Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
Ο λόγος που υποχρέωσαν την κυβέρνηση να ψάξει να βρει από τις αμυντικές δαπάνες τα κονδύλια των 28 εκατομμυρίων είναι ένας: δεν την εμπιστεύονται. Και επιπλέον ξέρουν ότι με τον Τσίπρα μπορούν να πάρουν εύκολα την υπογραφή του.
Ο σημερινός πρωθυπουργός ξεκίνησε τη θητεία του στο Μέγαρο Μαξίμου υποστηρίζοντας ότι θα σκίσει τα Μνημόνια και θα διαγράψει το επονείδιστο χρέος συμψηφίζοντάς το με τις γερμανικές αποζημιώσεις του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και τελικά κατέληξε να είναι ο πιο πιστός σύμμαχος της Μέρκελ και πρόθυμος για υπογραφές.
Η κυβέρνηση της Αριστεράς δεν είχε κανένα πρόβλημα να υπογράψει τη δημιουργία του Υπερταμείου που ελέγχεται από τους δανειστές και στο οποίο πέρασε για 99 χρόνια η κρατική περιουσία. Πρόσφατη είναι ψήφιση από τη Βουλή διάταξης με την οποία μπαίνει εγγύηση το χαρτοφυλάκιο του Υπερταμείου για 25 δισεκατομμύρια στην περίπτωση που η Ελλάδα δεν μπορέσει να αποπληρώσει τα δάνεια που έλαβε από τον ESM.
Επί Τσίπρα, η Ελλάδα δεσμεύθηκε για υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% μέχρι και το 2022 αλλά και για παράταση της λιτότητας έως το 2060 προκειμένου οι δανειστές να πετύχουν την «καθαρή τους έξοδο» από τα Μνημόνια και να μην υποχρεωθούν ξανά να βάλουν το χέρι στην τσέπη για την εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους.
Εάν μάλιστα δεν είχαμε το «ατύχημα» ΣΥΡΙΖΑ τον Ιανουάριο του 2015 η οικονομία θα έτρεχε με αναπτυξιακούς ρυθμούς άνω του 2,5% και δεν θα απαιτούνταν τα σκληρά μέτρα για τις συντάξεις και το αφορολόγητο που ψήφισε η κυβέρνηση της Αριστεράς.
Πολύ απλά, από το 2015 έως σήμερα η οικονομία χάνει διαρκώς τους στόχους του ΑΕΠ με αποτέλεσμα οι δανειστές να αυξάνουν τις απαιτήσεις τους στο δημοσιονομικό σκέλος.
Τώρα ο πρωθυπουργός αντιλαμβάνεται το βάρος των υπογραφών του. Διαπιστώνει ότι ο πολιτικός του χρόνος τελειώνει, με απώτατο ορίζοντα τις ευρωεκλογές του Μαΐου και υποχρεούται τον Δεκέμβριο να μειώσει τις συντάξεις.
Ινάσιο Λούλα, ο «πρεσβευτής» του Καλού
Οι δανειστές έστειλαν μήνυμα ότι δεν πρόκειται να δεχθούν εκπτώσεις στις περικοπές με αποτέλεσμα στο Μαξίμου να σκέφτονται πολιτικά τρικ για να «ξεγελάσουν» τους συνταξιούχους.
Να εφαρμόσουν δηλαδή τις μειώσεις αλλά τον Δεκέμβριο να μοιράσουν «μέρισμα» προκειμένου να χρυσώσουν το «χάπι». Μόνιμες οι περικοπές, εφάπαξ το μέρισμα. Αυτό είναι το σχέδιο προκειμένου ο κ. Τσίπρας να οδηγηθεί στις εκλογές του Μαΐου.
Ομως η ετυμηγορία των πολιτών για ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝ.ΕΛ. έχει ήδη εκδοθεί. Οι φορολογούμενοι πλήρωσαν ακριβά την κυβέρνηση Τσίπρα, η χώρα φορτώθηκε με υποχρεώσεις και δεσμεύσεις που δεν υπήρχαν στην ατζέντα των δανειστών πριν από το 2015 και για αυτό στις εκλογές ο κυβερνητικός συνασπισμός θα ηττηθεί καθαρά. Οσα κόλπα κι αν σκαρφίζονται οι «στρατηγοί» στα υπόγεια του Μαξίμου.
Η μείωση των φόρων και οι οικονομικά αδύναμοι
Αφού πρώτα φόρτωσε με αχρείαστα μέτρα άνω των 25 δισεκατομμυρίων τους φορολογούμενους, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ υποτίθεται ότι έχει ως πρώτο μέλημα την ελάφρυνση των οικονομικά ασθενέστερων.
Το Μαξίμου μάλιστα ετοιμάζεται να αναβιώσει το Πρόγραμμα Θεσσαλονίκης στην προσεχή ΔΕΘ, σε μία προσπάθεια να εξαπατήσει τους πολίτες εν όψει των εκλογικών αναμετρήσεων του 2019.
Πρόκειται για καθαρό εμπαιγμό. Η κυβέρνηση δεν έχει κανένα σχέδιο αντιμετώπισης της φτώχειας. Αντιθέτως, επί ΣΥΡΙΖΑ οι μισθοί μειώθηκαν και δημιουργήθηκε η γενιά των 350 ευρώ λόγω των χαμηλών πτήσεων της οικονομίας. Το μοναδικό μέτρο που μπορεί να βοηθήσει τα φτωχά νοικοκυριά είναι η μείωση των έμμεσων φόρων.
Πριν από τρία χρόνια οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θεωρούσαν «ψιλοπράγματα» τις αυξήσεις στις τιμές βασικών τροφίμων όπως είναι τα μακαρόνια λόγω της αύξησης του ΦΠΑ αλλά και της μετάταξης εκατοντάδων προϊόντων διατροφής από το 13% στο 24%.
Η κυβέρνηση Τσίπρα έχει βρει ως εύκολη λύση την αύξηση των φόρων, ιδίως των έμμεσων που έχουν άμεση εισπραξιμότητα. Για αυτό ανέβασε τον ΦΠΑ και τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στα καύσιμα πλήττοντας τους οικονομικά αδύναμους. Αντί για δουλειές η κυβέρνηση θέλει να μοιράσει μικροεπιδόματα, τα οποία δεν λύνουν κανένα ουσιαστικό πρόβλημα…
*O Πάνος Αμυράς είναι ο διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου