Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
Το 2014 η Ελλάδα πατούσε για πρώτη φορά στα πόδια της ύστερα από μία πενταετία πλήρους αποσταθεροποίησης και βαθιάς ύφεσης. Η οικονομία έδειχνε σημάδια σταθεροποίησης, οι τράπεζες είχαν προσελκύσει ξένα κεφάλαια άνω των 10 δισεκατομμυρίων ευρώ, το Δημόσιο είχε καταφέρει να εκδώσει το πρώτο πολυετές ομόλογο της μνημονιακής περιόδου, ενώ το πλεόνασμα του 2013 έδινε περιθώρια στην τότε κυβέρνηση Σαμαρά να διαθέσει κοινωνικό μέρισμα κοντά στο 1 δισεκατομμύριο.
«Ψίχουλα» χαρακτήριζε το μέρισμα τότε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας και ειρωνευόταν το «success story» στην οικονομία κάνοντας λόγο για «ματωμένα πλεονάσματα» και για «πολιτικούς νενέκους» που δεν λένε όχι στα αιτήματα της Μέρκελ.
Ωστόσο, δεν θέλουμε να αναφερθούμε περαιτέρω στα πεπραγμένα της τότε κυβέρνησης αλλά να επικαλεστούμε την περίπτωση της Κύπρου.
Οταν το 2014 η Ελλάδα σημείωνε ανάπτυξη 0,7%, η Κύπρος κατέγραφε σημαντική ύφεση 1,4%. Εμείς είχαμε εκδώσει επταετές ομόλογο, οι Κύπριοι ήταν αποκλεισμένοι από τις αγορές. Από το 2015 η εικόνα άλλαξε γιατί εμείς είχαμε Τσίπρα και Βαρουφάκη, ενώ οι Κύπριοι Αναστασιάδη και κυρίως Χάρη Γεωργιάδη. Εναν νεαρό οικονομολόγο, ο οποίος ανέλαβε τα ηνία του υπουργείου Οικονομικών τον Απρίλιο του 2013 με τις τράπεζες κλειστές, τις καταθέσεις κουρεμένες και το νησί να κλυδωνίζεται από την πολιτική και κοινωνική αστάθεια.
Ο κ. Γεωργιάδης ακολούθησε έναν απλό κανόνα. Αφού πρώτα διαφύλαξε τη χαμηλή φορολογία που αποτελεί συγκριτικό πλεονέκτημα της Κύπρου, εφήρμοσε το Μνημόνιο προκειμένου να απαλλαγεί μία ώρα αρχύτερα από αυτό. Την ώρα που ο Τσίπρας και ο Βαρουφάκης «έσκιζαν» στα λόγια τα Μνημόνια, οι Κύπριοι έτρεξαν τις μεταρρυθμίσεις τους.
Τα αποτελέσματα εμφανή. Το 2015 η Ελλάδα ξαναέπεσε στην ύφεση (-0,3%), ενώ η Κύπρος πέτυχε ισχυρή ανάπτυξη 3,4%. Ιδια εικόνα και το 2016. Νέα ύφεση 0,2% εμείς, ανάπτυξη 3,3% στη Μεγαλόνησο. Ακόμη και πέρυσι εμείς είχαμε τη χαμηλότερη ανάπτυξη της ευρωζώνης (1,4%), ενώ η Κύπρος περαιτέρω μεγέθυνση 3,1%.
Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor’s αναβάθμισε την κυπριακή οικονομία και την επανέφερε στην επενδυτική κλίμακα, ενώ η Ελλάδα παραμένει ακόμη σε κατηγορία λίγο πάνω από αυτή των «σκουπιδιών» (junk).
Σύμφωνα μάλιστα με όσα είπε ο πρωθυπουργός στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης, στόχος του είναι η Ελλάδα να βρεθεί σε επενδυτική βαθμίδα σε τρία χρόνια. Δηλαδή να φτάσουμε το 2021 στα επίπεδα που σήμερα βρίσκεται η Κύπρος, όταν το 2014 η Ελλάδα ξεκινούσε από καλύτερο σημείο!
Ινάσιο Λούλα, ο «πρεσβευτής» του Καλού
Η σύγκριση των δύο οικονομιών αποτυπώνει τη σημαντική πρόοδο της Λευκωσίας και τη μεγάλη ζημιά που υποστήκαμε από την κυβέρνηση Τσίπρα. Παρέλαβε την Ελλάδα σε ρότα ανάπτυξης και την έριξε στα βράχια της ύφεσης, ενώ ακόμη και σήμερα η απόσταση με την υπόλοιπη ευρωζώνη μεγαλώνει λόγω της αναποτελεσματικής πολιτικής του.
ΞΕΠΛΕΝΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΚΡΟΔΕΞΙΑ
Εχει γίνει πια κανόνας στις ανακοινώσεις του Μαξίμου κατά της Νέας Δημοκρατίας. Λίγο «νεοφιλελευθερισμός», λίγο «Ακροδεξιά» και λίγο «κοινωνική αναλγησία» και η ανακοίνωση είναι έτοιμη. Δεν αντιλαμβάνονται εκεί στην κυβέρνηση ότι με τη συνεχή επίκληση της «Ακροδεξιάς» για ένα ευρωπαϊκό δημοκρατικό κόμμα, όπως είναι η Ν.Δ., το μόνο που καταφέρνουν είναι να ξεπλένουν την πραγματική Ακροδεξιά; Και αλήθεια ποιον πείθουν οι συντάκτες των ανακοινώσεων περί ακροδεξιάς απειλής όταν οι μισοί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έχουν καταγγείλει κατά καιρούς ως ακραίους τους βουλευτές των Ανεξάρτητων Ελλήνων;
ΠΟΥ ΠΗΓΑΝ ΤΑ 1,6 ΔΙΣ.;
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσαν οι αρμόδιοι επίτροποι (Δημήτρης Αβραμόπουλος και Χρ. Στυλιανίδης), η Ελλάδα έχει εισπράξει 1,6 δισ. για τη διαχείριση 65.000 προσφύγων και η Τουρκία 3 δισ. για 3.000.000 μετανάστες. Το ερώτημα που δημιουργείται είναι εύλογο: πού πήγαν τα λεφτά; Στο θέμα παρενέβη και ο πρώην υπουργός Γιώργος Φλωρίδης, ο οποίος επισημαίνει ότι ορθώς κάποιοι εκφράζουν την αγανάκτησή τους για τις αθλιότητες που συμβαίνουν στο κέντρο των προσφύγων στη Μόρια της Λέσβου. Ανάμεσα σ’ αυτούς, σύμφωνα με τον κ. Φλωρίδη, δεν βρίσκονται σίγουρα όσοι κεντροαριστεροί βλέπουν προς τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και όσοι παραμένουν στον κεντροαριστερό πολιτικό τους χώρο, κάνοντας αυτό που ξέρουν καλά από παλιά: σταθερή δολιοφθορά. Επίσης δεν βρίσκεται και το «Τμήμα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο έχει εξαφανιστεί από το χάρτη.
*O Πάνος Αμυράς είναι ο διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]