Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
Θα είχε συγκληθεί έκτακτη γενική συνέλευση των «αγανακτισμένων» και οι αναλυτές της πλατείας Συντάγματος Ευκλείδης Τσακαλώτος, Βαρουφάκης και Κατρούγκαλος θα είχαν καταγγείλει τους Σαμαροβενιζέλους για φοροεπιδρομή σε βάρος των ασθενέστερων.
Ε, λοιπόν, τις δηλώσεις ότι γενικώς η φορολογία στη χώρα μας δεν είναι υψηλή τις έκανε χθες ως υπουργός Οικονομικών ο κ. Τσακαλώτος στη γερμανική εφημερίδα «Frankfurter Allgemeine Zeitung» και ήταν Τρίτη.
Και ύστερα αναρωτιούνται ορισμένοι στην αντιπολίτευση γιατί οι δανειστές λατρεύουν την κυβέρνηση Τσίπρα. Την εξήγηση την έδωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος:
«Εχουμε μια δημοσιονομική κατάσταση που έχει αφήσει άναυδους τους δανειστές μας», είπε ο κ. Τζανακόπουλος και δεν έχει άδικο. Οι Ευρωπαίοι έχουν μείνει άφωνοι πώς η Ελλάδα καταγράφει θηριώδη δημοσιονομικά πλεονάσματα σε βάρος της ανάπτυξης της οικονομίας και του διαθέσιμου εισοδήματος των πολιτών.
Αλλά ο κ. Τσακαλώτος απτόητος. Υπάρχουν περιθώρια για αύξηση της φορολογίας. Στις ελληνικές ταινίες το έλεγαν πιο χαριτωμένα. «Βαράτε να ξοφλήσουμε». Και πράγματι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. βρήκε την εύκολη λύση για κάθε πρόβλημα. Φόροι, φόροι, φόροι. Τα στοιχεία είναι αμείλικτα.
Το 2016 η Ελλάδα κατέλαβε την 1η θέση μεταξύ των 35 χωρών του ΟΟΣΑ στην επιβολή νέων φόρων. Η αύξηση των φορολογικών εσόδων το 2016 σε σχέση με το 2015 ήταν 2,2 μονάδες του ΑΕΠ, δηλαδή σχεδόν 4 δισεκατομμύρια ευρώ και ενώ η οικονομία συρρικνώθηκε κατά 0,8%! «Αναυδοι» οι δανειστές.
Το 2017 σημειώσαμε νέο ρεκόρ. Σύμφωνα με νεότερη έκθεση του ΟΟΣΑ, τα φορολογικά βάρη στην Ελλάδα είναι από τα υψηλότερα μεταξύ 46 οικονομιών που εξετάζει. Συγκεκριμένα, η επιβάρυνση για ένα ζευγάρι μισθωτών με δύο παιδιά ξεπερνά το 38% του εισοδήματος όταν στην Ιρλανδία είναι 13,6% και ο μέσος όρος στις 46 χώρες 28,6%.
Σύγχυση ταυτοτήτων, απώλεια ισορροπίας
Επιπλέον, οι φόροι επί ΣΥΡΙΖΑ δεν έγιναν μόνο περισσότεροι αλλά και πιο άδικοι. Τα τελευταία τρία χρόνια παρατηρείται σημαντική αύξηση των έμμεσων φόρων, που επιβαρύνουν περισσότερο τους οικονομικά ασθενέστερους σε σύγκριση με τους άμεσους. Ο λόγος των έμμεσων προς άμεσους φόρους, ενώ μειωνόταν διαρκώς μετά το 2011, επιδεινώθηκε από το 2015. Τα τρόφιμα τα «παρέλαβε» ο Τσακαλώτος το 2015 με ΦΠΑ 13% και τα χρεώνει τώρα με 24%.
Ομως η επιδρομή έχει συνέχεια. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη δεσμευθεί για την περικοπή του αφορολόγητου ορίου στα 5.600 ευρώ από 8.600 που είναι σήμερα, ένα μέτρο που θα πλήξει ακόμη και όσους έχουν εισοδήματα της τάξης των 600 ευρώ μηνιαίως.
Αλλά κανένα πρόβλημα. «Η φορολογία δεν είναι γενικώς υψηλή», όπως θα έλεγε ο συμπαθής Ευκλείδης. Μόνο που πρέπει να καταλάβουν ότι και ο Χότζας είχε μείνει άναυδος με τις αντοχές του γαϊδάρου του στις ασιτίες και εξεπλάγη μόλις πέθανε την ώρα που είχε συνηθίσει την πείνα…
Αύξηση χρέους αντί για «κούρεμα»
Ο ΣΥΡΙΖΑ ήρθε στην εξουσία το 2015 διαβεβαιώνοντας τους πολίτες ότι θα κούρευε το χρέος.
Στα χρόνια που κυβερνά ο κ. Τσίπρας το χρέος όχι μόνο δεν «κουρεύτηκε» αλλά αντιθέτως αυξήθηκε σημαντικά. Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία που παρέθεσε σε άρθρο του στο liberal.gr ο πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κ. Λαπαβίτσας που το συνυπογράφει με τον οικονομολόγο Γιώργο Διαγουρτά. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς Λαπαβίτσα, το χρέος της Κεντρικής Διοίκησης, από 328,7 δισ. ευρώ που ήταν στο τέλος του 2017, έφτασε στα 343,7 δισ. στο πρώτο τρίμηνο του 2018. Το άλμα του χρέους οφείλεται σε δύο λόγους.
Ο πρώτος είναι η πληρωμή από τον ESM της δόσης των 5,5 δισ. του δανείου του τρίτου Μνημονίου ως αποτέλεσμα της ολοκλήρωσης της τρίτης αξιολόγησης. Ο δεύτερος είναι η αύξηση του βραχυπρόθεσμου δανεισμού μέσω επαναγοράς έντοκων γραμματίων (repos).
Σκοπός της κυβέρνησης είναι να σχηματίσει ταμειακά διαθέσιμα που θα πλησιάζουν τα 20 δισ. (το περιβόητο «μαξιλάρι») ελπίζοντας ότι έτσι θα μπορεί να δανειστεί με χαμηλότερα επιτόκια από τις αγορές, όταν ολοκληρωθεί το πρόγραμμα τον Αύγουστο του 2018. Η πολιτική αυτή για το χρέος, σύμφωνα με τον κ. Λαπαβίτσα, είναι παράλογη, αντιαναπτυξιακή και επικίνδυνη.
Η Ελλάδα δανείζεται για να συσσωρεύει τεράστια ποσά ανενεργού χρήματος τη στιγμή που οι συνολικές επενδύσεις μετά βίας ξεπέρασαν τα 22 δισ. και οι δημόσιες ήταν λίγο μεγαλύτερες από 8 δισ. το 2017. Η χώρα μας, αντί να επείγεται να επενδύσει οποιαδήποτε διαθέσιμα υπάρχουν, δανείζεται για να δημιουργεί αποθεματικά.
*O Πάνος Αμυράς είναι ο διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]