Γράφει ο Γιῶργος Μιχαηλίδης*
Σε αυτά, λοιπόν, που έφερε στο φως της δημοσιότητας η Καθημερινή την Τρίτη 02 Οκτωβρίου, φαίνεται η ανησυχία των Σκοπιανών πολιτικών για λύση. Τόσο ο πρωθυπουργός, Ζόραν Ζάεφ, όσο και οι, υπουργός Εξωτερικών, Νίκολας Ντιμιτρόφ, και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Μπουγιάρ Οσμάνι, επισημαίνουν πλέον της μίας φοράς πως τα περιθώρια για λύση είναι στενά και πως πρέπει πάση θυσία το ονοματολογικό να τελειώνει.
Την ώρα λοιπόν που δημοσιολόγοι στην Ελλάδα έβγαιναν στις τηλεοράσεις και μας έλεγαν πως η Ελλάδα πρέπει να βιαστεί να λύσει το θέμα γιατί τα Σκόπια θα ονομαστούν de facto «Μακεδονία», οι Σκοπιανοί γνώριζαν πως οι μόνοι που έπρεπε να ιδρώνουν είναι αυτοί…
Η πλήρης αποδόμηση των «λυσάκηδων» στην Ελλάδα ξεκινά με την αναφορά του Σκοπιανού ΥΠΕΞ, Νίκολας Ντιμιτρόφ ο οποίος στις 27 Ιανουαρίου τόνισε πως: «Ελλάδα χρησιμοποιεί από το 2007, μετά την αναγνώριση από τις ΗΠΑ, την ευρωπαϊκή και ευρωατλαντική προοπτική μας ως εφαλτήριο. Ο χρόνος μετράει υπέρ της». Στην συνέχεια και ενώ περιγράφει τις πολιτικές αλλαγές που δύνανται να συμβούν στην χώρα μας από τον Αύγουστο και ύστερα σημειώνει: «Πρέπει να βιαστούμε. Όσο τσακωνόμαστε τα πράγματα γίνονται πιο εύκολα για τους Έλληνες. Είναι εύκολο για εκείνους, να μας μπλοκάρουν, όταν τους παρέχουμε επιχειρήματα. […]Αλλά η μη λύση είναι πρόβλημα».
Αλλά και ο πρωθυπουργός των Σκοπίων, Ζόραν Ζάεφ με στόμφο στην ίδια συνάντηση αναφέρει ότι «Αν δεν βρούμε τώρα λύση, θα χάσουμε δέκα χρόνια», με τον αντιπρόεδρο Οσμάνι να τονίζει: «Δεν υπάρχει άλλη ευκαιρία πέραν του 2018. Η επόμενη θα είναι σε δέκα χρόνια. Ή τώρα ή ποτέ».
Σύγχυση ταυτοτήτων, απώλεια ισορροπίας
Από καταβολής του ζητήματος, οι ελληνικές κυβερνήσεις βρέθηκαν αντιμέτωπες με μία πίεση προκειμένου να λυθεί. Μία πίεση δίχως διπλωματικά, γεωπολιτικά ή ακόμα και οικονομοπολιτικά κριτήρια που να στοιχειοθετούν πώς και γιατί η Ελλάδα είναι η χαμένη της υπόθεσης όσο περνούν τα χρόνια.
Το επιχείρημα πως «140 χώρες έχουν αναγνωρίσει τα Σκόπια ως Μακεδονία» αποδεικνύεται επιτέλους έωλο μετά την έκδηλη ανησυχία των Σκοπιανών όπως αυτή αποτυπώνεται στα δημοσιευμένα πρακτικά. Η Ελλάδα είναι ο ισχυρός στην διαπραγμάτευση αυτή και όσα λάθη κι αν έχουν γίνει στο παρελθόν, εμείς είμαστε αυτοί που κρατάμε τα «κλειδιά» της ένταξης των Σκοπίων στους διεθνείς οργανισμούς.
Αυτό δεν γίνεται με τιμωρητικό τρόπο αλλά με την ισχύ που θα μας επιτρέψει να έχουμε μία δίκαιη λύση η οποία θα προφυλάσσει την ιστορία, την κληρονομιά μας και την εθνική μας κυριαρχία.
Εάν οι Σκοπιανοί δεν είναι έτοιμοι να δεχθούν και να αποδεχθούν ποιοι επιτέλους είναι, το ζήτημα ας μην λυθεί τώρα, ούτε και σε 10 χρόνια…
*Ο Γιῶργος Μιχαηλίδης είναι διευθυντής στο EleftherosTypos.gr
Ακολούθησέ τον στο Facebook
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]