εκλογές του Μαΐου. Θα τα φορτώσει όλα στον Μητσοτάκη, ελπίζοντας στο σενάριο της «δεξιάς παρένθεσης» μέσω της προεδρικής εκλογής στα τέλη του 2019.
Για αυτό ο κ. Τσίπρας μοιράζει επιταγές, τάζει παροχές, πετσοκόβει το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, φουσκώνει τις κρατικές δαπάνες προσλαμβάνοντας στρατιές μετακλητών και λοιπών κομματικών συγγενών και φίλων.
Ο πρόεδρος της ΝΔ και το επιτελείο του ας έχουν από τώρα έτοιμο το σχέδιο αναθεώρησης του προϋπολογισμού με πρόγραμμα βραχείας δράσης με έναρξη την επομένη των εκλογών. Μειώσεις φόρων και περιστολή της κρατικής σπατάλης χωρίς άλλη χρονοτριβή, γιατί όσο παραμένει η Ελλάδα εκτός αγορών οι κίνδυνοι είναι μεγάλοι…
Κύριε Φλαμπουράρη κακώς δεν το κάνατε θέμα
Ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης, μιλώντας χθες στη Βουλή για το βομβιστικό χτύπημα στον ΣΚΑΪ, αναφέρθηκε στις δικές του προσωπικές «περιπέτειες» με την εγχώρια τρομοκρατία. Συγκεκριμένα, απευθυνόμενος στους βουλευτές της Ν.Δ., τόνισε τα εξής: «Γνωρίζετε, επειδή είμαι παθών, μου έχουν κάψει 2,5 φορές το σπίτι οι αντίστοιχοι ή οι ίδιοι, και άλλες 10 φορές μού έχουν επιτεθεί. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι εγώ δεν το έκανα θέμα, όπως έχετε κάνει εσείς το θέμα του ΣΚΑΪ».
Το επιχείρημα του κ. Φλαμπουράρη αναδεικνύει και το πρόβλημα. Εάν ο υπουργός Επικρατείας και άμεσος συνεργάτης του πρωθυπουργού θεωρεί ότι δεν πρέπει να γίνει «θέμα» ο κατ’ επανάληψη εμπρησμός του σπιτιού του από τρομοκράτες, το μήνυμα της ανεκτικότητας έχει περάσει συνολικά. Και η διαφορά του ΣΥΡΙΖΑ με τη Ν.Δ. δεν είναι «ο πολιτικός πολιτισμός από τη μια και η προσπάθεια πολιτικής εκμετάλλευσης από την άλλη», όπως είπε ο κ. Φλαμπουράρης, αλλά το εάν θα υπάρξει μηδενική ανοχή στην τρομοκρατία ή θα υπερισχύσει η λογική τού «παιδιά είναι, θα πετάξουν και καμιά μολότοφ».
*O Πάνος Αμυράς είναι ο διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]