Γράφει ο Πάνος Αμυράς
Σύμφωνα με τα στελέχη της κυπριακής κυβέρνησης, κάθε ξένος φοιτητής ισοδυναμεί με περίπου 30 τουρίστες σε ό,τι αφορά δαπάνες και συνεισφορά στην αύξηση του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος. Παρατήρηση: τα ιδιωτικά πανεπιστήμια λειτούργησαν και επί κυβερνήσεων ΑΚΕΛ, που δεν μπλόκαραν εν ονόματι του «σοσιαλισμού» τη δημιουργία μιας νέας εκπαιδευτικής κοινότητας.
Αυτά στην Κύπρο, γιατί εδώ ασχολούμαστε με το πώς θα απομακρυνθούν οι ναρκέμποροι από τους χώρους της ΑΣΟΕΕ (που είναι από τα καλά ευρωπαϊκά πανεπιστήμια στις οικονομικές σπουδές) αλλά και το πώς θα συνεχισθεί ο «στρουθοκαμηλισμός» μεγάλου μέρους του πολιτικού μας συστήματος για τη λειτουργία των μη κρατικών ΑΕΙ.
Ο πρωθυπουργός και αρκετά μέλη της κυβέρνησης, όπως βέβαια και της αντιπολίτευσης, έχουν επιλέξει ιδιωτικά σχολεία για τα τέκνα τους. Δεν το ψέγουμε, απλά θέλουμε να θίξουμε ότι δεν μπορείς να αναγνωρίζεις την ιδιωτική εκπαίδευση σε πρωτοβάθμια ή δευτεροβάθμια εκπαίδευση και να την αφορίζεις στο ανώτερο επίπεδό της.
Εχουμε ακούσει τον κ. Τσίπρα να υποστηρίζει ότι θα δώσει έμφαση στην επιστροφή των χιλιάδων επιστημόνων που έχουν φύγει στο εξωτερικό προς αναζήτηση δουλειάς. Αυτό δεν μπορεί να γίνει με επιδοτούμενες προσλήψεις 12μηνης διάρκειας στο Δημόσιο, όπως σχεδιάζει το υπουργείο Εργασίας, αλλά με τη δημιουργία ποιοτικών θέσεων υψηλής εξειδίκευσης.
Η δυνατότητα ίδρυσης μη κρατικών πανεπιστημίων θα προκαλούσε ένα κύμα εισροής κεφαλαίων και θα μπορούσε να μετατρέψει την Ελλάδα σε εκπαιδευτικό κέντρο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Χιλιάδες ξένοι φοιτητές από τα Βαλκάνια, τη Μέση Ανατολή αλλά και την Κεντρική Ευρώπη έχουν κάθε λόγο να επιλέξουν τη χώρα μας για τις σπουδές τους στη φιλοσοφία, συνολικά στις κλασικές επιστήμες ή στο πολυτεχνείο.
Γροιλανδία εσείς, Ταϊβάν εμείς
Μόνο έτσι θα δημιουργούνταν οι συνθήκες ώστε το επιστημονικό μας δυναμικό που σήμερα διδάσκει ή εργάζεται στο εξωτερικό να επιστρέψει στην πατρίδα. Υπάρχουν έρευνες σύμφωνα με τις οποίες μόνο από την εκπαίδευση μπορεί να αυξηθεί το ΑΕΠ πάνω από 3 ποσοστιαίες μονάδες, δηλαδή κάθε χρόνο χάνονται εισοδήματα 5 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Το 2006 ο Γιώργος Παπανδρέου κλώτσησε την ευκαιρία να αλλάξει το άρθρο 16 του Συντάγματος για το καθεστώς λειτουργίας της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Υπέκυψε στις πιέσεις του ΠΑΣΟΚ και σαμποτάρισε τη διαδικασία αναθεώρησης που είχε γίνει από την κυβέρνηση Καραμανλή. Την ίδια περίοδο η Κύπρος άνοιγε τις εκπαιδευτικές της πύλες και τα αποτελέσματα είναι γνωστά.
Ας σταματήσει επιτέλους η υποκρισία της Αριστεράς. Οταν ακόμη και η Κούβα συνεργάζεται με αμερικανικά πανεπιστήμια και καθιερώνει δίδακτρα για ξένους σπουδαστές ο ΣΥΡΙΖΑ καλό είναι να δει την πραγματικότητα και ο κ. Τσίπρας να μην ακολουθήσει τα βήματα του Γιώργου Παπανδρέου.
Σκάνδαλα που δυσφημούν την επιχειρηματικότητα
Μετά το μεγάλο σκάνδαλο της Folli Follie που αποκαλύφθηκε ύστερα από έρευνα αμερικανικού fund άλλη μία υπόθεση πλήττει την εικόνα της επιχειρηματικής δράσης στη χώρα μας.
Η εμπλοκή του αντιπροέδρου της Jumbo σε σκάνδαλο παράκαμψης των κινεζικών capital controls με τη συμμετοχή τραπεζικών στελεχών επιβαρύνει το κλίμα και δημιουργεί συνθήκες δυσπιστίας συνολικά για την οικονομία. Το πρόγραμμα της «χρυσής βίζας» με το οποίο ξένοι υπήκοοι μπορούν να πάρουν άδεια παραμονής στην Ελλάδα αγοράζοντας ακίνητα αξίας άνω των 250.000 ευρώ ήδη έχει μπει στο στόχαστρο της Ευρωπαϊκής Ενωσης και μετά το νέο σκάνδαλο θεωρείται βέβαιο ότι το καθεστώς χορήγησης βίζας θα αλλάξει όχι μόνο για τη χώρα μας αλλά και τις υπόλοιπες μεσογειακού νότου που εφαρμόζουν αντίστοιχα μοντέλα.
Το ζήτημα είναι ότι με τέτοια σκάνδαλα το κλίμα καχυποψίας για την ελληνική αγορά διευρύνεται και οι επενδυτές αποθαρρύνονται. Για αυτό χρειάζεται καλύτερη εποπτεία και αποτελεσματικότεροι μηχανισμοί ελέγχου από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και το πιστωτικό μας σύστημα.
*O Πάνος Αμυράς είναι ο διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]