Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν το προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας να μεγαλώνει έναντι του ΣΥΡΙΖΑ και, σε κάθε περίπτωση, να έχει σταθεροποιηθεί σε διψήφια νούμερα. «Τα νερά είναι βαθιά» για τον κ. Τσίπρα, ο οποίος μπορεί να έριξε στη μάχη Σκοπιανό και Novartis προσπαθώντας να πλήξει τη Ν.Δ., αλλά δεν κατάφερε τίποτε το ουσιαστικό.
ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ έχουν γυρίσει την πλάτη στον ΣΥΡΙΖΑ και δεν ανταποκρίνονται πλέον στα κόλπα του Μαξίμου. Επομένως, ο πρωθυπουργός μπορεί να στήνει «φιέστα» τον Αύγουστο για την υποτιθέμενη έξοδο από το Μνημόνιο, αλλά δεν είναι «πολιτικός αυτόχειρας» για να προκηρύξει τον Σεπτέμβριο πρόωρες εκλογές όταν βρίσκεται 10 μονάδες πίσω από τον Μητσοτάκη.
Μένει ώσπου να φύγει…
ΑΛΗΘΕΙΑ, όμως, πότε συμφέρει τη Νέα Δημοκρατία να γίνουν οι εκλογές και πότε τον ΣΥΡΙΖΑ; Μπορεί να ακούγεται παράδοξο, καθώς η ηγεσία της Ν.Δ. εδώ και 1,5 χρόνο έχει ταχθεί υπέρ της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, αλλά όσο πιο πέρα τις μεταθέτει ο Τσίπρας τόσο καλύτερα για τον κ. Μητσοτάκη.
ΚΑΤΑΡΧΑΣ να επισημάνουμε ότι το ιδανικό σενάριο για τον ΣΥΡΙΖΑ θα ήταν να γίνουν οι εκλογές τον Σεπτέμβριο, πριν δηλαδή από την εφαρμογή των μέτρων του 2019. Είμαστε βέβαιοι ότι ο πρωθυπουργός θα το επιχειρούσε εάν έβλεπε το πολιτικό κλίμα να βελτιώνεται για την κυβέρνηση. Οταν όμως κοιτάζει τις δημοσκοπήσεις, απογοητεύεται και ακυρώνει τα σχέδιά του, αγκαλιάζοντας μαζί με τον Καμμένο την καρέκλα.
ΤΟ ΣΩΣΤΟ για τη Ν.Δ. είναι να εφαρμόσει ο ΣΥΡΙΖΑ τις μειώσεις των συντάξεων κατά 18% τον Δεκέμβριο του 2018. Αυτό άλλωστε είναι και το δίκαιο.
Ο κ. Τσίπρας, που έριξε την κυβέρνηση Σαμαρά με την υπόσχεση ότι θα καταργούσε τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, η οποία θα έφερνε μία μικρή μείωση 4% με 5% στις επικουρικές, δέχθηκε να πετσοκόψει όλες τις συντάξεις κατά 18% και πρέπει να αντιμετωπίσει ο ίδιος τις επιπτώσεις του μέτρου.
ΕΑΝ ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ γίνουν τον Μάιο του 2019 μαζί με τις ευρωεκλογές, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. θα έχει κερδίσει πολιτικό χρόνο, επομένως μισθούς, υπερωρίες και προσλήψεις, αλλά θα υποστεί τις αντιδράσεις των συνταξιούχων και δεν αποκλείεται να δει το προβάδισμα της Ν.Δ. να εκτινάσσεται περαιτέρω. Παράλληλα, θα ακυρωθεί στην πράξη η θεωρία της «δεξιάς παρένθεσης».
Ο κ. Τσίπρας, όσο κι αν το επιθυμεί, δεν θα έχει την πολιτική νομιμοποίηση να «ρίξει» την κυβέρνηση της Ν.Δ. στην περίπτωση μη εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας το 2020, όταν η θητεία της θα αγγίζει τους 7 με 8 μήνες.
ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ τα δεδομένα στην πολιτική σκακιέρα και ο έως τώρα σχεδιασμός των κομμάτων. Οσο για το πότε συμφέρουν τη χώρα οι εκλογές η απάντηση είναι εύκολη. Το συντομότερο δυνατόν. Η οικονομία επί Τσίπρα χάνει έδαφος και η χώρα διαρκώς κλοτσάει τις αναπτυξιακές της ευκαιρίες. Ομως, οι πολίτες το 2015 είχαν τρεις εκλογικές ευκαιρίες και θα μπορούσαν να καταλάβουν, τουλάχιστον μετά την προκήρυξη του δημοψηφίσματος, πού θα μας οδηγούσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ.
Η ΨΗΦΟΣ είναι σαν τη σφαίρα. Δεν γυρίζει πίσω και οι περισσότεροι, μετά τον Σεπτέμβριο του 2015, το έχουν κατανοήσει πλήρως.
*O Πάνος Αμυράς είναι ο διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]