Η άδικη κράτησή τους είχε συγκλονίσει το Πανελλήνιο και η επιστροφή τους στην πατρίδα έστειλε σε όλους ένα αισιόδοξο μήνυμα, όταν μάλιστα ακόμη θρηνούμε τα θύματα της καταστροφικής πυρκαγιάς στην Ανατολική Αττική.
Η αιφνίδια μεταστροφή της τουρκικής πλευράς στο θέμα των δύο στρατιωτικών μας οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις διεθνείς πιέσεις που δέχεται η Αγκυρα για την τήρηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αλλά και στην κρίση που μαίνεται στην οικονομία της γείτονος.
Οι σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας βρίσκονται στο χειρότερο σημείο των τελευταίων δεκαετιών ενώ ο πρόεδρος Τραμπ έχει θέσει ως πρώτο θέμα στην ατζέντα του με τον Ερντογάν την απελευθέρωση του Αμερικανού πάστορα Μπράνσον όπως και άλλων προσώπων που κρατούνται σε τουρκικές φυλακές.
Είναι σαφές ότι ο Τούρκος πρόεδρος, που βλέπει τη λίρα να κατρακυλά και το τραπεζικό σύστημα να κλυδωνίζεται, θέλει να εξομαλύνει τις σχέσεις του με τη Δύση ώστε να αμβλυνθούν οι πιέσεις στην οικονομία που ενισχύονται από το αυξημένο γεωπολιτικό ρίσκο.
Χαμένοι στο πρωτόκολλο
Δεν είναι τυχαίο ότι χθες τουρκικό δικαστήριο αποφάσισε την απελευθέρωση του επικεφαλής της Διεθνούς Αμνηστίας στην Τουρκία ενώ για το ζήτημα του Αμερικανού πάστορα η τελική κρίση θα δοθεί από ανώτατο δικαστήριο υπό νέα σύνθεση. Τουρκικές εφημερίδες μάλιστα προεξοφλούν εξελίξεις έως το προσεχές Σαββατοκύριακο.
Ο Ερντογάν θέλει να ηρεμήσει τις αγορές. Η λίρα έχει χάσει πάνω από το 40% της αξίας της από τις αρχές του έτους, πολλοί αναλυτές εκτιμούν ότι η χώρα θα υποχρεωθεί να προσφύγει στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και ο Τούρκος πρόεδρος έχει κάθε λόγο να θέλει την επιστροφή στην «κανονικότητα» και να περιορίσει την ένταση.
Αυτό μπορεί να αποτελέσει αφετηρία για βελτίωση και των ελληνοτουρκικών σχέσεων αλλά πάντοτε απαιτείται προσοχή καθώς η Αγκυρα πολλές φορές έχει επιδείξει αλλοπρόσαλλη τακτική.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]