Η κατάρρευση της λίρας και γενικά τα όσα συμβαίνουν στην τουρκική οικονομία αποτελούν και μάθημα για όσους πιστεύουν ότι η επιστροφή στη δραχμή αποτελεί πανάκεια για τα προβλήματα της χώρας μας.
Ας μη γελιόμαστε. Η Ελλάδα πληρώνει τώρα το πολιτικό πείραμα του ΣΥΡΙΖΑ. Ολοι οι διεθνείς παράγοντες δηλώνουν δημοσίως ότι εάν δεν είχαμε το πρώτο εξάμηνο του 2015 η χώρα μας θα είχε πετύχει καθαρή έξοδο χωρίς νέα δάνεια και με την οικονομία της να πρωτοστατεί στην ανάπτυξη της ευρωζώνης.
Ομως τότε οι «αγωνιστές σύντροφοι» ονειρεύονταν εφόδους στα Νομισματοκοπεία, έψαχναν για εκτυπωτικές μηχανές χαρτονομισμάτων στη Μόσχα και είχαν ως πρότυπα οικονομικής άνθησης τη Βενεζουέλα και την Αργεντινή.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. έκανε τα πάντα για να βγούμε από το ευρώ με μοναδική συνέπεια να ανεβάσει στα ύψη το λογαριασμό για την παραμονή μας στην ευρωζώνη.
Η Δώρα, η Γαρυφαλλιά και αύριο;
Αντί για το mail Χαρδούβελη, ο κ. Τσίπρας υπέγραψε άλλα δύο Μνημόνια, οι δανειστές πέτυχαν τη δημιουργία του υπερταμείου ενεχυριάζοντας την κρατική περιουσία για 25 δισεκατομμύρια ευρώ ενώ δέσμευσαν την οικονομία με αέναη λιτότητα μέσω των υψηλών πλεονασμάτων τουλάχιστον μέχρι και το 2022.
Εάν είχαμε δραχμές, όπως ήθελε ένα μεγάλο τμήμα της κυβέρνησης το 2015, η κατάσταση θα ήταν πολύ χειρότερη από τη σημερινή. Ο γνωστός κ. Σόιμπλε το περιέγραψε με σαφήνεια όταν ο μέγας διαπραγματευτής Βαρουφάκης έριξε στο τραπέζι την απειλή του Grexit.
«Ευχαρίστως να φύγετε, θα σας δώσουμε και μερικά δισ. για τις ανθρωπιστικές ανάγκες σε φάρμακα και τρόφιμα», είχε πει τότε ο Γερμανός πολιτικός.
Στην Τουρκία χάθηκε το 40% της αξίας του νομίσματος μέσα σε λίγους μήνες και η κρίση είναι μόνο στην αρχή της. Οι «δραχμιστές» ας κοιτάξουν τι γίνεται ανατολικά μας, όπου ο Ερντογάν δεν προλαβαίνει να τυπώνει λίρες χωρίς αποτέλεσμα…
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]