Γράφει ο Γιώργος Κύρτσος*
Η δήλωση του Τσακαλώτου
Προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι την κυβερνητική επιχειρηματολογία ακύρωσε με δήλωσή του ο υπουργός Οικονομικών, κ. Τσακαλώτος. Μιλώντας στον «κομματικό» ραδιοσταθμό «Στο Κόκκινο» τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν έχει θέσει θέμα αναβολής της προγραμματισμένης για τον Δεκέμβριο του 2018 μεγάλης μείωσης των κύριων και επικουρικών συντάξεων και πως δεν θα μπορούσε να θέσει το θέμα στις σημερινές συνθήκες όπου όλα κρίνονται για τους όρους εξόδου της Ελλάδας από το πρόγραμμα-Μνημόνιο και της αναδιάρθρωσης του χρέους του Ελληνικού Δημοσίου.
Με την παρέμβασή του ο κ. Τσακαλώτος άδειασε το μισό Υπουργικό Συμβούλιο χαρακτηριστικές οι πρόσφατες δηλώσεις της κ. Αχτσιόγλου και του κ. Πετρόπουλου– με τις οποίες καταβλήθηκε προσπάθεια να πεισθούν οι ψηφοφόροι ότι τελικά τα μέτρα που έχει ψηφίσει η κυβέρνηση μπορεί να μην εφαρμοσθούν.
Το εντυπωσιακό άδειασμα του κ. Τσίπρα και της κυβέρνησης από τον καθ’ ύλη αρμόδιο υπουργό αναδεικνύει και το διπλό πολιτικό του ρόλο σε μια περίοδο κατά την οποία στον ΣΥΡΙΖΑ όλοι παίρνουν θέση εν όψει πολιτικών και εκλογικών εξελίξεων. Ο κ. Τσακαλώτος εμφανίζεται στο εσωτερικό σαν ο άτυπος ηγέτης της ομάδας των «53+» που υποστηρίζει ότι είναι η αριστερή πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ. Στις Βρυξέλλες όμως και στο Βερολίνο εμφανίζεται απόλυτα εξυπηρετικός και δεν προβάλλει ουσιαστικές αντιρρήσεις και διεκδικήσεις. Ορισμένοι πολιτικοί παρατηρητές καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι οργανώνει μέσω ευρωπαϊκών επαφών την επόμενη μέρα, που γι’ αυτόν θα είναι μια καλά αμειβόμενη διεθνής θέση, στην καλύτερη περίπτωση του Ελληνα επιτρόπου.
Ομολογία πλήρους αδυναμίας
Κι ενώ ο κ. Τσακαλώτος ελίσσεται αδειάζοντας τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση που προσπαθούν να περιορίσουν κάπως το πολιτικό κόστος της εφαρμογής των νέων μέτρων που έχουν ήδη ψηφιστεί, ο κ. Τσίπρας βρίσκεται σε πλήρη αδυναμία να διαπραγματευτεί με βάση το καλώς εννοούμενο εθνικό συμφέρον.
Στη Μυτιλήνη απευθύνθηκε σε ένα αξιοπερίεργο μίγμα κυβερνητικών, κρατικών αξιωματούχων και ανδρών των ΜΑΤ εντελώς απομονωμένος από την τοπική κοινωνία που εξέφρασε με δυναμικό τρόπο τη διαμαρτυρία της για την κυβερνητική πολιτική. Αίτημα των κατοίκων της Λέσβου και των άλλων νησιών που πλήττονται από το προσφυγικό-μεταναστευτικό είναι να αναβληθεί η προγραμματισμένη για τον Ιούνιο αύξηση του ΦΠΑ μέχρις ότου εξομαλυνθεί η κατάσταση σε ό,τι αφορά το προσφυγικό-μεταναστευτικό. Ο κ. Τσίπρας δεν τόλμησε να θέσει το θέμα στους Ευρωπαίους εταίρους και πιστωτές, παρά το γεγονός ότι ο αρμόδιος επίτροπος, κ. Μοσκοβισί, ξεκαθάρισε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή, κ. Ανδρουλάκη, ότι το ζήτημα είναι αρμοδιότητας της ελληνικής κυβέρνησης.
H Οξφόρδη και το σύνδρομο της Κίνας
Θα μπορούσε ο κ. Τσίπρας να ικανοποιήσει το δίκαιο αίτημα των κατοίκων των νησιών που πλήττονται από το προσφυγικό-μεταναστευτικό και να έλθει στη συνέχεια σε συνεννόηση με τους Ευρωπαίους εταίρους-πιστωτές για να βρεθεί ένα κοινά αποδεκτό δημοσιονομικό ισοδύναμο.
Το γεγονός ότι δεν το έκανε δείχνει φόβο στην τελική φάση της διαπραγμάτευσης για την έξοδο από το δανειακό πρόγραμμα και την αναδιάρθρωση του χρέους. Παρά το γεγονός ότι ο κ. Τσίπρας έκανε στροφή 180 μοιρών στην οικονομική πολιτική το καλοκαίρι του 2015 και σταμάτησε να συγκρούεται με την ευρωζώνη εξακολουθεί να αντιμετωπίζεται σαν ένας ηγέτης περιορισμένης αξιοπιστίας, ο οποίος δεν δικαιούται να έχει περιθώρια ελιγμών. Γι’ αυτό προτίμησε να μη θέσει το θέμα και να αποφύγει ενδεχόμενο λογαριασμό που θα ήθελαν να του βγάλουν ορισμένοι συνομιλητές του.
Η αδυναμία διαπραγμάτευσης Τσίπρα για κάτι που έπρεπε να θεωρείται αυτονόητο για την κυβέρνηση και τους εταίρους αναδεικνύει την τεράστια διαφορά με τον Σαμαρά, τον οποίο δικαιολογημένα η κυβέρνηση έχει μετατρέψει σε πολιτικό στόχο. Ο Σαμαράς είχε αποφύγει την αύξηση του ΦΠΑ σε όλα τα νησιά που είχαν ειδικό καθεστώς και είχε επιβάλει τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση και για να λειτουργήσουν καλύτερα οι επιχειρήσεις στις τουριστικές περιοχές, παρά τις αντιρρήσεις των Ευρωπαίων εταίρων. Επιπλέον ο Σαμαράς ήξερε να κρατάει σε απόσταση τον Ερντογάν και να του επιβάλλει συγκεκριμένο κώδικα συμπεριφοράς έναντι της Ελλάδας, ενώ ο κ. Τσίπρας κατάφερε να συνδυάσει το κόκκινο χαλί που έβγαλε στον Τούρκο πρόεδρο τον περασμένο Δεκέμβριο με την εξάρτηση από τους πολιτικούς ελιγμούς Ερντογάν, ο οποίος έχει αποκτήσει χαρακτηριστικά σουλτάνου.
Αναθεώρηση προς τα κάτω
Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, άρχισε η παραδοσιακή αναθεώρηση των εκτιμήσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, προς τα κάτω.
Το 2015 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προέβλεπε ανάπτυξη 5% – 6% στη διάρκεια της διετίας 2015-2016 στη βάση της ανάκαμψης που είχε επιτύχει η κυβέρνηση Σαμαρά το 2014. Ηρθε το πείραμα Τσίπρα-Βαρουφάκη και μετέτρεψε την πρόβλεψη για δυναμική ανάπτυξη σε απόλυτη στασιμότητα με έναν πρόσθετο λογαριασμό εξαιτίας της κρίσης του 2015. Το 2017 η αρχική πρόγνωση ήταν για ανάπτυξη 2,7% και η χρονιά έκλεισε με αύξηση του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος μόλις κατά 1,35%. Το 2018 η αρχική πρόγνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ήταν αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,5% και ήδη ψαλιδίστηκε στο 1,9%. Ο λόγος που επικαλούνται οι ειδικοί της Επιτροπής είναι η αδυναμία τόνωσης της κατανάλωσης εξαιτίας των πρόσθετων βαρών που καλούνται να σηκώσουν τα περισσότερα νοικοκυριά.
Αποδεικνύεται στην πράξη ότι με τον ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία είναι πρακτικά αδύνατον να αξιοποιηθούν οι τεράστιες θυσίες του ελληνικού λαού και οι δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας για να περάσουμε σε μια νέα περίοδο δυναμικής και σταθερής ανάπτυξης.
Ουσιαστικά, την οικονομία κρατάνε τα τουριστικά ρεκόρ που πραγματοποιούνται σε πείσμα της υπερφορολόγησης που επιβάλλει στον τουριστικό τομέα η κυβέρνηση Τσίπρα και οι ιδιωτικοποιήσεις τις οποίες είχε προγραμματίσει η κυβέρνηση Σαμαρά και εφαρμόζει με καθυστέρηση και επιλεκτικά η κυβέρνηση Τσίπρα ύστερα από μια εσωτερική διαπραγμάτευση με τον κομματικό μηχανισμό του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο κ. Τσακαλώτος μάς εξηγεί σε κάθε ευκαιρία ότι δεν υπάρχει Εφετείο για τα σκληρά μέτρα που έχει ψηφίσει η κυβέρνηση Τσίπρα. Ο ίδιος ο κ. Τσίπρας παραδέχεται με τη στάση του ότι δεν έχει καμία δυνατότητα παρέμβασης ή διαπραγμάτευσης για την προώθηση των καλώς εννοούμενων συμφερόντων μας. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στέλνει ξανά το μήνυμα ότι με την πολιτική που εφαρμόζεται η Ελλάδα δεν μπορεί να μπει σε φάση δυναμικής οικονομικής ανάπτυξης και απλώς η οικονομία ανακάμπτει με τη βοήθεια, κυρίως, του τουρισμού και παρά την πολιτική που εφαρμόζει στο συγκεκριμένο τομέα η κυβέρνηση Τσίπρα. Δεν έχουμε, λοιπόν, να κάνουμε με μια «καθαρή» από λιτότητα έξοδο από το δανειακό πρόγραμμα αλλά με μια πραγματικά ηρωική έξοδο των περισσότερων συμπολιτών μας που αντιμετωπίζουν μια δύσκολη οικονομική και κοινωνική καθημερινότητα.
*Ο Γιώργος Κύρτσος είναι Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]