Το μπουκέτο των γυναικών που συναντήθηκε χθες με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας δεν ήταν μόνο όμορφο, αλλά και πολύ γενναίο. Εξι γυναίκες που έχουν νοσήσει με τον καρκίνο του μαστού μίλησαν, χαμογέλασαν, αγκαλιάστηκαν και έστειλαν ένα ηχηρό μήνυμα ζωής εκ μέρους χιλιάδων άλλων γυναικών που έχουν νοσήσει από την ίδια ασθένεια και την έχουν ξεπεράσει ή βρίσκονται ακόμα σε θεραπεία. Χωρίς μεγάλα λόγια, με ειλικρίνεια για τις δύσκολες προσωπικές στιγμές, αλλά κυρίως με την επώδυνη γνώση ότι ο καρκίνος δεν είναι αήττητος. Αρκεί να μην του κρυφτείς, αρκεί να μην προσπαθήσεις να τον «καμουφλάρεις», αρκεί να κάνεις τις εξετάσεις σου έγκαιρα και με συνέπεια. Δυστυχώς, ακόμα και σήμερα αυτά δεν είναι αυτονόητο. Το είπε η Μάγια Τσόκλη, αναφέροντας πως ακόμα και σήμερα εξακολουθούν να υπάρχουν πολλά ταμπού και κοινωνικός στιγματισμός. Υπάρχουν ακόμα και σήμερα συμπολίτες μας που φοβούνται να προφέρουν τη λέξη.
Για αυτό είναι εξαιρετικά πολύτιμο το πρόγραμμα προληπτικού ελέγχου για τον καρκίνο του μαστού «Φώφη Γεννηματά». Επειδή απευθύνεται κυρίως στις γυναίκες που δεν έχουν κατανοήσει τη σημασία της πρόληψης και οι οποίες, αν και βρίσκονται στην ηλικιακή ομάδα 50-69 ετών, ίσως να μην έχουν κάνει και ποτέ μαστογραφία. Τα αποτελέσματα του προγράμματος είναι εντυπωσιακά, αφού βοήθησαν ήδη 2.411 γυναίκες να εντοπίσουν έγκαιρα τα ευρήματα. Τόσο έγκαιρα, που στην πλειονότητά τους δεν χρειάζονται μαστεκτομή ή χημειοθεραπεία. Και το πρόγραμμα είναι ακόμα στην αρχή.
Μέχρι πρόσφατα στην Ελλάδα την έννοια της «πρόληψης» στη δημόσια υγεία τη συναντούσες μόνο σε ομιλίες και επιστημονικές διατριβές. Πλέον αποτελεί πολιτική του κράτους, και μάλιστα όχι αποσπασματική αλλά ολοκληρωμένη, με πολλές και επιμέρους στοχεύσεις για τον γυναικείο και τον ανδρικό πληθυσμό. Οπως είπε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, στη συνέντευξή της στον «Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής» (στη Μαρία-Νίκη Γεωργαντά), σύντομα θα ξεκινήσουν προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και του παχέος εντέρου, για τα καρδιαγγειακά νοσήματα και την έγκαιρη διάγνωση του ανευρύσματος της κοιλιακής αορτής.