Γράφει ο Μπάμπης Παπαπαναγιώτου
Η κυβέρνηση μάλιστα φαίνεται ότι βρίσκεται ήδη με το ένα πόδι στον γκρεμό, αν επιβεβαιωθεί ότι δύο ακόμα βουλευτές των ΑΝ.ΕΛ. είναι έτοιμοι να εγκαταλείψουν το βυθιζόμενο κυβερνητικό σκάφος.
ΤΑ ΚΑΚΑ μαντάτα για την κυβέρνηση χθες ήρθαν από το πρωί. Η Ολλανδία, η Γαλλία και η Δανία μπλόκαραν την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΠΓΔΜ και της Αλβανίας, παρά τις ηρωικές προσπάθειες του Ν. Κοτζιά. Οι οποίες ήταν τόσο ηρωικές, ώστε ο Ζ. Ζάεφ να νιώσει την ανάγκη να πει ότι ο Ν. Κοτζιάς ασκεί πιέσεις για τη «Μακεδονία» «σαν να ήταν δική του χώρα». Λίγο νωρίτερα ο πρωθυπουργός των Σκοπίων προεξοφλούσε τη νίκη του στο δημοψήφισμα, θεωρώντας ότι το 75-80% των πολιτών της ΠΓΔΜ που θέλει ευρωπαϊκή προοπτική θα εγκρίνει τη συμφωνία. Ομως χθες ξαφνικά αυτή η προοπτική «πάγωσε» για περισσότερο από ένα χρόνο. Την ίδια ώρα μάλιστα που ο Σκοπιανός πρόεδρος Ιβανόφ επέμενε ότι δεν υπογράφει τη συμφωνία με την Ελλάδα. Ολα μοιάζουν μετέωρα στη γειτονική χώρα και μαζί τους και η «ιστορική συμφωνία»…
ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΩΣ ξεσπούσε η μεγάλη ταραχή στο Μ. Μαξίμου. Οχι μόνο λόγω της διαφαινόμενης κατάρρευσης της συμφωνίας με τον Ζάεφ, στην οποία ο Α. Τσίπρας έχει επενδύσει για τη φιλόδοξη αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού. Ούτε κυρίως για την αιφνιδιαστική παραίτηση του βουλευτή των ΑΝ.ΕΛ. Γ. Λαζαρίδη, η οποία αφήνει την κυβέρνηση με την εξαιρετικά εύθραυστη πλειοψηφία των 152. Αλλά γιατί «ξεκαθάριζε» η μεγάλη εικόνα: Η κοινωνία αποδοκιμάζει, το «κόλπο» με το να μην έρθει η συμφωνία με τον Ζάεφ στη Βουλή ακυρώθηκε από τον Κ. Μητσοτάκη και η κοινοβουλευτική πλειοψηφία έμοιαζε τουλάχιστον επισφαλής.
Η ΠΡΩΤΗ αντίδραση ήταν αμήχανη και «από τα έτοιμα»: Σε συγχορδία ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝ.ΕΛ. έκαναν λόγο για «σχέδιο αποστασίας». Το γνωστό «έργο» που ξαναπαίχτηκε το 2014 με Λ. Λαζόπουλο και Π. Χαϊκάλη. Μόνο που αυτή τη φορά οι αμήχανοι επιτελείς του Μ. Μαξίμου τα έβαλαν με όποιον βρήκαν μπροστά τους, εν προκειμένω τον… Ολυμπιακό και τον… ΠΑΟΚ.
ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ βρήκαν τον πρωθυπουργό στο Λονδίνο και τα κυβερνητικά στελέχη να μην μπορούν να κυκλοφορούν άνετα στους δρόμους. Οι πληροφορίες λένε ότι ο Α. Τσίπρας έδωσε εντολή να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την άμεση αναπλήρωση των δύο βουλευτών των ΑΝ.ΕΛ. (Δ. Καμμένου, Γ. Λαζαρίδη) με τη μεταγραφή κάποιων από τους ανεξάρτητους βουλευτές, οι οποίοι φέρονται να βρίσκονται σε επικοινωνία με το Μ. Μαξίμου εδώ και καιρό. Βέβαια οι εξελίξεις του τελευταίου διαστήματος έχουν επιβαρύνει το κλίμα για την κυβέρνηση. Με αποτέλεσμα, όπως λέγεται, να έχουν γίνει «πιο διστακτικοί» κάποιοι από τους ανεξάρτητους βουλευτές ή βουλευτές άλλων κομμάτων που ήταν σχεδόν έτοιμοι να πλαισιώσουν την «κυβέρνηση Μεγαλοοικονόμου».
ΜΕΤΑ την ανεξαρτητοποίηση του Γ. Λαζαρίδη συναντήθηκαν εκτάκτως για μεσημεριανό γεύμα εργασίας ο Π. Καμμένος με τον Δ. Τζανακόπουλο. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είχε εξουσιοδοτηθεί από τον απουσιάζοντα πρωθυπουργό να έχει τον πρώτο λόγο στο χειρισμό της κυβερνητικής κρίσης. Στο γεύμα εργασίας φαίνεται ότι ήταν «παρών» τηλεφωνικά και ο Α. Τσίπρας. Εκεί επικυρώθηκε η «σκληρή γραμμή» για το περιβόητο ήδη «σχέδιο αποστασίας».
Το οποίο, κατά το αφήγημα, «απεργάζονται επιχειρηματικά συμφέροντα στον Πειραιά και τη Θεσσαλονίκη, λειτουργώντας για λογαριασμό Μητσοτάκη». Μια «γραμμή» η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν ενθουσίασε τους πιο ψύχραιμους Αλ. Φλαμπουράρη, Ν. Βούτση, Ν. Φίλη και Ν. Παππά. Οι «ψύχραιμοι» προέκριναν μια πολιτική άμεσων και γενναίων ανοιγμάτων σε μέρος του Ποταμιού και των ανεξάρτητων βουλευτών, όπως και την εξάντληση των δυνατοτήτων ώστε ο Γ. Λαζαρίδης να παραδώσει την έδρα του.
ΟΜΩΣ ΟΙ «σκληροί του Μ. Μαξίμου» Δ. Τζανακόπουλος, Θ. Καρτερός, Χρ. Βερναρδάκης κ.λπ. επέλεξαν σε συνεννόηση με τον Α. Τσίπρα τη γραμμή της «νέας αποστασίας». Μια γραμμή που υπηρετούσε και την ανάγκη της έντονης αντίδρασης, ώστε να διασκεδαστούν οι εντυπώσεις περί καταρρέουσας κυβέρνησης. Ωστόσο όλοι μαζί -σκληροί» και «ψύχραιμοι»- τρέμουν κυρίως στην ιδέα των νέων αποχωρήσεων.
Παρακαταθήκες παρόντος και μέλλοντος…
Αλλά και ανησυχούν έντονα για το ενδεχόμενο μιας νέας πρότασης μομφής από άλλο, εκτός της Ν.Δ., κόμμα ή -το πιθανότερο- της απώλειας μιας ονομαστικής ψηφοφορίας. Και στις τρεις αυτές περιπτώσεις η κυβέρνηση έχει να αντιμετωπίσει σχεδόν ανυπέρβλητα εμπόδια. Το αξιοπρεπέστερο, στην περίπτωση της απώλειας μιας ονομαστικής ψηφοφορίας (που είναι το πιο πιθανό ενδεχόμενο), είναι η ίδια η κυβέρνηση να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης. Την οποία υπό τις παρούσες συνθήκες είναι δύσκολο να πάρει.
ΑΥΤΗ η ψηφοφορία μπορεί, π.χ., να είναι η καταψήφιση πρότασης μομφής κατά του αντιπροέδρου της Βουλής Δ. Καμμένου, ο οποίος δεν διευκολύνει την κυβέρνηση παραιτούμενος από τη θέση του. Ο έμπειρος και πολιτικά διορατικός Ν. Βούτσης στη χθεσινή Διάσκεψη των Προέδρων προέτρεψε τον Δ. Καμμένο να «διευκολύνει» με την παραίτηση του, αναγνωρίζοντας ότι βάσει του Κανονισμού πρόταση μομφής κατά μέλους του Προεδρείου μπορεί να γίνει μόνο για πλημμελή άσκηση των καθηκόντων του. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ν. Βούτσης αναγνώρισε ότι ο Δ. Καμμένος ασκεί άψογα τα καθήκοντά του.
Οπότε, αν ο Δ. Καμμένος δεν «διευκολύνει», η πλειοψηφία θα αναγκαστεί -αν επιλέξει να προχωρήσει σε πρόταση μομφής- να επικαλεστεί ουσιαστικά… πολιτικούς λόγους! Κάτι που δεν ευσταθεί βάσει του Κανονισμού, αλλά κυρίως φορτίζει ακόμα πιο αρνητικά το κλίμα που υπάρχει εναντίον της. Μοιάζει πολύ με προαναγγελθέν αυτογκόλ. Γι’ αυτό και η κυβέρνηση, που βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο, δείχνει να διστάζει.
ΤΟ ΚΛΙΜΑ στην κοινωνία είναι εκρηκτικό και δείχνει ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε καταφανή δυσαρμονία με το εκλογικό σώμα. Οι δημοσκοπήσεις είναι συντριπτικές. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι σε άτακτη υποχώρηση και οι ΑΝ.ΕΛ. εξαφανισμένοι. Τα περιθώρια ελιγμών και πολιτικών τακτικισμών εκ μέρους του Α. Τσίπρα φαίνεται να έχουν εξαντληθεί μαζί με την αξιοπιστία του.
ΚΑΤΑΛΥΤΙΚΟ ρόλο στις εξελίξεις έπαιξε το προχθεσινό απόλυτο ξεκαθάρισμα του Κ. Μητσοτάκη ότι δεν πρόκειται να κυρώσει τη «συμφωνία των Πρεσπών», ούτε σ’ αυτήν ούτε σε επόμενη Βουλή. Ετσι, εκτός των άλλων, «κάηκε» και το κόλπο Α. Τσίπρα-Π. Καμμένου να μεταθέσουν την κύρωση της συμφωνίας στην επόμενη Βουλή. Βουλευτές των ΑΝ.ΕΛ. κατάλαβαν ότι το άγος αυτής της συμφωνίας δεν μπορούσε να γίνει «μουτζούρης» στα χέρια του Κ. Μητσοτάκη και της Ν.Δ. Βρέθηκαν προ των πραγματικών δεδομένων. Τα οποία δεν επιτρέπουν φτηνά επικοινωνιακά τεχνάσματα.
ΟΛΑ ΔΕΙΧΝΟΥΝ -και σ’ αυτό συνηγορούν και οι πληροφορίες- ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη αλλά και πρόθυμη να αντιδράσει απέναντι στη διαφαινόμενη άδοξη κατάρρευσή της με «σκληρό ροκ» και «πολιτικό ροντέο». Αναμένεται έτσι «αντεπίθεση λάσπης» και προσωπικών επιθέσεων, με στόχο τη «θυματοποίησή» της από «σκοτεινά συμφέροντα».
Ηδη στους πολιτικούς διαδρόμους ακούγονται διάφορα, ακόμα και για προσωπικά δεδομένα πολιτικών αντιπάλων της. Εφόσον η κυβέρνηση πειστεί ότι δεν υπάρχει τρόπος να επιβιώσει τουλάχιστον μέχρι τον Μάιο του 2019, είναι σχεδόν σίγουρο ότι η χώρα οδηγείται νωρίτερα ή αργότερα στις πιο «άγριες εκλογές της Μεταπολίτευσης».
Το τέλος ενός σαραντάρη
Αυτό που παρακολουθεί η χώρα τις τελευταίες μέρες είναι το τέλος ενός νέου πολιτικού, που ξεκίνησε να γίνει «διεθνής πολιτικός σταρ» και κινδυνεύει να καταπλακωθεί στα ερείπια της αλαζονείας του, αλλά και της ανεπάρκειάς του.
Ο Π. Καμμένος, ουσιαστικά, πολιτικά έχει τελειώσει εδώ και καιρό. Αποτελειώθηκε όμως στο Ζάππειο. Ο Α. Τσίπρας όμως, το «άφθαρτο προϊόν» με τις «ηγετικές ικανότητες» και τη «στόφα μεγάλου πολιτικού», μέσα σε λίγες εβδομάδες πέτυχε το ακατόρθωτο. Εβαλε απέναντί του όλη την κοινωνία και ακύρωσε και το τελευταίο ίχνος του εαυτού του που τον έκανε πρωθυπουργό. Η «συμφωνία των Πρεσπών» τον απέκοψε από το συναίσθημα και την ψυχή του Ελληνα. Και η «έξοδος από τα Μνημόνια» τον κατέστησε πολιτική καρικατούρα.
Ούτε ο ίδιος ούτε τα στελέχη της συγκυβέρνησής του μπορούν να κυκλοφορήσουν πια στους δρόμους. «Κερασάκι στην τούρτα» της προσωπικής πολιτικής κατάρρευσής του ήταν η γιούχα στο Λονδίνο. Εστω από μόνο 4 πολίτες. Αλλά και η Μπ. Αμπατιέλου, που αποδοκίμασε τη Φρειδερίκη κι έγινε παγκόσμια είδηση, μία ήταν. Οπως και ο Α. Τσίπρας «τόσος ήταν», αν και νέος…
Από την στήλη «ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ» στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]