Είναι πραγματικά τεράστια η ποικιλία και ασύλληπτος ο αριθμός των λεπτομερειών, που αυτή τη στιγμή απασχολούν όσες και όσους εμπλέκονται με τον έναν ή τον άλλο τρόπο στην τιτάνια αυτή προσπάθεια της πόλης να αποδείξει -για μια ακόμα φορά- πως είναι παραπάνω από… απλώς ικανή, ώστε να αντεπεξέλθει στις απαιτήσεις που φέρει η διεκδίκηση του τίτλου του “Κέντρου των Βαλκανίων”. Είναι και χαρισματική!
Γράφει ο Ιωάννης Γεωργίου Σαρίδης*
Με ότι μπορούσαν να την έχουν προικίσει η Γεωγραφία και η Ιστορία, το έχουν κάνει. Το λιμάνι της Θεσσαλονίκης δεν χρειάζεται τυπική αναγνώριση της γεωστρατηγικής του ισχύος. Η αξία του δεν αμφισβητείται σε καμία έγκυρη και σοβαρή γεωπολιτική ανάλυση, που επιχειρεί να καταγράψει την ψυχροπολεμική -κατά την εκτίμηση μου- δυναμική, η οποία διαμορφώνεται με εξαιρετικά γρήγορους ρυθμούς στις μέρες μας στα Βαλκάνια και στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Μεσογείου.
Υπάρχουν δεκάδες προσεγγίσεις για την σημασία της ΔΕΘ. Όλες χρήσιμες, πολλές ενδιαφέρουσες και καμία από αυτές δεν είναι λιγότερο σημαντική από την άλλη καθώς καθεμία από αυτές εκφράζεται από ζωτικές δυνάμεις της πόλης και ταυτόχρονα εκφράζει τα πλέον κρίσιμα χαρακτηριστικά της πόλης. Εκτός ίσως από την λυπηρή εξαίρεση της εγχώριας – εσωτερικής φύσεως- πολιτική της διάσταση. Την δύναμη της σε αυτόν τον τομέα η ΔΕΘ δεν την αντλούσε ποτέ από την ικανότητα, την εφευρετικότητα και τη δεξιοτεχνία των Θεσσαλονικέων.
Η εξαιρετική και ιδιαίτερη σημασία της πολιτικής διάστασης της ΔΕΘ είναι θεμελιωμένη και εντοπίζεται στην απλή σκέψη ότι είναι σίγουρα καλό για την Δημοκρατία μας το να δίνεται μια φορά τον χρόνο με οργανωμένο τρόπο η ευκαιρία στους εκπροσώπους του Τύπου να θέτουν απευθείας, δημόσια και ανοιχτά, ερωτήσεις -χωρίς λογοκρισία και εφόλης της ύλης- προς τους πολιτικούς επικεφαλής των κομμάτων. Πρόκειται για έναν από τους τρόπους άσκησης δημοκρατικού ελέγχου των πολιτών επί των πολτικών τους εκπροσώπων. Είναι αναφαίρετο δικαίωμα των πολιτών το να θέτουν ερωτήσεις προς την πολιτική ηγεσία και να αξιώνουν μια απάντηση. Αποτελεί κοινωνική ευθύνη των δημοσιογράφων να διατυπώνουν ερωτήματα που να εκφράζουν αποτελεσματικά τους πολίτες και παραμένει παραδοσιακά αδιαμφισβήτητη η δημοκρατική υποχρέωση των πολιτικών αρχηγών να δίνουν σαφείς όσο και τεκμηριωμένες απαντήσεις. Από τις απαντήσεις αυτές οι πολίτες έχουν την ευκαιρία να διαμορφώσουν άποψη και να ενημερωθούν με υπεύθυνο τρόπο.
Μένει ώσπου να φύγει…
Η δημοκρατική λοιπόν αξία της επιμονής να διοργανώνεται κάθε χρόνο αυτό που δυστυχώς σήμερα πολλοί χαρακτηρίζουν “πολιτικάντικη φιέστα άνευ ουσίας” είναι τεράστια. Η ευκαιρία αυτή πρέπει να δίνεται υποχρεωτικά κάθε χρόνο στους εκπροσώπους του εγχώριου πολιτικού συστήματος και αυτό γιατί είναι ευκαιρία προς την Δημοκρατία και όχι προς τους εκάστοτε περαστικούς πολιτικούς.
Το ότι κάποιοι θεωρούν σημαντικότερο το να ψάχνουν να βρουν τρόπους να αποφύγουν τις δύσκολες ερωτήσεις, από το να εκμεταλλευτούν αυτόν τον θεσμοθετημένο δημοκρατικό δίαυλο επικοινωνίας με τους πολίτες για να τους καταστήσουν συνδιαμορφωτές της πολιτικής που ασκείται στο όνομα τους αποτελεί την κύρια αιτία που έχει απαξιωθεί η πολιτική διάσταση της ΔΕΘ.
Δυστυχώς τα σημάδια που έχουν αρχίσει να δείχνουν σιγά – σιγά οι πολιτικές δυνάμεις είναι πως και φέτος θα παρακολουθήσουμε μια παράσταση γραμμένη από επικοινωνιολόγους και θα ακούσουμε πολλές ατάκες για τους ρυθμούς ανάπτυξης που θα πετύχουμε, για τις επενδύσεις που περιμένουν στη γωνία, για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας που κρύβουν στο τσεπάκι τους και για τον μαγικό τρόπο με τον οποίο θα φέρουν τους εκατοντάδες χιλιάδες που έφυγαν μετανάστες…
ΠροσΔΕΘείτε λοιπόν σιγά σιγά γιατί όπου να ναι απογειωνόμαστε…
*Ο Ιωάννης Γεωργίου Σαρίδης είναι βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης με την Ένωση Κεντρώων
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]