Γράφει ο Πάνος Αμυράς
Μάλιστα, τότε η κυβέρνηση προσπάθησε να επιρρίψει τις ευθύνες σε μια Επιτροπή του ΟΗΕ που είχε συνεδριάσει το 1977 και στην οποία η χώρα μας είχε εκπροσωπηθεί από τον κορυφαίο γλωσσολόγο Γιώργο Μπαμπινιώτη. Η αλήθεια είναι ότι σε εκείνη τη διάσκεψη το μόνο που είχε αποφασιστεί ήταν ο μεταγραμματισμός των γεωγραφικών ονομάτων χωρών που δεν χρησιμοποιούσαν το λατινικό αλφάβητο.
Ακόμη και οι πολιτικοί αρχηγοί των Σκοπίων είχαν απορήσει με την ελληνική υποχώρηση, όπως προέκυψε από τη διαρροή των πρακτικών του Συμβουλίου τους τον περασμένο Οκτώβριο από την «Καθημερινή».
Συγκεκριμένα, ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Νίκολα Ντιμιτρόφ είχε πει στους πολιτικούς ηγέτες της χώρας του ότι η Ελλάδα στη Σύνοδο του Σουνίου, τον Μάιο του 2018, έκανε μια σημαντική παραχώρηση καθώς η κυβέρνηση είναι έτοιμη να ονομάσει τη «μακεδονική γλώσσα ως μακεδονική γλώσσα» και την υπηκοότητα ως μακεδονική/πολίτες της Δημοκρατίας της Μακεδονίας του Ιλιντεν.
Ο Ντιμιτρόφ δεν επικαλέστηκε ούτε τον Μπαμπινιώτη ούτε τη διάσκεψη του 1977, αλλά τις συνομιλίες που είχε με την κυβέρνηση Τσίπρα για την παραχώρηση της «μακεδονικής γλώσσας». Τη Δημοκρατία του Ιλιντεν, που και αυτή είχε δεχθεί ο Τσίπρας εν ονόματι των «κοινωνικών αγώνων» και της «λαϊκής εξέγερσης», τη γλιτώσαμε την τελευταία στιγμή όταν ο πρωθυπουργός την ανακοίνωνε περιχαρής στους πολιτικούς αρχηγούς και από τις αντιδράσεις τους κατάλαβε ότι η ονομασία αυτή θα αποτελούσε την επιτομή του αλυτρωτισμού.
Σύγχυση ταυτοτήτων, απώλεια ισορροπίας
Τώρα η κυβέρνηση καλεί τα Σκόπια να λειτουργήσουν υπεύθυνα και να μην παρερμηνεύουν τη συμφωνία. Μόνο που, ως λένε και οι ειδικοί, «τα γραπτά μένουν» και η συμφωνία των Πρεσπών έχει ισχύ έναντι όλων, το περίφημο erga omnes. Η Ελλάδα έχει αποδεχθεί την ύπαρξη «μακεδονικής» γλώσσας, την οποία θα μπορούν να διδάσκονται όσοι «Μακεδόνες» κατοικούν στη χώρα μας σπάζοντας ένα «ταμπού», όπως είπε ο κ. Ζάεφ στη Βουλή της ΠΓΔΜ.
Ολα αυτά γίνονται πριν καν κυρωθεί η συμφωνία από την Ελληνική Βουλή, κάτι που δείχνει την αλαζονεία της πλευράς των Σκοπίων. Εχουν αναβαθμιστεί διεθνώς, «αξιοποιούν» από τώρα τα άρθρα του κειμένου των Πρεσπών και δεν υπολογίζουν λεκτικές συστάσεις της Αθήνας όταν έχουν στα χέρια τους τις υπογραφές του Τσίπρα.
Ο Τσίπρας διαφήμισε τις μεταρρυθμίσεις του Σαμαρά
Μιλώντας στο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου ο πρωθυπουργός τόνισε ότι με τη λήξη του Μνημονίου η κυβέρνησή του έχει έτοιμο ένα σχέδιο μεταρρυθμίσεων, που εκκρεμούσαν χρόνια. Ενδεικτικά ανέφερε τις ακόλουθες: «Το μεγάλο project του Ελληνικού, το τουριστικό θέρετρο Atalanti Hills, την επέκταση παραχώρησης του Ελ. Βενιζέλος, την ανακατασκευή των αεροδρομίων από τη Fraport, τις επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, που τα τελευταία χρόνια έχουν πολλαπλασιαστεί, την ολοκλήρωση της πώλησης του ΔΕΣΦΑ, την επικείμενη αξιοποίηση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων με τους διαγωνισμούς που έχουν προχωρήσει, τους αγωγούς διασύνδεσης φυσικού αερίου στη Μακεδονία-Θράκη, τον TIP, που έχει προχωρήσει στο 80%, και βεβαίως τον IGB, τον κάθετο προς τη Βουλγαρία, τον σταθμό LNG στη Ρεβυθούσα, αλλά και άλλα νέα, σημαντικά έργα με αναπτυξιακό και κοινωνικό αποτύπωμα, όπως η ενεργειακή διασύνδεση Αττικής-Κρήτης, η ενεργειακή διασύνδεση της Αττικής με τα νησιά των Κυκλάδων, η ολοκλήρωση του Ε65, μια σειρά από σημαντικά έργα». Πρόκειται για μεταρρυθμίσεις της προηγούμενης κυβέρνηση Σαμαρά, τις οποίες ο κ. Τσίπρας είτε πολεμούσε (όπως π.χ. του Ελληνικού ή των ενεργειακών αγωγών) είτε συκοφαντούσε, όπως με το «ξεπούλημα» των περιφερειακών αεροδρομίων και του ΔΕΣΦΑ.
*O Πάνος Αμυράς είναι ο διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]