Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
Τα «παιδιά του Μαξίμου», που έχουν τώρα το πάνω χέρι στις ενδοκυβερνητικές ισορροπίες, έριξαν όλα τα χαρτιά τους στο τραπέζι. Επιχείρησαν να διασπάσουν τη Νέα Δημοκρατία με την υπόθεση του Σκοπιανού και βρέθηκαν αντιμέτωποι με τα μεγαλειώδη συλλαλητήρια της Θεσσαλονίκης και της Αθήνας.
Την επομένη κιόλας της συγκέντρωσης στην πλατεία Συντάγματος έβγαλαν στην πολιτική αρένα την υπόθεση της Novartis και έστειλαν στη «σέντρα» δύο πρώην πρωθυπουργούς και οκτώ πρώην υπουργούς.
Το αποτέλεσμα ήταν να μετατραπεί η συζήτηση στη Βουλή για την Προκαταρκτική Επιτροπή σε ένα κατηγορώ κατά της κυβέρνησης για περίεργες σχέσεις με τη Δικαιοσύνη και στοιχεία που προέρχονται από «προστατευόμενους» μάρτυρες οι οποίοι κάτι είδαν ή κάτι είχαν ακούσει.
Τρεις μήνες μετά, μηδέν εις το πηλίκο για την κυβέρνηση. Η δημοσκόπηση της Pulse δείχνει ότι η διαφορά Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ επέστρεψε στα επίπεδα των 10 μονάδων, όσο ακριβώς είχε μετρηθεί στην αντίστοιχη έρευνα της 10ης Ιανουαρίου.
Τσάμπα ο σχεδιασμός και οι αγρυπνίες στο Μαξίμου. Τα πυρομαχικά του Τσίπρα τελειώνουν και οι δυσκολίες βρίσκονται ακόμη μπροστά του. Τον Δεκέμβριο θα μειωθούν οι συντάξεις κατά 15% προκαλώντας σοκ σε όλα σχεδόν τα νοικοκυριά ενώ ταυτόχρονα είναι πιθανό να εφαρμοστεί και η περικοπή του αφορολόγητου ορίου σε βάρος των χαμηλόμισθων.
Σύγχυση ταυτοτήτων, απώλεια ισορροπίας
Τα σοκ αυτά δεν μπορεί να τα αντέξει καμία κυβέρνηση, ιδίως μία που βρίσκεται στο τέλος της θητείας της. Ο πρωθυπουργός θα φτάσει στο σημείο να θέλει να προκηρύξει εκλογές αλλά να μην μπορεί, καθώς θα βλέπει ότι η διαφορά θα παραμένει διψήφια και η Νέα Δημοκρατία δεν έχει απώλειες από τα πυρά των οπλαρχηγών του Μαξίμου. Οσο περνάει οι καιρός χωρίς αποτέλεσμα οι γκρίνιες στο εσωτερικό της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. θα φουντώνουν και η κρίση στο Μαξίμου θα ανακυκλώνεται.
Ηδη το σενάριο της «καθαρής εξόδου» έχει καεί και οι φιέστες για το τέλος του Μνημονίου τον Αύγουστο μοιάζουν με αστείο όταν τα μνημονιακά μέτρα είναι μπροστά. Με άλλα λόγια, απέτυχαν και τώρα βρίσκονται μπροστά στα αδιέξοδά τους.
Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΤΡΕΞΕΙ
Τα στοιχεία της Στατιστικής Αρχής δείχνουν ότι η ανεργία ανέβηκε στο τέταρτο τρίμηνο του έτους έναντι του τρίτου ενώ και ο δείκτης των κατασκευών, που παραδοσιακά λειτουργεί ως βασικός αναπτυξιακός μοχλός, υπέστη σημαντική καθίζηση. Η ιδιωτική κατανάλωση έχει σημειώσει πτώση και η οικονομία μοιάζει να εξαρτάται πλήρως από την πορεία του τουρισμού. Ευτυχώς τα μηνύματα από το μέτωπο των κρατήσεων είναι θετικά και όλοι ελπίζουν ότι η ένταση που επικρατεί στις ελληνοτουρκικές σχέσεις θα αποκλιμακωθεί ώστε το καλοκαίρι να κυλήσει ήρεμα. Ομως η υπερφορολόγηση και η αβεβαιότητα για την επόμενη μέρα του προγράμματος αποτελούν ανασταλτικούς παράγοντες σε επενδυτικά σχέδια και κατ’ επέκταση για τη δημιουργία θέσεων εργασίας και εισοδημάτων. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αδιαφορεί για την πραγματική οικονομία. Οσο μάλιστα οι δανειστές κλείνουν τα μάτια και νοιάζονται μόνο για τα πρωτογενή πλεονάσματα, τα οποία σε μεγάλο βαθμό είναι αποτέλεσμα στάσης πληρωμών του Δημοσίου, η αγορά δεν θα τρέξει.
Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗ NOVARTIS ΚΑΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΠΑΓΙΔΕΣ
Η δημοσκόπηση της Paulse για τον ΣΚΑΪ είχε ένα ενδιαφέρον εύρημα. Η συζήτηση για σκάνδαλα και μίζες ευνοεί σχεδόν αποκλειστικά τον ΣΥΡΙΖΑ. Σύμφωνα με την έρευνα, το 39% των ερωτηθέντων απάντησε ότι το θέμα ευνοεί τον ΣΥΡΙΖΑ και μόνο το 6% την αντιπολίτευση. Η διαπίστωση αυτή έχει μια λογική, καθώς ακόμη υπάρχει στην κοινή γνώμη η αίσθηση ότι η διαφθορά είναι προϊόν του «παλαιού πολιτικού συστήματος» και όλες οι υποθέσεις «τσουβαλιάζονται» κάτω από αυτόν τον κοινό παρονομαστή. Επιπλέον οι παρατυπίες και οι «παρασπονδίες» του ΣΥΡΙΖΑ καλύπτονται ακόμη από τους μηχανισμούς της εξουσίας. Η υπόθεση της Novartis θα ξεφουσκώσει όσο τα στοιχεία που παρουσιάζονται ως «ακλόνητα» στην πράξη αποδεικνύονται έωλοι ισχυρισμοί. Επιπλέον, η επιμονή της κυβέρνησης να επαναφέρει διαρκώς το ζήτημα στην επικαιρότητα χωρίς να υπάρχουν σοβαρά νέα στοιχεία ξεφτίζει την υπόθεση και τη μετατρέπει σε κυνήγι μαγισσών. Για το λόγο αυτό η αντιπολίτευση δεν χρειάζεται να συμμετέχει στο παιχνίδι του Μαξίμου. Να έχει τα μάτια της ανοιχτά για τις παγίδες που στήνει η κυβέρνηση και να τις αποφεύγει όταν μάλιστα υπάρχουν θέματα καυτά, όπως τα ζητήματα της οικονομίας, τα επερχόμενα μέτρα σε συντάξεις και φόρους και βέβαια και η υπόθεση του Ιβάν του τρομερού.
*O Πάνος Αμυράς είναι ο διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]