«Είχε υπάρξει αίτηση έκδοσης», δήλωσε η πηγή που δεν κατονομάζεται διευκρινίζοντας ότι το Ριάντ είχε επανειλημμένως προειδοποιήσει το Βερολίνο ότι ο ύποπτος, ο Ταλέμπ Τζαουάντ αλ-Αμπντουλμόχσεν, «θα μπορούσε να είναι επικίνδυνος», χωρίς ωστόσο να δώσει περισσότερα στοιχεία για τους λόγους της αίτησης έκδοσης ή για το προφίλ του.
Από το βράδυ της Παρασκευής πληθύνονται τα ερωτήματα σχετικά με τα κίνητρα του σαουδάραβα ψυχιάτρου και σχετικά με τα ελλείμματα στην κινητοποίηση των αρχών παρά τα ανησυχητικά μηνύματα που εξέπεμπε εδώ και χρόνια.
Σύμφωνα με το Der Spiegel, οι σαουδαραβικές μυστικές υπηρεσίες είχαν απευθύνει εδώ και έναν χρόνο προειδοποίηση στους συναδέλφους τους της γερμανικής BND σχετικά με τον Τζαουάντ αλ-Αμπντουλμόχσεν. Στο επίκεντρο ένα από τα tweet του, με το οποίο απειλούσε την Γερμανία ότι θα πληρώσει «τίμημα» για την μεταχείριση των σαουδαράβων προσφύγων.
Η προειδοποίηση αυτή έμεινε χωρίς αποτέλεσμα, ενώ παράλληλα ο Σαουδάραβας εγκλωβιζόταν σε σενάρια συνωμοσίας και κατηγορούσε την Γερμανία ότι δεν προστατεύει τους Σαουδάραβες που διαφεύγουν από το δογματικό ισλάμ, ενώ παράλληλα υποδέχεται ριζοσπάστες μουσουλμάνους.
Μακελειό στο Μαγδεμβούργο: Η ανασφάλεια κυριεύει τη Γερμανία
Το ράλι θανάτου της μαύρης BMW με τα «σπασμένα φρένα», που οδηγούσε υπό την επήρεια επτά (!) ναρκωτικών ουσιών ο Σαουδάραβας ακροδεξιός ψυχίατρος και «πρώην μουσουλμάνος» κατά δήλωσή του, Ταλέμπ αλ Αμπντουλμοχσέν, στη γιορτινή αγορά του Μαγδεμβούργου το βράδυ της Παρασκευής, σκοτώνοντας τουλάχιστον πέντε ανθρώπους (μεταξύ των οποίων ένα παιδί εννέα ετών) και τραυματίζοντας άλλους 200 (οι 40 σοβαρά), δεν κατέστρεψε μόνο τη χριστουγεννιάτικη διάθεση των Γερμανών και το αίσθημα ασφάλειας στη χώρα.
Εδωσε επιπλέον θάρρος στην AfD να ζητήσει περισσότερες απελάσεις μεταναστών, ενώ το ακροδεξιό κόμμα θα έπρεπε κανονικά να απολογείται για το έγκλημα ενός ομοϊδεάτη του – έστω όχι «φυλετικά καθαρού»!
Η σοσιαλδημοκράτισσα υπουργός Εσωτερικών Νάνσι Φέζερ χαρακτήρισε τον συλληφθέντα δράστη «ισλαμοφοβικό», παρότι ο ίδιος έβαλε συνειδητά στο στόχαστρο Γερμανούς πολίτες προκειμένου να εκδικηθεί μια χώρα που δεν έδινε επαρκώς άσυλο σε αντιφρονούντες Σαουδάραβες, όπως ο ίδιος, αλλά «εξισλαμιζόταν γοργά», με ευθύνη των κυβερνώντων της, βάσει του αλλοπρόσαλλου αφηγήματός του. Αντιφατικά πράγματα, ενδεικτικά του σουρεαλισμού και της σύγχυσης που περιβάλλει αυτό το πρωτοφανές περιστατικό στη Γερμανία – ουσιαστικά προαναγγελθέν από τον δράστη στα social media. «Υπάρχει κάποιος δρόμος προς τη Δικαιοσύνη στη Γερμανία χωρίς να ανατινάξεις μια γερμανική πρεσβεία ή να σφάξεις τυχαία Γερμανούς πολίτες; Αναζητώ αυτήν την ειρηνική οδό από τον Ιανουάριο του 2019 και δεν την έχω βρει», ανήρτησε τον Αύγουστο στο Χ.
Επέστρεψε ο πύρινος εφιάλτης στην Καλιφόρνια - Νέα μέτωπα φωτιάς και εκκενώσεις
Το Σάββατο ο καγκελάριος Ολαφ Σολτς αποδοκιμάστηκε από μερίδα πολιτών στον τόπο της μαζικής δολοφονίας, ενώ στις πανταχόθεν επικρίσεις κατά της γερμανικής κυβέρνησης (μεταξύ άλλων και από το αριστερό, αντιμεταναστευτικό κόμμα ΒSW της Σάρα Βάγκενκνεχτ) για τα «ελλιπή μέτρα ασφαλείας» στην αγορά του Μαγδεμβούργου και για την αμέλεια της αστυνομίας και των υπηρεσιών ασφαλείας να περιορίσουν έναν «σεσημασμένο ύποπτο», όπως ο Αμπντουλμοχσέν, προστέθηκαν οι κατηγορίες του Ελον Μασκ, τον οποίο ο δράστης φερόταν να θαυμάζει! Μετά την επίθεση, ο Μασκ κάλεσε στο Χ τον Σολτς να παραιτηθεί (σ.σ.: ενώ έχουν ήδη προκηρυχθεί εκλογές στις 23 Φεβρουαρίου), αναδημοσιεύοντας επικριτικά σχόλια Γερμανών κατά της κυβέρνησής τους.
Οι παρεμβάσεις του άτυπου νούμερο 2 του Λευκού Οίκου και «κολλητού» του Ντόναλντ Τραμπ ξεπέρασαν τα όρια, καθώς προ ημερών ισχυρίστηκε ότι «μόνο η AfD μπορεί να σώσει τη Γερμανία», για να δεχθεί τις ευχαριστίες της αρχηγού της Αλίς Βάιντελ. Την ίδια ώρα, ο Σολτς καταδίκασε την «τρομακτική, παράλογη» επίθεση κατά αθώων πολιτών, ελπίζοντας να πιάσουν τόπο οι εκκλήσεις του για εθνική ενότητα εν μέσω υψηλών πολιτικών εντάσεων.
Στο μεταξύ, ένα μεγάλο «Γιατί;» (Warum?) απευθύνει στο χθεσινό πρωτοσέλιδό της η κυριακάτικη «Bild», ενώ η συντηρητική «Die Welt» αναφέρει, επικαλούμενη πηγές ασφαλείας, ότι πέρυσι η γερμανική αστυνομία είχε πραγματοποιήσει «αξιολόγηση κινδύνου» για τον Αμπντουλμόχσεν, αλλά κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο «εξευρωπαϊσμένος» Σαουδάραβας ψυχίατρος, παρά τη συστηματικά παραβατική και προκλητική συμπεριφορά του, δεν αποτελούσε «ιδιαίτερο κίνδυνο».
Ο δράστης απασχόλησε για πρώτη φορά τις αρχές τον Σεπτέμβριο του 2013, όταν του επιβλήθηκε πρόστιμο 900 ευρώ για «διατάραξη της κοινωνικής γαλήνης μέσω απειλών για εγκληματικές πράξεις» στο Ροστόκ. Τότε ζούσε με προνοιακά επιδόματα, έχοντας φτάσει στη Γερμανία το 2006 με βίζα που αφορούσε την ειδίκευσή του στην ψυχιατρική. Αίτηση ασύλου όμως υπέβαλε μόλις το 2016, επειδή διαφορετικά θα έπρεπε να εγκαταλείψει τη χώρα.
Στην Υπηρεσία Μετανάστευσης δήλωσε ότι έχει αποκηρύξει τη γενέθλια θρησκεία του, γράφοντας μάλιστα βιβλίο με τον τίτλο «Δημιουργική διάψευση του Ισλάμ». Ισχυρίστηκε ότι, λόγω ενός επεισοδίου στην πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας στο Βερολίνο, απειλείτο με εκτέλεση στην χώρα του. Σύμφωνα με την «Bild», η γερμανική υπηρεσία πληροφοριών BND είχε ενημερωθεί για την «εξτρεμιστική δράση» του Αμπντουλμόχσεν από την πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας το 2023 και φέτος. «Προφανώς οι δικοί μας δεν το πήραν σοβαρά, υποθέτοντας ότι οι Σαουδάραβες ήθελαν απλώς να συλλάβουν έναν αντίπαλο του καθεστώτος τους και να τον φιμώσουν», σχολίασε η εφημερίδα.
Κατά τραγική ειρωνεία, την Πέμπτη ο δράστης είχε κληθεί σε δικαστήριο για υπόθεση «κατάχρησης κλήσεων έκτακτης ανάγκης», χωρίς να εμφανιστεί. Τον Φεβρουάριο είχε πάει σε αστυνομικό τμήμα για καταγγελία, αλλά εκεί τσακώθηκε με τους αστυνομικούς και τηλεφώνησε στην… Πυροσβεστική. Από το νοσοκομείο στο οποίο εργαζόταν διευκρινίστηκε ότι πρόκειται για ειδικευμένο ψυχίατρο, ο οποίος εργαζόταν εκεί από τον Μάρτιο του 2020. Από το τέλος Οκτωβρίου όμως απουσίαζε συνεχώς είτε σε διακοπές είτε με αναρρωτική άδεια.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ακόμη και η εξόριστη σαουδαραβική κοινότητα της Γερμανίας φοβόταν τον Αμπντουλμοχσέν. «Τον γνωρίζουμε καλά, μας τρομοκρατούσε επί χρόνια», δήλωσε η πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου πρώην Μουσουλμάνων Μίνα Αχάντι. «Ηταν ένας ψυχοπαθής που είχε ασπαστεί τη συνωμοσιολογική ιδεολογία της άκρας Δεξιάς. Δεν απεχθάνεται μόνο τους μουσουλμάνους, αλλά και όλους όσοι δεν μοιράζονται το μίσος του». Σε συνέντευξη στο ΒΒC το 2022 ο δράστης του μακελειού (ο οποίος δεν φώτισε χθες τους ανακριτές για τα κίνητρά του) είπε ότι βοηθούσε γυναίκες της Σαουδικής Αραβίας να διαφύγουν στη Δύση. Κάποιοι συμπατριώτες του, όμως, είπαν στη βρετανική «Telegraph» ότι τον απέφευγαν «επειδή ήταν εκνευριστικός».
ΣΕ ΚΛΟΙΟ ΕΠΙΘΕΣΕΩΝ
Τα τελευταία χρόνια έχουν σημειωθεί πολλές επιθέσεις σε χριστουγεννιάτικες αγορές της Γερμανίας από ισλαμιστές, ακροδεξιούς ή απλώς παρανοϊκούς. Το 2016 στο Βερολίνο ο εξτρεμιστής Ανίς Αμρί σκότωσε 13 ανθρώπους και τραυμάτισε δεκάδες με ένα βαν, ανταποκρινόμενος στην έκκληση του Iσλαμικού Κράτους για «επιθέσεις χαμηλού κόστους στη Δύση». Το 2020 ένας μάλλον διαταραγμένος οδηγός τραυμάτισε 88 άτομα στο φεστιβάλ της κωμόπολης Φολκμάρσεν, ενώ το 2022 ένας ψυχοπαθής έπεσε με το αυτοκίνητό του σε πλήθος κόσμου στο Βερολίνο, σκοτώνοντας έναν άνθρωπο.
Ειδήσεις σήμερα
Nissan και Honda: Ποιοι λόγοι οδηγούν στη συγχώνευση
Μπρους Γουίλις: Το συγκινητικό βίντεο που παίρνει αγκαλιά την κόρη του, Σκάουτ [βίντεο]
Παντρεύτηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος – Ποια είναι η σύζυγός του Τατιάνα Παπαδοπούλου
Αστυνομικός της Βουλής: Ποινική δίωξη για ενδοοικογενειακή απειλή στον 35χρονο