Γράφει ο Μπάμπης Παπαπαναγιώτου
Ο πρωθυπουργός εμφανίζεται το τελευταίο διάστημα «ιδιαίτερα ευέξαπτος», κλεισμένος στον εαυτό του κι «απόμακρος», ακόμα και από στενούς συνεργάτες του -εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων- και με «έντονη δυσανεξία στη διαφορετική άποψη». Ο συνήθως φιλικός με όλους τους συνεργάτες και με διαρκή διάθεση να αστειευτεί, ακόμα και σε δύσκολες στιγμές, φαίνεται ότι σιγά σιγά γίνεται ανάμνηση στο Μέγαρο Μαξίμου. Και στην πρωθυπουργική καρέκλα κάθεται πλέον ένας Αλ. Τσίπρας με στοιχεία «αλαζονείας», αλλά και «μεγαλομανίας», όπως επισημαίνουν κυβερνητικά στελέχη.
Η ΑΛΛΟΤΕ «ανοιχτή πόρτα» του πρωθυπουργικού γραφείου πλέον, τις περισσότερες ώρες της ημέρας, είναι κλειστή. Και είναι ελάχιστοι πλέον αυτοί που μπορούν να μπουν χωρίς να «χτυπήσουν». Ο Δ. Τζανακόπουλος είναι ένας εξ αυτών των ελάχιστων. Αλλωστε, εδώ και μερικούς μήνες αποτελεί κοινό τόπο στο Μέγαρο Μαξίμου ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είναι ο «πιο κοντινός» άνθρωπος κι επομένως ο «πιο ισχυρός» αμέσως μετά τον Αλ. Τσίπρα. Οπως λένε οι πληροφορίες, ιδιαίτερα μετά το μεσημέρι, όταν πέφτουν λίγο οι υψηλοί ρυθμοί της καθημερινής δουλειάς, η πόρτα του πρωθυπουργικού γραφείου ανοίγει μόνο για πολύ λίγους και σε επείγουσες περιπτώσεις. Οχι όμως για τον Δ. Τζανακόπουλο, ο οποίος άλλωστε, είναι ο μόνος που «διασώθηκε» και «συγχωρήθηκε» για το επιχειρησιακό κι επικοινωνιακό Βατερλώ της τραγωδίας στο Μάτι. Ακόμα και οι «τελευταίοι των Μοϊκανών» που έχουν πρόσβαση στο γραφείο του πρωθυπουργού, ο Θ. Καρτερός και ο Χρ. Βερναρδάκης, λέγεται ότι μερικές φορές χρειάζεται να χτυπήσουν πριν μπουν. Αντιθέτως, ο Αλ. Φλαμπουράρης παραμένει το καταφύγιο του πρωθυπουργού στις δύσκολες ώρες.
ΑΥΤΗ Η ΦΟΡΤΙΣΜΕΝΗ και «βαριά ατμόσφαιρα» που επικρατούσε στο Μέγαρο Μαξίμου επιδεινώθηκε σημαντικά μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου της ΔΕΠΑ, αλλά κυρίως του ρόλου του «Μανόλο». Οι «πομπές» και οι απρόσεκτες κινήσεις του Μανόλη Πετσίτη, που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, φέρονται να έχουν φέρει τον πρωθυπουργό προ αποφάσεων. Αλλωστε, προς αυτή την κατεύθυνση πιέζουν και οι εισηγήσεις των συνεργατών του, οι οποίοι εξακολουθούν να του ασκούν επιρροή. Οι πληροφορίες λένε ότι, προεξάρχοντος του Δ. Τζανακόπουλου, ο οποίος εδώ και πολύ καιρό έχει κακές σχέσεις με τον Ν. Παππά, ο πρωθυπουργός δέχεται εισηγήσεις για την «άμεση απομάκρυνση» του ΥΨΗΠΤΕ γιατί όπως φέρεται να υποστηρίζει, «θα μας πάρει όλους μαζί του». Το «κερασάκι στην τούρτα» ασφαλώς είναι η αποκάλυψη της πολυσχιδούς δραστηριότητας του Μ. Πετσίτη, η οποία διαπλέκεται ευκρινώς πλέον με συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα. Και μάλιστα με τρόπο ο οποίος δεν μπορεί να είναι αποτέλεσμα «ιδιωτικής πρωτοβουλίας» ενός ανύπαρκτου έως το 2015 «σερβιτόρου» των 5.000 ευρώ ετησίως, ο οποίος «βρέθηκε» ξαφνικά να διαμεσολαβεί σε ισχυρούς επιχειρηματίες, να βρίσκεται αναμεμιγμένος σε περίεργες offshore και «παρένθετες εταιρίες» και, όπως είπε δημοσίως ο Θ. Κιτσάκος, να ενεργεί στη ΔΕΠΑ ως «εκπρόσωπος υπηρεσιών του Μαξίμου».
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ «ΓΡΑΜΜΗ» για την απομάκρυνση του Ν. Παππά φέρονται να βρίσκονται κι άλλοι υπουργοί, τους οποίους εξακολουθεί «ν’ ακούει» ο πρωθυπουργός, ενώ ο Αλ. Φλαμπουράρης φέρεται να είναι ο άνθρωπος που για μια ακόμα φορά, προσπαθεί να κρατήσει τις ισορροπίες και να αποφευχθούν κινήσεις οι οποίες αντί να «λύσουν» το πρόβλημα, μπορεί να το μεγαλώσουν κι άλλο. Στο «μέτωπο» εκείνων που ζητούν την απομάκρυνση του Ν. Παππά βρίσκονται και οι Ν. Βούτσης, Ευ. Τσακαλώτος, Π. Σκουρλέτης, Ν. Φίλης και αρκετοί εκ των «53». Πέραν της υπόθεσης του «Μανόλο» -τον οποίο γνωρίζει προσωπικά και ο Αλ. Τσίπρας- οι «εχθροί» του Ν. Παππά υποστηρίζουν ότι ο ΥΨΗΠΤΕ «έχει δική του ατζέντα», καθώς και ότι «βλέπει τον εαυτό του ως δελφίνο, αν οι εξελίξεις επιτρέψουν τον παραμερισμό του Αλ. Τσίπρα». Την άποψη αυτή φαίνεται να συμμερίζονται και πρόσωπα του άμεσου περιβάλλοντος του πρωθυπουργού, τα οποία εξακολουθούν να τον επηρεάζουν στις αποφάσεις του.
Ο ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΠΑΣ απ’ ό,τι φαίνεται τελικά, είναι ένας από τους σημαντικούς λόγους για τους οποίους έχει βαρύνει η ατμόσφαιρα στο Μέγαρο Μαξίμου και ο Αλ. Τσίπρας έχει γίνει πιο απόμακρος και «σκοτεινός». Η στενή και μακρόχρονη σχέση του πρωθυπουργού με τον άλλοτε διευθυντή του πολιτικού γραφείου του, από τα χρόνια της αντιπολίτευσης και του «μικρού ΣΥΡΙΖΑ», έχουν «δέσει» πολύ στενά τους δυο άνδρες. Ηταν μαζί σε όλα τα δύσκολα, αλλά και σε όλη την επίπονη διαδρομή κατά την οποία ο Αλ. Τσίπρας από «ένας συμπαθητικός αριστερός νέος» έγινε συνομιλητής μεγάλων επιχειρηματικών τζακιών, καναλαρχών, αλλά και του διεθνούς παράγοντα. Κι όπως έλεγε έμπειρο κομματικό στέλεχος που έχει γνώση των πραγμάτων από πρώτο χέρι, «ακόμα κι αν είναι επιβεβλημένη η αποχώρηση του Νίκου από το κυβερνητικό κάδρο, δεν είναι καθόλου εύκολη»…
ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΜΕΝΕΙ να αποδειχθεί είναι αν ο Αλ. Τσίπρας θα ακολουθήσει τις εισηγήσεις που δέχεται ή αν θα επιλέξει να «συνεννοηθεί» πάλι με τον άλλοτε στενότερο συνεργάτη του με τον τρόπο που μόνο οι δυο τους ξέρουν…
ΑΙΧΜΗ
O Κυριάκος και ο Αλέξης
Σύγχυση ταυτοτήτων, απώλεια ισορροπίας
ΣΕ ΑΝΤΙΘΕΣΗ με τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος το 2015 επέλεξε να κερδίσει της εξουσία διχάζοντας τους Ελληνες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με την ομιλία του στο 12ο Συνέδριο της Ν.Δ., κατέστησε σαφές ότι διεκδικεί την κυβέρνηση για να ενώσει τη χώρα. Η διαφορά είναι χαώδης, ριζική και ποιοτική. Είναι αφετηριακή.
Η ΚΡΙΣΗ προκάλεσε ρωγμές στην ελληνική κοινωνία. Τις οποίες ήρθε μετά η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. να τις κάνει ρήγματα. Με «όπλα» τη διχαστική πολιτική και τη συνειδητή φτωχοποίηση ευρύτερων κοινωνικών στρωμάτων. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. έδωσε το δικό του στίγμα, που κινείται στον αντίποδα του «νικηφόρου» -όπως αποδείχθηκε σε μια συγκεκριμένη και ανεπανάληπτη συγκυρία- διλήμματος «ή τους τελειώνουμε ή μας τελειώνουν». «Ερχομαι για να ενώσω», «είμαστε το κόμμα των πολλών», ήταν το κεντρικό μήνυμα του Κυρ. Μητσοτάκη. Η βούληση του προέδρου της Ν.Δ. να ενώσει δεν προκύπτει κυρίως από ανέξοδες φραστικές διαβεβαιώσεις. Προκύπτει από πράξεις. Ο Μητσοτάκης έχει προχωρήσει ήδη σε διεύρυνση της Ν.Δ. εντάσσοντας στο κόμμα του στελέχη που προέρχονται από την Κεντροαριστερά. Δείχνοντας ότι είναι ανοιχτός σε ιδέες και πρόσωπα που διευρύνουν το ήδη μεγάλο πολιτικό εύρος της Ν.Δ.
ΕΜΠΡΑΚΤΗ, όμως, είναι και η δέσμευση του για την ουσιαστική και όχι επιδοματική αντιμετώπιση δυο «εκτρωμάτων» που γέννησε η κρίση, της υπογεννητικότητας και της φτώχειας. Τόσο η δέσμευσή του για βοήθεια 2.000 ευρώ στις νέες οικογένειες για κάθε νέο παιδί όσο και για αύξηση του κατώτατου μισθού με ρυθμό διπλάσιο της ετήσιας αύξησης του ΑΕΠ μπορεί να μη λύνουν οριστικά τα δύο σοβαρά προβλήματα που δημιούργησε η ελληνική κρίση και επέτεινε η πολιτική ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ., αλλά αποτελούν δυο ρεαλιστικά και μετρήσιμα δείγματα γραφής για το ριζικά διαφορετικό τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνεται την προσπάθεια ανάταξης της χώρας.
Ο ΡΕΑΛΙΣΜΟΣ και η αυταπάτη. Η αλήθεια και το ψέμα. Το αποτέλεσμα και οι φρούδες ελπίδες. Αυτός που ξέρει κι αυτός που νόμισε ότι ήξερε. Το καθαρό βλέμμα της υπευθυνότητας και το σκοτεινό βλέμμα του λαϊκισμού. Η διάθεση να ενωθεί η χώρα και η επιδίωξη να διχαστεί. Ο Κυριάκος και ο Αλέξης…
Η προκλητική αξιοποίηση της Βασιλικής Θάνου…
Η επιλογή του Αλ. Τσίπρα να τοποθετηθεί η Β. Θάνου επικεφαλής της Επιτροπής Ανταγωνισμού δεν είναι καθόλου «αθώα» και αξιοκρατική, αλλά έχει πολλαπλή σημασία. Αποτελεί έμπρακτη αναγνώριση των «υπηρεσιών» που του έχει προσφέρει. Η εγγυημένη πενταετής θητεία για τη Β. Θάνου δεν είναι κι άσχημα για τους χαλεπούς καιρούς που ζει η χώρα. Ομως, όπως φαίνεται, δεν είναι μόνο αυτό. Το Μέγαρο Μαξίμου με την τοποθέτηση της Β. Θάνου αποσκοπεί στη μετατροπή της Επιτροπή Ανταγωνισμού σε «κομματικό όργανο», χρήσιμο για τα πέτρινα χρόνια της αντιπολίτευσης, που όπως όλα δείχνουν, ακολουθούν για τον ΣΥΡΙΖΑ. Η κ. Θάνου πηγαίνοντας στην Επιτροπή Ανταγωνισμού θα «συναντήσει» εκεί ως αντιπρόεδρο την Α. Νάκου, η οποία, πριν αναβαθμιστεί, διετέλεσε σύμβουλος του Ν. Παππά την κρίσιμη περίοδο του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες. Με αποτέλεσμα η Επιτροπή Ανταγωνισμού, που ουσιαστικά ρυθμίζει όλη την αγορά, να γίνει κάτι σαν «τοπική του ΣΥΡΙΖΑ»…
…και το περίεργο παρελθόν
Κι όμως, η διαδρομή της κ. Β. Θάνου επί ΣΥΡΙΖΑ έδειχνε την «ευτυχή κατάληξη». Η Β. Θάνου, ούσα αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου, επελέγη από τον Αλ. Τσίπρα να γίνει πρόεδρος του Αρείου Πάγου. Και επειδή προφανώς ήδη από τότε -πριν από το δημοψήφισμα- είχε κατά νου τις δεύτερες εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015, φρόντισε να μην πληρωθούν και οι άλλες δυο χηρεύουσες (τότε) θέσεις ανωτάτων δικαστηρίων, του Συμβουλίου της Επικρατείας και του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Με αποτέλεσμα, όταν προκηρύχθηκαν οι εκλογές του Σεπτεμβρίου, να… μην υπάρχει άλλος ανώτατος δικαστικός και η κ. Θάνου να γίνει υποχρεωτικά υπηρεσιακός πρωθυπουργός…
Αλλωστε, η Β. Θάνου, πριν προλάβει να εγκαταλείψει την προεδρία του Αρείου Πάγου, βρέθηκε επικεφαλής του Νομικού Γραφείου του Αλ. Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου.
Ισως, όμως, η πιο «εντυπωσιακή» στιγμή σ’ αυτήν την κομματική διαδρομή της κ. Θάνου ήταν όταν η κ. Ζαΐρη έθεσε στο αρχείο τις δημόσιες καταγγελίες του μακαρίτη Βγενόπουλου για τα «βιβλία» που, όπως είχε πει, του είχε ζητήσει η κ. Θάνου. Η υπόθεση αρχειοθετήθηκε, χωρίς η κ. Ζαΐρη να πάρει καταθέσεις. Λίγο αργότερα η Β. Θάνου συγκάλεσε το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο και με την οριακή πλειοψηφία 6-5 τοποθετήθηκε η κ. Ζαΐρη επικεφαλής της Αρχής για τη Νομιμοποίηση Εσόδων από Παράνομη Δραστηριότητα…
Ο Μπακογιάννης κάνει προεκλογική εκστρατεία με το… κινητό!
Ενα νέο μοντέλο προσωπικής επικοινωνίας με τις Αθηναίες και τους Αθηναίους μέσα από το Διαδίκτυο ξεκίνησε τις προηγούμενες μέρες ο Κώστας Μπακογιάννης. Ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων έχει αποφασίσει ότι θα κάνει επισκέψεις σε όλες τις γειτονιές της πρωτεύουσας χωρίς τηλεοπτικές κάμερες και επαγγελματίες φωτογράφους να τον συνοδεύουν, γι’ αυτό άλλωστε δεν τις προαναγγέλλει όπως άλλοι υποψήφιοι.
Μαζί του βρίσκεται πάντα μόνο κάποιος συνεργάτης του, που με τη βοήθεια ενός απλού κινητού τηλεφώνου σαν αυτά που χρησιμοποιούν σχεδόν οι πάντες, εκτελεί χρέη φωτογράφου αλλά και κάμεραμαν! Αυτός καταγράφει από την αρχή της προεκλογικής εκστρατείας τις εικόνες του Κώστα Μπακογιάννη ενώ τις τελευταίες ημέρες τραβάει και τα μικρά βίντεο στα οποία ο υποψήφιος δήμαρχος είτε συνομιλεί με Αθηναίες και Αθηναίους είτε περιγράφει τα προβλήματα κάθε περιοχής και εξηγεί -σύντομα και περιεκτικά- τις δικές του προτάσεις. Τα βίντεο αυτά αποτελούν μια αποτύπωση της πραγματικότητας σε κάθε γωνιά της Αθήνας αλλά ταυτόχρονα και μια απολύτως προσωπική δέσμευση του κ. Μπακογιάννη για όσα σκοπεύει ο ίδιος να πράξει εφόσον εκλεγεί.
Τα πρώτα βίντεο από επισκέψεις του Κώστα Μπακογιάννη έχουν κάνει ήδη χιλιάδες προβολές στο Διαδίκτυο μέσα από το Facebook και το YouTube καθώς φαίνεται πως το ενδιαφέρον του κόσμου -ιδιαίτερα στην Αθήνα- είναι πολύ μεγάλο αν και οι εκλογές απέχουν περίπου έξι μήνες.
New deal απελπισίας μεταξύ Τσίπρα και Καμμένου
Ο μεν Αλ. Τσίπρας ένιωσε να φεύγει η γη κάτω από τα πόδια του, όταν -εκτός των άλλων- οι αλυτρωτικές δηλώσεις Ζάεφ έδειχναν να του χαλάνε και την «αριθμητική» της συμφωνίας των Πρεσπών. Ο δε Π. Καμμένος, αφού είχε προλάβει να κάνει δυο kolotumbes μέσα σε μία μέρα, συνειδητοποίησε ότι κινδυνεύει άμεσα να βρεθεί… αρχηγός κόμματος με λιγότερους από 5 βουλευτές, δηλαδή χωρίς Κ.Ο. με δικαιώματα, βάσει του Κανονισμού της Βουλής.
Οι λεονταρισμοί και τα χτυποκάρδια πήγαν στην άκρη και οι κυβερνητικοί συνεταίροι προχώρησαν σε «νέα συμφωνία»: Ο Π. Καμμένος να δεσμευτεί να μην αποσύρει τους υπουργούς του και την εμπιστοσύνη του από την κυβέρνηση μέχρι τον Μάρτιο και ο Αλ. Τσίπρας ότι δεν θα βάλει στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ -είτε των εθνικών είτε των ευρωεκλογών- κανένα βουλευτή των ΑΝ.ΕΛ.
Η… όψιμη δήλωση του Π. Καμμένου στο «Ποντίκι» ήρθε να επιβεβαιώσει το παρασκηνιακό New Deal των κυβερνητικών συνεταίρων. Το οποίο, όπως εκτιμούν, εξασφαλίζει στον Αλ. Τσίπρα τη δυνατότητα να φτάσει μέχρι τον Μάιο και στον Π. Καμμένο να μείνει μόνο με τον Ν. Κατσίκη…
ΑΠΟΡΙΕΣ
1.
Καλά ο Ζ. Ζάεφ να έχει εμπιστοσύνη στον Αλ. Τσίπρα ότι θα περάσει η συμφωνία των Πρεσπών, αλλά στον Π. Καμμένο από πού και ως πού;
2.
Αληθεύει ότι η τελευταία φορά που έκλεισε το ΑΠΘ ήταν το 1974 από το χουντικό Ανδρουτσόπουλο;
3.
Δηλαδή, ο κ. Παππάς λέει, με άλλα λόγια, ότι είναι ικανός να αρνηθεί ακόμα και ότι ήξερε τον «Μανόλη του Παππά»;
4.
Η αντισυγκέντρωση της αντισυγκέντρωσης είναι συγκέντρωση ή διπλή αντισυγκέντρωση;
Από την στήλη «ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ» στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]