Γράφει ο Πάνος Αμυράς
Η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας υποστηρίζει ότι δεν θα δεχθεί τις επώδυνες αλλαγές που προτείνουν οι δανειστές στα εργασιακά αλλά κάνει ό,τι μπορεί προκειμένου να επιδεινώσει τους όρους απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα.
Η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών για επιχειρήσεις και εργαζομένους που αποφασίστηκε από την κυβέρνηση σε συνδυασμό με τις συνθήκες υπερφορολόγησης που έχουν δημιουργηθεί στην αγορά είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα θέσουν εκτός μάχης χιλιάδες μικρομεσαίους ενώ θα οξύνουν τα προβλήματα μισθοδοσίας για ακόμη περισσότερους εργαζομένους.
Οι κόκκινες γραμμές του κ. Κατρούγκαλου δεν έχουν καμία ισχύ, όταν η κυβέρνηση ήδη έχει δεσμευθεί ότι δεν πρόκειται να αλλάξει το πλαίσιο των συλλογικών συμβάσεων πριν το ποσοστό ανεργίας μειωθεί κάτω του 10%, δηλαδή καλώς εχόντων των πραγμάτων σε καμιά 15ετία.
Επίσης, οι επιχειρήσεις, εξουθενωμένες από την πολυετή ύφεση, δείχνουν ότι δεν μπορούν να αντέξουν την υποτροπή της κρίσης και την ελλιπή χρηματοδότησή τους από το πιστωτικό σύστημα. Η μείωση της κατανάλωσης, που πλέον είναι εμφανής σε όλη την αγορά ακόμη και για είδη πρώτης ανάγκης, όπως προκύπτει από την υποχώρηση του τζίρου στα σούπερ μάρκετ, πολλαπλασιάζει τα προβλήματα στην ιδιωτική οικονομία και οι πρώτοι που δέχονται τις συνέπειες της νέας κατάστασης είναι οι εργαζόμενοι.
Παράλληλα η επενδυτική άπνοια μειώνει τις ευκαιρίες απασχόλησης και οξύνει τα προβλήματα στην αγορά. Τα μηνύματα που λαμβάνει το υπουργείο Οικονομικών από την αύξηση των ληξιπρόθεσμων χρεών αποτυπώνουν την αδυναμία πλέον του ιδιωτικού τομέα να χρηματοδοτεί μέσω της φορολογίας το Δημόσιο. Και ακόμη δεν έχουν έρθει οι λογαριασμοί από το φόρο εισοδήματος και τον ΕΝΦΙΑ.
Ντόναλντ Τραμπ και Δαλάι Λάμα
Οι εργασιακοί όροι επιδεινώνονται, η ανεργία παραμένει σε δυσθεώρητα επίπεδα και το υπ. Εργασίας ονειρεύεται επικοινωνιακές μάχες με το ΔΝΤ σε ανύπαρκτα πεδία. Οι εργαζόμενοι βιώνουν μια εντελώς διαφορετική κατάσταση και τα σύννεφα της ύφεσης που πυκνώνουν στο δεύτερο εξάμηνο λόγω Brexit και στασιμότητας στον τουρισμό δείχνουν ότι η κατάσταση στα εργασιακά θα χειροτερεύσει προσεχώς…
ΠΡΟΣΟΧΗ ΜΕ ΤΟ ΑΣΥΛΟ
Η κυβέρνηση έσπευσε να δηλώσει στον Ερντογάν ότι θα εγκρίνει το αίτημα της Τουρκίας για απέλαση των 8 Τούρκων στρατιωτικών που φέρεται ότι αυτομόλησαν και προσγείωσαν το ελικόπτερο τους στην Αλεξανδρούπολη.
Το θέμα απαιτεί λεπτούς χειρισμούς, οι οποίοι θα πρέπει να χαρακτηρίζονται από τον απόλυτο σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου. Ο Ερντογάν επιθυμεί την άμεση έκδοση των στρατιωτικών προκειμένου να δείξει ότι ελέγχει την κατάσταση στο εσωτερικό της χώρας του. Όμως η Ελλάδα είναι μια ευρωπαϊκή χώρα και οι κρατικές αρχές οφείλουν να ακολουθήσουν ό,τι προβλέπει η νομοθεσία για τέτοιες περιπτώσεις, ιδίως όταν παρακολουθούμε τις σκηνές λιντσαρίσματος στρατιωτών στους δρόμους της Τουρκίας.
Η ΔΥΝΑΜΗ ΤΩΝ ΜΕΣΩΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
Και στην περίπτωση της Τουρκίας τα μέσα ενημέρωσης έδειξαν ότι αποτελούν βασικό πυλώνα της δημοκρατίας. Τα τηλεοπτικά δίκτυα, που είχαν μπει στο μάτι του Ερντογάν, έπαιξαν καθοριστικό ρόλο προκειμένου να αποτύχει το στρατιωτικό πραξικόπημα. Τα «βοθροκάναλα» της Τουρκίας, για να χρησιμοποιήσουμε την έκφραση της υποκουλτούρας του ΣΥΡΙΖΑ, έσωσαν την τιμή της δημοκρατίας στη γειτονική χώρα και παράλληλα έδειξαν τη δύναμη της αχειραγώγητης δημοσιογραφίας. Ας τα βλέπουν αυτά οι φωστήρες του Μαξίμου που επιθυμούν να κλείσουν την τηλεοπτική αγορά ελέγχοντας τους νέους καναλάρχες. Γιατί πάντα υπάρχει και το facetime των κινητών τηλεφώνων.
Διαβάστε την συνέχεια στον Ελεύθερο Τύπο που κυκλοφορεί