- Τρώμε αργά (το γεύμα μας να κρατάει περίπου 20 λεπτά). Δεν πρέπει να έχουμε το μυαλό μας στο φαγητό.
- Χρησιμοποιούμε μικρότερα πιάτα για οποιοδήποτε φαγητό σερβίρουμε. Στα μεγάλα πιάτα η ποσότητα του φαγητού φαίνεται πάντα λίγη και έχουμε την τάση να σερβίρουμε περισσότερο φαγητό.
- Πριν σερβίρουμε στο πιάτο μας, αναγνωρίζουμε ποια εδέσματα από τον μπουφέ πραγματικά θέλουμε και τρώμε μόνο από αυτά.
- Στη συνέχεια, αφού αποφασίσαμε τι θα διαλέξουμε, γεμίζουμε το μισό μας πιάτο με λαχανικά και το υπόλοιπο με το κυρίως φαγητό.
- Ενδιάμεσα στο φαγητό πίνουμε πολύ νερό.
- Αυτές οι μέρες αποτελούν ιδανική ευκαιρία για να χορέψουμε, άρα και να διασκεδάσουμε αλλά και να μειώσουμε τις θερμίδες που προσλαμβάνουμε.
Έξυπνα tips για να μην πέσουμε με τα μούτρα στο γιορτινό τραπέζι – Όσα δεν πρέπει να κάνετε
- Βαριά και πικάντικα φαγητά: Η γέμιση της γαλοπούλας, λουκάνικα, αλλαντικά, λιπαρά τυριά. Τα λιπαρά και τα βαριά μπαχαρικά που περιέχουν μπορεί να μας προκαλέσουν καούρα, δυσπεψία ή ακόμη και τάση για εμετό.
- Αλμυρά σνακ: Οι αλατισμένοι ξηροί καρποί και τα συνοδευτικά κρακεράκια ή ακόμη και οι ελιές που συνοδεύουν συχνά τα ποτά, σε μεγάλη ποσότητα, μπορεί να επιδεινώσουν το πρήξιμο και την κατακράτηση υγρών.
- Δεν μείνουμε νηστικοί προκειμένου να φάμε στο ρεβεγιόν: Καλό είναι λίγες ώρες πριν από το γιορτινό τραπέζι να έχουμε καταναλώσει ένα ελαφρύ γεύμα (π.χ. σαλάτα με λίγο τυρί και παξιμάδι ή τονοσαλάτα), έτσι ώστε να μην καταναλώσουμε υπερβολικές ποσότητες φαγητού στο βραδινό τραπέζι.
- Υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ: Η κρασοκατάνυξη εγκυμονεί κινδύνους όχι μόνο για αύξηση κιλών αλλά και για ατυχήματα, ιδιαίτερα όταν οι επίδοξοι «μιμητές του Διονύσου» πρόκειται να οδηγήσουν… Προτιμάμε κόκκινο κρασάκι, που είναι πολύ πιο υγιεινό, αλλά με μέτρο, διότι μπορεί το ποτηράκι να αποδίδει περίπου 50-70 θερμίδες, αλλά κανείς δεν πίνει μόνο ένα.
Πώς θα φάμε χωρίς να κινδυνεύσουμε να πάρουμε βάρος
Γαλοπούλα: Κατέχει περίοπτη θέση και μάλλον είναι η «πρωταγωνίστρια» του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού. Υπό κατάλληλες συνθήκες, μπορεί να αποτελέσει ένα άκρως διαιτητικό έδεσμα, αρκεί να μην προσθέσουμε πολλά λιπαρά (λάδι-βούτυρο) κατά το μαγείρεμά της, να αποφύγουμε το τσιγάρισμα της γέμισής της (ρύζι, κάστανα, σταφίδες κ.λπ.) και, φυσικά, να αδιαφορήσουμε… επιδεικτικά για την πέτσα της.
Πάπια: Το κρέας πάπιας είναι μια εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης. Η πρωτεΐνη μάς κρατά υγιείς χτίζοντας και επισκευάζοντας τους μυς, το δέρμα και το αίμα. Το κρέας πάπιας είναι μια εξαιρετική πηγή σιδήρου, παρέχοντας το 50% της ποσότητας που χρειαζόμαστε κάθε μέρα. Ο σίδηρος βοηθά στην παραγωγή υγιούς αίματος, παρέχοντας ενέργεια και μειώνοντας την κόπωση. Τα αυγά πάπιας αποτελούν μια εξαιρετική πηγή βιταμινών Β, όπως η ριβοφλαβίνη και η Β12, που είναι σημαντικές για τον μεταβολισμό, αλλά και μια καλή πηγή άλλων σημαντικών θρεπτικών συστατικών, όπως πρωτεϊνών, σιδήρου, βιταμίνης Α και φυλλικού οξέος. Είναι επίσης καλές πηγές βιταμίνης D και ωμέγα-3 λιπαρών, που μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση των επιθυμητών επιπέδων της «καλής» HDL χοληστερόλης, τη μείωση των επιπέδων της «κακής» LDL χοληστερόλης και τη ρύθμιση της γλυκόζης στο αίμα. Το κρέας πάπιας είναι μια πλούσια πηγή σεληνίου, ενός σημαντικού μετάλλου, που μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα της χρόνιας φλεγμονής και να βοηθήσει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.
Πατάτες: Λίγες, σαν γαρνίρισμα, και έτσι «για το καλό»… του τραπεζιού και φυσικά για την επιβεβαίωση του κανόνα της «μη στέρησης», που είναι πολύ λογικό να εφαρμόζουμε στην περίοδο των εορτών. Ας προσπαθήσουμε να αποφύγουμε τις τηγανητές.
Μελομακάρονα: Τα Χριστούγεννα έχουν την τιμητική τους, κατά συνέπεια χωρίς τα μελομακάρονα οι γιορτές θα ήταν λίγο… άγευστες. Το πνεύμα των Χριστουγέννων επιβάλλει την κατανάλωσή τους σε μέτριες ποσότητες χωρίς ιδιαίτερο άγχος, αφού ένα μεγάλο μελομακάρονο αποδίδει περί τις 130 με 150 θερμίδες, όσες περίπου δύο φρούτα. Κι εδώ, φυσικά, η υπερκατανάλωση οδηγεί σε «περιπέτειες».
Κουραμπιέδες: Ο έτερος «συνάδελφος» του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού. Ισχύουν τα ίδια και για τους κουραμπιέδες, αλλά η θερμιδική τους απόδοση είναι υψηλότερη από τα μελομακάρονα. Ανάλογα με το μέγεθός τους, αποδίδουν 150 με 180 θερμίδες και, φυσικά, δεν προσφέρονται για ασυδοσία και κραιπάλη.
Μύθοι & αλήθειες για τον μεταβολισμό
Ειδήσεις σήμερα
Οδηγός «επιβίωσης» για τα ψώνια των ημερών – Πώς θα ψωνίσετε χωρίς να αδειάσετε το πορτοφόλι σας
10 συμβουλές για γιορτινό make up που θα σας κάνει σταρ του Χόλιγουντ
Φιλέτο Wellington: Το χριστουγεννιάτικο πιάτο που τρώνε σε όλο τον κόσμο
Κατερίνα Καινούργιου: Η γυναίκα πίσω από την παρουσιάστρια – Οι βόλτες με παιδικό καροτσάκι
Βασιλιάς Κάρολος: Το μυστικό σχέδιο για την υγεία του – Κωδική ονομασία «Επιχείρηση Δελφίνιο»
Μιχάλης Μητρούσης: Οι πρώτες δηλώσεις μετά το σοκαριστικό τροχαίο