Και αυτό γιατί, όπως χαρακτηριστικά σημείωσε, θα υπάρξει «πολιτική πίεση» για επεκτατική δημοσιονομική πολιτική και επιβράδυνση του ρυθμού εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων. «Η οικονομική πολιτική θα πρέπει να είναι σοβαρή και υπεύθυνη», υπογράμμισε, αναγνωρίζοντας ότι η Ελλάδα θα είναι στο στόχαστρο των αγορών, οι οποίες θα παρακολουθούν κάθε κίνησή της με καχυποψία. Για αυτό, όπως είπε, χρειάζονται προσεκτικές κινήσεις για την έξοδο της χώρας στις αγορές.
Αξιοσημείωτη είναι μάλιστα άλλη μία διαπίστωση του Γραφείου Προϋπολογισμού, σύμφωνα με την οποία, παρά το γεγονός ότι οι οικονομικές συνθήκες παραμένουν ευνοϊκές, το πρώτο τρίμηνο του έτους δεν μειώθηκε η ανεργία. Και αυτό, κατά την έκθεση, συνιστά παράμετρο η οποία χρήζει προσοχής προκειμένου να διαπιστωθεί εάν πρόκειται για συγκυριακό φαινόμενο ή υπάρχει αλλαγή της τάσης.
Τρία είναι τα βασικά συμπεράσματα που συνάγονται από τις επισημάνσεις της έκθεσης. Πρώτον, ότι θα είναι πολύ επικίνδυνη μια πολιτική υποσχέσεων και εξαγγελιών για οποιουδήποτε είδους παροχές, εν όψει εκλογών και για προφανείς ψηφοθηρικούς λόγους, σε συνδυασμό με ένα πάγωμα των μεταρρυθμίσεων που έχουν συμφωνήσει κυβέρνηση και πιστωτές.
Ντόναλντ Τραμπ και Δαλάι Λάμα
Δεύτερον, ότι η κυβέρνηση δεν κατάφερε να αξιοποιήσει τις ευκαιρίες που παρουσιάστηκαν για τη χώρα με βάση τις ευνοϊκές οικονομικές συνθήκες.
Και, τρίτον, ότι, εξ αυτών των λόγων, που απορρέουν και από την τακτική που ακολούθησε στο παρελθόν, η ελληνική κυβέρνηση έχει απολέσει την αξιοπιστία της στο εξωτερικό και για αυτό οι κινήσεις της παρακολουθούνται με καχυποψία.
Μπορεί ο κ. Τσίπρας να ετοιμάζεται να πανηγυρίσει για την έξοδο από το Μνημόνιο, παρουσιάζοντας μια εικονική πραγματικότητα, όμως η σκληρή αλήθεια είναι πως, όχι μόνο δεν τελειώνουν τα Μνημόνια, αλλά η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. έχει δεσμευθεί για επώδυνα μέτρα λιτότητας, υψηλά πλεονάσματα και ασφυκτική εποπτεία της ελληνικής οικονομίας τουλάχιστον έως το 2021.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]