Γράφει ο Μπάμπης Παπαπαναγιώτου
Κάποιοι ισχυρίζονται ότι έφτασαν ένα βήμα πριν «πιαστούν στα χέρια». Οι περισσότεροι λένε ότι αντάλλαξαν «χοντρές κουβέντες», από τις οποίες δεν έλειπαν οι προσωπικοί χαρακτηρισμοί. Σε κάθε περίπτωση,… «μια ωραία ατμόσφαιρα», που έλεγε και η μακαρίτισσα Γ. Βασιλειάδου.
ΛΙΓΕΣ ΩΡΕΣ νωρίτερα ο «αρχιερέας της πολιτικής παρακμής» Π. Πολάκης είχε φροντίσει να «σκίσει» με μια δήλωση κι ένα αυθόρμητο «αγωνιστικό» ξέσπασμα όλο το Σύνταγμα, καλώντας σε φυλακίσεις πολιτικών αντιπάλων. Στο ενδιάμεσο και στα κρυφά Α. Τσίπρας και Π. Καμμένος είχαν φροντίσει, πάνω από ένα λουκούλλειο γεύμα στη Λέσχη Αξιωματικών, να τα «ξαναβρουν». Ετσι στην εισήγησή του στο Υπουργικό Συμβούλιο -που για πρώτη φορά έγινε χωρίς τις κάμερες της ΕΡΤ- ο πρωθυπουργός ανέπτυξε τα μακρόπνοα σχέδιά του για τα νομοσχέδια που θα ψηφιστούν και θα «αποδεικνύουν» ότι η χώρα… έχει βγει από τα Μνημόνια. Και πάνω στην ευφορία του επερχόμενου θριάμβου, ζήτησε(;), παρακάλεσε(;) από τους υπουργούς του να… μην ρίξουν την κυβέρνηση! Εμπρακτη… απόδειξη ότι στη χώρα υπάρχει αξιοθαύμαστη πολιτική… σταθερότητα…
ΠΡΟΦΑΝΩΣ, όμως, μες την αναταραχή των τελευταίων ημερών, κάποιος… ξέχασε να ενημερώσει και τον… Ν. Κοτζιά. Η παράλειψη απέβη μοιραία. Ο ΥΠΕΞ «άστραψε και βρόντηξε» κατά του Π. Καμμένου για τα όσα είπε κι έκανε ευρισκόμενος στις ΗΠΑ. Εκεί δηλαδή που κατήργησε την ισχύουσα εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης και την αντικατέστησε με το plan b, το οποίο ενώ είναι made in USA, το παρουσίασε ως δικό του. Οι σκηνές που περιγράφονται ότι ακολούθησαν, παραπέμπουν στη δεκαετία του ’60 και σε συνοικιακό «καβγά στη ρούγα». Ηταν δε τόσο «ωραία η ατμόσφαιρα» κι… εποικοδομητική η συνεδρίαση, ώστε μετά το τέλος της συνεδρίασης κρίθηκε αναγκαίο να γίνει έκτακτη σύσκεψη στο Μ. Μαξίμου, χωρίς την παρουσία των Ν. Κοτζιά και Π. Καμμένου.
Η «ομάδα Μαξίμου» μεταξύ της, με ελάχιστες προσθήκες, προσπάθησε να βρει τις λύσεις που δεν βρέθηκαν στη διάρκεια της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου, για την εκτόνωση της κατάστασης. Τα ενδιαφέροντα είναι δυο. Καμία διαρροή δεν έγινε για το τι στάση κράτησε και τι είπε ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια του καβγά Κοτζιά-Καμμένου! Παρενέβη; Είπε κάτι; Πήρε θέση; Υπέρ ποιου, αν παρενέβη; Η παντελής έλλειψη πληροφοριών προφανώς αποσκοπεί στην «προστασία» του Α. Τσίπρα, αγνοώντας όμως ότι «πρωθυπουργός ωσεί παρών» σ’ ένα τέτοιο γεγονός δεν υπάρχει. Το δεύτερο είναι ότι οι διαρροές για τον ειρηνευτικό ρόλο που προσπάθησε να παίξει ο «σωματοφύλακας» Ν. Παππάς απλώς εκθέτουν τον ΥΨΗΠΤΕ ως ανίκανο ειρηνευτή. Ουδέν πέτυχε. Και παραμένει απορίας άξιο ποιοι και γιατί «διαφήμισαν» την αποτυχημένη προσπάθεια του κ. Παππά…
ΟΛΑ ΑΥΤΑ ίσως δεν θα είχαν την παραμικρή αξία ΑΝ: 1. Δεν έδειχναν το νοσηρό κλίμα που επικρατεί στους κόλπους της κυβέρνησης, όπου πλέον ο ένας «δίνει αλύπητα» τον άλλον και 2. Δεν αποκάλυπταν πόσο σαθρό και ετοιμόρροπο είναι το κυβερνητικό οικοδόμημα ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. Ακόμα κι αν -όπως υποστηρίζουν κάποιες εκτιμήσεις- και ο χθεσινός καβγάς είχε στοιχεία σκηνοθεσίας, η τελική εικόνα που διαμορφώνεται στο «κοινό» δεν είναι αυτή που ήθελε ο σκηνοθέτης. Η δυναμική της παρακμής υπερβαίνει και συμπαρασύρει τους όποιους φτηνούς επικοινωνιακούς σχεδιασμούς. Πόσω μάλλον που είναι ηλίου φαεινότερον πλέον ότι εκτός από τους πολιτικούς θεατρινισμούς υπάρχει «κάποιο σοβαρό πρόβλημα» στα «σωθικά» αυτής της αλλοπρόσαλλης κυβέρνησης.
«ΕΡΗΜΗ ΧΩΡΑ»…
Η εικόνα της χώρας στο εξωτερικό είναι βαριά τραυματισμένη: Είναι η εικόνα μιας χώρας η οποία παρουσιάζει στην Ε.Ε… δύο Προϋπολογισμούς, έχει …δύο εξωτερικές πολιτικές, έχει καταφέρει να «δημιουργήσει» -έναντι πολλών εκατομμυρίων- το παγκόσμιο όνειδος της Μόριας και παρουσιάζεται σαν μια χώρα άντρο ανομίας και παραβατικότητας. Είναι η… ιδανική εικόνα της χώρας για να προσελκύσει επενδυτές κι επενδύσεις! Δυστυχώς όμως δεν είναι μόνο η εικόνα της χώρας που είναι «ραγισμένη».
Εχουν ραγίσει πλέον και οι υποδομές της. Ασφάλεια δεν υπάρχει, οι μπαχαλάκηδες κάνουν στην κυριολεξία «ό,τι γουστάρουν» ανεμπόδιστα, καίνε αστυνομικά τμήματα ή καταλαμβάνουν πανεπιστημιακές σχολές κρατώντας ομήρους καθηγητές. Ο Τόσκας -εγνωσμένης πολιτικής ανεπάρκειας- έφυγε. Αλλά η πολιτική του παραμένει. Καθώς οι πολιτικές είναι πάντοτε πιο ισχυρές από τα πρόσωπα. Και ποιες είναι αυτές οι πολιτικές; Βουλευτής ονόματι Γ. Κυρίτσης να χαρακτηρίζει την κατάληψη της Φιλοσοφικής και την ομηρία των καθηγητών … «φοιτητικές διαδικασίες».
Ο Σύλλογος Διοικητικού Προσωπικού του Πανεπιστημίου Αθηνών να εκδίδει ανακοίνωση με την οποία καλεί τον «Ρουβίκωνα» να αποχωρήσει γιατί παράγει… «αρνητική δημοσιότητα» και γιατί… «ενισχύει τις φιλελεύθερες φωνές που είναι υπέρ της ιδιωτικοποίησης των Πανεπιστημίων». Και τα «τάγματα εφόδου» να μπορούν να πυρπολούν αστυνομικά τμήματα στο κέντρο της Αθήνας, με κίνδυνο να χαθούν ανθρώπινες ζωές. «Το καραβάνι προχωράει». Η χώρα υποφέρει.
Σκάνδαλο
Οι κ. Σπίρτζης και Τσακαλώτος προσπάθησαν να παραχωρήσουν με απευθείας ανάθεση το «Ελ. Βενιζέλος» για άλλα 20(!) χρόνια με μόλις 483 εκ. ευρώ. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μόλις το είδε προφανώς «γούρλωσε τα μάτια της» με το ευτελές αντίτιμο κι ανάγκασε την κυβέρνηση να κάνει από την αρχή τη σχετική διαδικασία. Το αποτέλεσμα δεν άργησε να φανεί κι είναι ομολογουμένως τουλάχιστον εντυπωσιακό: Η ανάδοχος εταιρία δέχθηκε χωρίς μεγάλη πίεση να καταβάλει 1,115 δισ. ευρώ, αντί των μόλις 483 εκ. που είχε δεχθεί η κυβέρνηση! Χωρίς πολλά πολλά η εταιρία έδωσε 131% παραπάνω, απ’ ό,τι ζητούσε η ελληνική κυβέρνηση! Οι συναρμόδιοι υπουργοί συνεχίζουν την ένοχη σιωπή τους, παρά τις ερωτήσεις και τις πιέσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Τα ερωτήματα πολλά και προφανή. Το προφανέστερο όλων όμως είναι ένα: Πόσα από τα 632 εκ. που θα γλίτωνε η εταιρία θα ήταν διατεθειμένη να δώσει προκειμένου να πάρει την εκμετάλλευση του «Ελ. Βενιζέλος» για 20 χρόνια με 483 εκ.;
Η αποχή του VMRO δυσκολεύει τον ΖΑΕΦ
Οι απροκάλυπτες διεθνείς πιέσεις, οι υποσχέσεις για αμνηστεύσεις και οι… βαλίτσες που πάνε κι έρχονται στα Σκόπια όπως φαίνεται μάλλον δεν πιάνουν τόπο. Ο Ζ. Ζάεφ συνεχίζει να συναντά σοβαρές δυσκολίες προκειμένου να εξασφαλίσει τους 80 βουλευτές που απαιτούνται για την αναθεώρηση του Συντάγματος. Οι πληροφορίες λένε -με όση αξιοπιστία έχουν από μια χώρα βουτηγμένη στη διαφθορά- ότι ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ αναζητά ακόμα 5-6 βουλευτές. Το VMRO προκειμένου να δυσκολέψει τον Ζ. Ζάεφ, αλλά και να αποθαρρύνει τους πιθανούς αποστάτες, έχει αποφασίσει να παραμείνει στη Βουλή όσο διαρκεί η συζήτηση, αλλά να αποχωρήσει την ώρα της ψηφοφορίας. Ούτως ή άλλως για την αναθεώρηση του Συντάγματος απαιτούνται 80 ψήφοι και όχι πλειοψηφία επί των παρόντων.
ΑΠΟΡΙΑ
1. ΜΕΤΑ ΑΠΟ… 4 ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕ Η ΕΦ.ΣΥΝ., ΟΠΩΣ ΕΓΡΑΨΕ ΧΘΕΣ, ΟΤΙ Ο Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ ΕΙΝΑΙ «ΣΥΚΟΦΑΝΤΗΣ»;
Από την στήλη «ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ» στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου