Γράφει ο Πάνος Αμυράς
Το είχε πει καθαρά ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς και alter ego του πρωθυπουργού λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου: «Εως τώρα διαπραγματευόμασταν, τώρα ήρθε η ώρα να κυβερνήσουμε».
ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΟΣΟΙ συμμετέχουν στο σύστημα το οποίο βρίσκεται δίπλα από τον πρωθυπουργό δεν νοούν ως διακυβέρνηση τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών (εάν ίσχυε αυτό, δεν θα κρατούσαν 9 μήνες οι συζητήσεις με τους δανειστές για την πρώτη αξιολόγηση), αλλά τον έλεγχο όλων των εξουσιών από το Μαξίμου, με σκοπό τη δημιουργία ενός «παντοδύναμου καθεστώτος».
ΒΛΕΠΟΥΜΕ πώς εξελίσσεται ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες. Ο κ. Παππάς προκήρυξε το διαγωνισμό για τέσσερις μόλις άδειες όταν ο πρωθυπουργός στη συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ προέταξε το εισπρακτικό σκέλος υπέρ του Δημοσίου από την «ποιότητα» και την προέλευση των υποψήφιων καναλαρχών. Ουσιαστικά η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. στήνει τη δική της διαπλοκή και μάλιστα με απροκάλυπτο τρόπο, χωρίς να λείπουν τα ενδοκυβερνητικά αλληλομαχαιρώματα. Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Π. Καμμένος, με μία αξιοσημείωτη παρέμβασή του, επισήμανε ότι ο κουμπάρος του (όπως και κουμπάρος του υπουργού Υποδομών Χρ. Σπίρτζη) και ταυτόχρονα εργολάβος του Δημοσίου Χρ. Καλογρίτσας, δεν πρέπει να πάρει τηλεοπτική άδεια λόγω σύγκρουσης συμφερόντων. Η δήλωση του κ. Καμμένου έγινε λίγες ώρες πριν από τη δημοσιοποίηση ρεπορτάζ σύμφωνα με το οποίο στελέχη των Ανεξαρτήτων Ελλήνων συμμετέχουν ως δημοσιογράφοι ή διευθυντικά στελέχη στο φάκελο που έχει υποβάλει έτερος υποψήφιος καναλάρχης, ο ομογενής επιχειρηματίας Ιβάν Σαββίδης!
Ντόναλντ Τραμπ και Δαλάι Λάμα
ΕΑΝ ΕΥΣΤΑΘΟΥΝ οι πληροφορίες, τότε τουλάχιστον σε δύο βασικούς ομίλους που ενδιαφέρονται να λάβουν άδεια η διασύνδεση με την κυβέρνηση είναι κάτι παραπάνω από κραυγαλέα.
Αντίστοιχες μεθοδεύσεις διαπιστώνουμε και στο χώρο της Δικαιοσύνης. Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για «επίορκους δικαστές και κυκλώματα» ενώ ο αρμόδιος υπουργός Δικαιοσύνης Ν. Παρασκευόπουλος εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στη Δικαιοσύνη και δεν συμφώνησε με τον όρο «κυκλώματα». Την ίδια ώρα, στελέχη στο Μαξίμου πριονίζουν με κατευθυνόμενα δημοσιεύματα την καρέκλα του κ. Παρασκευόπουλου εν όψει ανασχηματισμού, ενώ οι δικαστές βρίσκονται σε έναν πρωτοφανή εμφύλιο με εμφανή την παρουσία ή και τη συμμετοχή κυβερνητικών στελεχών.
Ο ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ επιχειρεί να φτιάξει το δικό του σύστημα. Να ελέγξει τα τηλεοπτικά μέσα ενημέρωσης, να χειραγωγήσει τη δικαιοσύνη, να επιβάλει τους δικούς του παίκτες στα δημόσια έργα και τις προμήθειες. Ουσιαστικά δηλαδή υιοθετεί όλες τις παθογένειες της μεταπολίτευσης που προκάλεσαν τη χρεοκοπία και δημιούργησαν τα μεγάλα οικονομικά και πολιτικά σκάνδαλα των τελευταίων ετών.
ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ είναι καλά μελετημένο αλλά έχει μία βασική αδυναμία. Κάθε προσπάθεια δημιουργίας καθεστώτος αποτυγχάνει όταν η οικονομία βυθίζεται στην ύφεση και η δυσαρέσκεια των πολιτών διογκώνεται, όπως συμβαίνει αυτή την περίοδο. Ο κ. Τσίπρας και ο κ. Παππάς μπορεί να επιβάλουν τους δικούς τους καναλάρχες αλλά αυτή η δύναμη δεν θα τους βοηθήσει να αντιμετωπίσουν την οργή του κόσμου για την εξαπάτηση που υπέστησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ.
ΑΛΛΩΣΤΕ ΚΑΙ ο ίδιος ο κ. Τσίπρας κέρδισε τις εκλογές και το δημοψήφισμα με τα περισσότερα μέσα ενημέρωσης κόντρα.
Μπορεί το σύστημα Μαξίμου να θέλει να ποδηγετήσει τις ανεξάρτητες αρχές, όμως εάν η οικονομία δεν ξεφύγει από τη δίνη της ύφεσης, η προσπάθεια ελέγχου του κράτους θα αποτύχει. Οσο οι πολίτες αδυνατούν να πληρώσουν φόρους και ασφαλιστικές εισφορές η κυβέρνηση θα οχυρώνει το καθεστώς της. Μόνο που η οικονομία έχει πάντα τον πρώτο λόγο στις πολιτικές εξελίξεις.