Γράφει ο Γιάννης Παπαδάτος
Κάτι, όμως, που δεν ανταποκρίνεται πλήρως στην πραγματικότητα, υποστηρίζει το γερμανικό Iδρυμα Bertelsmann, γνωστό για τις αναλύσεις του σχετικά με την κρίση της ευρωζώνης.
«Ο κόσμος θέλει παγκοσμιοποίηση αλλά με ζώνες ασφαλείας», συνόψισε παραστατικά την ψυχολογία των λαών ο Ααρτ ντε Γκέους, διευθύνων σύμβουλος του γερμανικού ινστιτούτου. Ιδού και πού το βασίζει: Το Bertelsmann οργάνωσε με τη βοήθεια του YouGov τη μεγαλύτερη ως τώρα έρευνα του είδους σε χώρες του G7 και του G20, για το πώς βλέπουν οι πολίτες τους την παγκοσμιοποίηση. Τη στιγμή, λοιπόν, που το 57% των Γερμανών ζητούν πράγματι από την κυβέρνησή τους «να κάνει περισσότερα για την προστασία της εθνικής οικονομίας από ξένους ανταγωνιστές» και το 52% θεωρούν ότι η Μέρκελ «δεν τους προστατεύει αρκετά από τις συνέπειες της παγκοσμιοποίησης», μόνο το 31% των ερωτηθέντων στη Γερμανία θεωρούν την παγκοσμιοποίηση «κακό για τον πλανήτη», έναντι 40% που τη θεωρούν «καλό».
Κλιμάκωση χωρίς κέρδος
Στην έρευνα συμμετείχαν 14.000 πολίτες από 11 ανεπτυγμένες και αναπτυσσόμενες χώρες (ΗΠΑ, Γερμανία, Ιαπωνία, Βρετανία, Γαλλία, Καναδάς, Ρωσία, Ινδονησία, Τουρκία και Μεξικό). Ισχυρότερα προστατευτικά μέτρα από όλους ζητούν οι Μεξικανοί με 90% (λογικό, έχοντας απέναντί τους τον Τραμπ με τη NAFTA), οι Τούρκοι με 89% (επίσης λογικό, με το σύνδρομο περικύκλωσης που τους κατατρύχει) και ακολουθούν οι Ρώσοι και οι Γάλλοι με 76% και 75% αντίστοιχα.
Μακράν την υψηλότερη αυτοπεποίθηση δείχνουν οι Ιάπωνες (μόνο το 47% ζητούν προστατευτικά μέτρα απέναντι στην παγκοσμιοποίηση) ενώ, επηρεασμένοι από τον Τραμπ, οι Αμερικανοί επικροτούν τις πολιτικές του σε ποσοστό 61%. Μάλλον υπεραισιόδοξη η θεωρία της «ζώνης ασφαλείας».
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]