Γράφει ο Γιάννης Τσαπρούνης
ΕΙΝΑΙ θετικό ότι απετράπη το πραξικόπημα στην Τουρκία. Σε καμία χώρα ο στρατός δεν πρέπει να ασκεί εξουσία, να καταλύει το πολίτευμα και να ανατρέπει δημοκρατικά εκλεγμένες κυβερνήσεις. Είναι παράλογο τανκς, ελικόπτερα και στρατιώτες να βάλλουν με πυρά εναντίον πολιτών εν έτει 2016 και μάλιστα σε μια χώρα που θέλει να ανήκει στην Ευρώπη.
ΑΠΟ την άλλη, όμως, είναι εξίσου παράλογο στο όνομα της δημοκρατίας να διεξάγεται πογκρόμ όχι μόνο κατά των επίδοξων πραξικοπηματιών, αλλά και οποιουδήποτε αντιπολιτεύεται την κυβέρνηση Ερντογάν. Είναι παράλογο να προετοιμάζεται από την πολιτική εξουσία η επαναφορά της θανατικής ποινής κατά αντιφρονούντων.
Κλιμάκωση χωρίς κέρδος
Η ΤΟΥΡΚΙΑ πλήρωσε ήδη βαρύ τίμημα το βράδυ της Παρασκευής, με περισσότερους από 260 νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες. Το να χυθεί κι άλλο αίμα θα σημάνει τον οριστικό διχασμό σε μια κοινωνία η οποία επί δεκαετίες ταλαιπωρείται από πραξικοπήματα, σκληρές κυβερνήσεις και διαθέτει ένα στρατιωτικό κατεστημένο που παίζει σημαντικό ρόλο στο πολιτικό παιχνίδι.
ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ να ξεχνάει κανείς ότι τα τελευταία χρόνια η τουρκική κυβέρνηση έχει προβεί σε μαζικές «εκκαθαρίσεις» σε στρατό και Δικαιοσύνη. Έχει κλείσει τηλεοπτικά κανάλια και εφημερίδες. Έχει οδηγήσει στη φυλακή δημοσιογράφους και πανεπιστημιακούς ή ακόμα και απλούς πολίτες για τις αντικυβερνητικές απόψεις που εξέφρασαν δημόσια στα social media.
ΔΕΝ ΕΧΕΙ περάσει πολύς καιρός από την τελευταία φορά που χιλιάδες πολίτες, κυρίως στην Κωνσταντινούπολη, διαδήλωναν μαζικά για την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, για τις απαγορεύσεις στην ελευθερία έκφρασης και την τρομακτική ισλαμική στροφή που επιχειρεί η κυβέρνηση. Όσες φορές φούσκωνε το κύμα αντίδρασης, αμέσως οι Αρχές το έπνιγαν στο αίμα και προχωρούσαν σε εκατοντάδες συλλήψεις.
ΕΙΝΑΙ εξαιρετικά σημαντικό και για την Ελλάδα να υπάρχει σταθερότητα και εσωτερική ειρήνη στην Τουρκία. Είναι, όμως, και σχεδόν βέβαιο ότι δυτικού τύπου δημοκρατία δεν υπήρξε ποτέ στη γείτονα. Η Τουρκία τα περισσότερα χρόνια βιώνει ένα καθεστώς ιδιότυπης «δικτατορίας». Με ή χωρίς τανκς. Και γι’ αυτό το λόγο ασκεί, κατά περιόδους, επικίνδυνη και επιθετική εξωτερική πολιτική, που μπορεί να βάλει ανά πάσα στιγμή μπουρλότο στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο.
Διαβάστε την συνέχεια στον Ελεύθερο Τύπο που κυκλοφορεί