Γράφει η Δέσποινα Κονταράκη*
Αν ανατρέξουμε στον νόμο 3190/1955 περί Εταιρειών Περιορισμένης Ευθύνης βλέπουμε ότι σημειώνεται το εξής: «Εν τω καταστατικώ δεν δύναται να ορίζηται, ότι απαγορεύεται η μεταβίβασις του εταιρικού μεριδίου αιτία θανάτου ή λόγω προικός.
Δύναται όμως να ορίζηται ότι το εταιρικόν μερίδιον θα εξαγοράζηται, κατά τας περιπτώσεις ταύτας, υπό προσώπου υποδεικνυομένου παρά της εταιρείας κατά την πραγματικήν αυτού αξίαν, προσδιοριζομένην υπό του Προέδρου των Πρωτοδικών κατά την διαδικασίαν του άρθρου 634 της Πολιτικής Δικονομίας». Ο θεσμός της προικός βέβαια καταργήθηκε από το 1983, όμως αυτό που δεν είχε καταργηθεί ακόμα ήταν η καθαρεύουσα που συνόδευε τον νόμο του 1955.
Για αυτό και προκαλεί θετική έκπληξη η πρόταση του Γιάννη Δραγασάκη που εντάχθηκε στον σχετικό νόμο και κατατέθηκε την περασμένη εβδομάδα στη Βουλή για έκδοση Προεδρικού Διατάγματος ώστε να αποδοθούν στη δημοτική γλώσσα οι σχετικές διατάξεις. Εννοείται πως με άλλο άρθρο καταργούνται όλες οι διατάξεις που είναι ανεπίκαιρες και έχουν τεθεί σε αχρηστία. Οπως η μεταβίβαση μεριδίου λόγω προικός.
Μένει ώσπου να φύγει…
Το παραπάνω νομικό παράδειγμα είναι ενδεικτικό του ρυθμού με τον οποίο εκσυγχρονίζεται αυτό το κράτος και συγκεκριμένα η νομοθεσία του. Χρειάζεται ένας κυκεώνας γραφειοκρατίας, μερικές δεκαετίες χαμένες και αμέτρητα παράπονα από φορείς της αγοράς για τις ασάφειες, τις συγχύσεις και τις αληλλοκαλύψεις (ακόμα και αντικρουόμενες) από διάφορες διατάξεις για να κουνηθεί το βουνό και να πάει στον Μωάμεθ.
Στα 140 προαπαιτούμενα του συμπληρωματικού Μνημονίου που συμφωνήθηκε με τους θεσμούς στο Εurogroup του Μαΐου 2017 περιλαμβάνονταν μεταξύ άλλων τα εξής μέτρα: Η απλοποίηση της διαδικασίας ίδρυσης επιχειρήσεων (one stop shops), η απλοποίηση των προτελωνειακών διαδικασιών για να προχωρούν ομαλά οι εξαγωγές, η απλοποίηση των διαδικασιών για την αδειοδότηση των εταιρειών διαχείρισης και η απλοποίηση της διαδικασίας πτώχευσης για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Τα μνημονιακά μέτρα δεν είναι μόνο μείωση συντάξεων και ατελείωτη λιτότητα. Είναι και σωστές μεταρρυθμίσεις που θα έπρεπε να είχαμε ήδη λάβει και εφαρμόσει μόνοι μας. Οπως να γραφτεί επιτέλους στη δημοτική γλώσσα η νομοθεσία για τις ΕΠΕ.
*Η Δέσποινα Κονταράκη είναι αρχισυντάκτρια του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]