Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
Με ανάρτησή του στο twitter συνεχάρη όσους ψήφισαν στο «συμβουλευτικό» όπως το χαρακτήρισε δημοψήφισμα και κάλεσε τις πολιτικές δυνάμεις της FYROM να σεβαστούν την απόφαση και να την εφαρμόσουν με μεγάλη ευθύνη και ενότητα.
Η μυωπική αντίδραση της Ευρώπης δεν εκπλήσσει πλέον κανέναν, άλλωστε πολλοί είναι οι αναλυτές που εκτίμησαν ότι οι παρεμβάσεις των ηγετών της Δύσης υπέρ του «ναι» σε βαθμό εξόφθαλμης παρέμβασης, τελικώς είχε το αντίθετο αποτέλεσμα καθώς έθιξε τον εγωισμό των γειτόνων που δεν θέλησαν να δεχθούν υποδείξεις για την εκλογική τους συμπεριφορά.
Η συμφωνία των Πρεσπών απέτυχε διότι οι δύο βασικοί της εμπνευστές, ο Ζόραν Ζάεφ και ο Αλέξης Τσίπρας, βασίσθηκαν στις πλάτες του διεθνούς παράγοντα και αγνόησαν τη βούληση των λαών. Ακόμη και η σπουδή που εκδήλωσαν οι δύο πρωθυπουργοί να υπογράψουν τη συμφωνία και να την εγκρίνουν με διαδικασίες – εξπρές προδιέθεσε αρνητικά τους πολίτες για το περιεχόμενό της.
Οπως φάνηκε από τη χαμηλή συμμετοχή στο δημοψήφισμα, οι Σκοπιανοί δεν αρκούνται σε «μακεδονική» γλώσσα και ταυτότητα ούτε συναινούν στη σύνθετη ονομασία της «Βόρειας Μακεδονίας». Τα θέλουν όλα και αυτό είναι ήδη ένα «αποτέλεσμα» που παράγει η συμφωνία των Πρεσπών, ενισχύει τις αλυτρωτικές θέσεις των γειτόνων.
Από την άλλη πλευρά ο κ. Τσίπρας προχώρησε στη συμφωνία των Πρεσπών χωρίς καν να ενημερώσει πολίτες και κόμματα. Βασικός του σκοπός ήταν να διεμβολίσει τη Νέα Δημοκρατία και να προκαλέσει ρήγματα σε Κίνημα Αλλαγής και Ποτάμι. Τελικώς ο πρωθυπουργός αποδυνάμωσε πλήρως το συγκυβερνήτη του, που μετά την έκβαση του δημοψηφίσματος πήρε μία ανάσα για παραμονή στην κυβέρνηση, ενώ έβαλε απέναντί του το 70% με 75% του ελληνικού λαού που απέρριπτε την εκχώρηση βασικών στοιχείων του Ελληνισμού
Ας μην γελιόμαστε, η συμφωνία εξυπηρετούσε πλήρως τα συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών και της Γερμανίας και το δίδυμο Τσίπρα-Ζάεφ έπεσε στην παγίδα των σαλονιών της υψηλής διπλωματίας. Υπερεκτίμησε τη δυνατότητα επιρροής των ηγετών της Δύσης ενώ υποεκτίμησε τη δυναμική και διάθεση των λαών.
Οι Σκοπιανοί, για εντελώς διαφορετικούς λόγους από εμάς, «κλότσησαν» τη συμφωνία των Πρεσπών. Τα θέλουν όλα, εμείς δεν κερδίζουμε τίποτα, αντιθέτως εκχωρούμε, όμως το αποτέλεσμα είναι κοινό: μηδέν εις το πηλίκον.
Σύγχυση ταυτοτήτων, απώλεια ισορροπίας
Τώρα ο Ζάεφ προσπαθεί να μιμηθεί τον Τσίπρα του Ιουλίου του 2015. Ερμηνεύει κατά το δοκούν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, ωστόσο ο Σκοπιανός πρωθυπουργός έχει ένα βουνό μπροστά του προκειμένου να περάσει τις συνταγματικές αλλαγές.
Οσο για τον κ. Τσίπρα, η ήττα είναι διπλή. Αφενός δεν έλαβε υπόψη τις εθνικές ευαισθησίες της συντριπτικής πλειοψηφίας των πολιτών και αφετέρου δεν «έκλεισε» τη δουλειά. Οχι με υπαιτιότητά του, αλλά όταν χάνεται ένα παιχνίδι, μικρή σημασία έχει ποιος έβαλε το αυτογκόλ.
Η «δημοσκόπηση» που αγχώνει το Μαξίμου
Η επιδείνωση του οικονομικού κλίματος τον Σεπτέμβριο, όπως καταγράφηκε στη μηνιαία έρευνα του ΙΟΒΕ, αποτυπώνει τις ανησυχίες των επιχειρηματιών για την επόμενη ημέρα της οικονομίας, μετά τη λήξη του χρηματοδοτικού προγράμματος.
Η έρευνα του ΙΟΒΕ έχει και ορισμένα στοιχεία που πρέπει να προβληματίζουν το Μαξίμου. Οι προβλέψεις των καταναλωτών για την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού τους για τους επόμενους 12 μήνες μπορεί να κινούνται υψηλότερα σε σχέση με τον Ιούλιο, όμως η δυσπιστία παραμένει. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 55% των νοικοκυριών (από 58%) αναμένει ελαφρά ή αισθητή επιδείνωση της οικονομικής του κατάστασης, ενώ μόλις το 5% (από 8%) προβλέπει μικρή βελτίωση. Επίσης το 60% (από 61%) των καταναλωτών προβλέπει ελαφρά ή αισθητή επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης της χώρας το επόμενο 12μηνο, έναντι του 26% (από 20%) το οποίο αναμένει σταθερότητα.
Το 87% (από 88%) των νοικοκυριών δεν θεωρεί καθόλου πιθανή την αποταμίευση στο επόμενο 12μηνο, ενώ μόλις το 10% (από 11%) τη θεωρεί πιθανή ή πολύ πιθανή. Τα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι η δύσκολη οικονομική πραγματικότητα που βιώνουν οι πολίτες συγκρούεται με την εικόνα που θέλει να παρουσιάσει η κυβέρνηση.
*O Πάνος Αμυράς είναι ο διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]