Γράφει η Δέσποινα Κονταράκη*
Οι Ευρωεκλογές του Μαΐου του 2019 μοιάζουν να είναι ήδη εδώ και όσοι νομίζουν ότι δεν επηρεάζουν άμεσα το εσωτερικό των κρατών-μελών κάνουν μεγάλο λάθος. Η ευρωπαϊκή κούρσα θα είναι πιο δύσκολη από κάθε άλλη φορά, με τους παραδοσιακούς ηγέτες των μεγαλύτερων κρατών να προσπαθούν να διατηρήσουν την κυριαρχία τους και τους αντιευρωπαϊστές να δείχνουν τα δόντια και τις δυνατότητές τους. Στους τελευταίους, δεξιούς και αριστερούς, το πιο δυνατό χαρτί ακόμα και από την οικονομική κρίση θα είναι το μεταναστευτικό.
Η χθεσινή έκτακτη μίνι σύνοδος κορυφής στις Βρυξέλλες είναι μια εμφανής προσπάθεια του Γιούνκερ να συγκρατήσει τις φωνές που υψώνονται όλο και περισσότερο εντός της Ε.Ε. και οι οποίες ζητούν τη λήψη ακραίων μέτρων για το μεταναστευτικό. Ταυτόχρονα είναι μια ακόμα προσπάθεια της Μέρκελ να «γερμανοποιήσει» τη λύση, κάτι εξαιρετικά δύσκολο, πλέον, αφού η Γερμανίδα καγκελάριος δεν έχει πια την πολιτική δύναμη που είχε κάποτε και πιέζεται εξαιρετικά από τον κυβερνητικό εταίρο της.
Η Ελλάδα δυστυχώς για ακόμα μια φορά κινδυνεύει να είναι ο αδύναμος κρίκος αυτής της αλυσίδας. Οσο περισσότερο θα πιέζουν οι λαϊκιστές και οι αντιευρωπαϊστές, από τη Βουλγαρία μέχρι την Ουγγαρία και από τη Γερμανία μέχρι την Ιταλία, τόσο περισσότερο το κύμα θα σκάει πάνω μας. Οι προτάσεις που έχουν διαρρεύσει και γύρω από τις οποίες θα υφανθεί το τελικό «σχέδιο» αντιμετώπισης του μεταναστευτικού είναι άκρως επιβαρυντικές για τον νότο της Ευρώπης.
Από την γκαρσονιέρα ως τη βίλα…
Και παρόλο που η άτυπη συνάντηση των ηγετών δεν θα κατέληγε σε κάποιο γραπτό κείμενο παρά μόνο σε ένα περίγραμμα θέσεων έτσι ώστε οι τελικές αποφάσεις να ληφθούν αργότερα, είναι δεδομένο πως οι νέοι συσχετισμοί θα πιέσουν και άλλο τη χώρα.
Η Ελλάδα, παρ’ όλες τις φιέστες για εσωτερική κατανάλωση με αφορμή την επιμήκυνση του χρέους, βρίσκεται σε μια εξαιρετικά ευαίσθητη και δύσκολη θέση. Πρέπει να προετοιμάσει την έξοδό της στις αγορές, να εφαρμόσει σκληρά μέτρα λιτότητας και να κρατά «ήσυχους» τους επιτηρητές του προγράμματος.
Αλλά και στα εθνικά θέματα η καταρχάς συμφωνία για το Σκοπιανό μπορεί να έγινε, αλλά όλα τα δύσκολα μέτωπα, όπως τα εμπορικά σήματα, είναι ορθάνοιχτα, ενώ μετά τις εκλογές στην Τουρκία τίποτα δεν δείχνει πως θα ομαλοποιηθούν οι σχέσεις με τον Ερντογάν.
*Η Δέσποινα Κονταράκη είναι αρχισυντάκτρια του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]