Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης έχει βάλει εγκαίρως στην ατζέντα το θέμα της μείωσης των φόρων για επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα και τώρα ο πρωθυπουργός προσπαθεί ασθμαίνοντας να τον ακολουθήσει σε ένα πεδίο όμως το οποίο και πάλι δεν γνωρίζει, ούτε πιστεύει.
Χθες παρατηρήσαμε τη στροφή 180 μοιρών του πρωθυπουργού (ή 360ο όπως έλεγε ο ίδιος ως μηχανικός) στο θέμα της φορολογίας.
Ο κ. Τσίπρας μιλώντας στο συνέδριο της ΓΣΕΒΕ αναγνώρισε ότι η φορολογία στη χώρα είναι εξαιρετικά υψηλή και «δεν μπορεί παρά να είναι στόχος και δέσμευση να προχωρήσουμε στη μείωσή της με τρόπο δίκαιο και στοχευμένο».
Δεν πείθει όμως ο πρωθυπουργός. Ούτε στόχος ούτε δέσμευση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι να περιορίσει τα φορολογικά βάρη.
Μόλις τον περασμένο Νοέμβριο από το βήμα της Βουλής ο Ευκλείδης Τσακαλώτος απέρριπτε ως νεοφιλελεύθερη την επιλογή της μείωσης των φόρων και καλούσε τον κ. Μητσοτάκη να του πει ποιες δαπάνες θα κόψει για να υλοποιήσει τις εξαγγελίες του για μειώσεις φόρων.
2014 και 2024, ομοιότητες και διαφορές
Ο κ. Τσακαλώτος, που έγινε υπουργός «πουλώντας» στον λαό το πρόγραμμα Θεσσαλονίκης με παροχές 12 δισεκατομμυρίων ευρώ, ζητούσε εξηγήσεις από την αντιπολίτευση θεωρώντας ανέφικτο τον περιορισμό των βαρών κατά 1 δισ. σε διάστημα δύο χρόνων!
Τώρα ο κ. Τσίπρας αδειάζει τον υπουργό Οικονομικών αλλά και πάλι δεν λέει την αλήθεια σε ό,τι αφορά τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχει ψηφίσει τη μείωση του αφορολογήτου ορίου στα 5.600 ευρώ, που σημαίνει ότι θα φορολογούνται και οι χαμηλόμισθοι των 500 ευρώ. Το μόνο που απομένει προς διευκρίνιση είναι εάν η περικοπή του αφορολογήτου θα γίνει το 2020 ή θα ισχύσει από τον Ιανουάριο του 2019, κάτι που θα αποφασισθεί από τους δανειστές τον προσεχή Μάιο.
Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να μειώσει τους φόρους για ιδεολογικούς αλλά και συμβατικούς όρους. Θεωρεί την κερδοφορία των επιχειρήσεων ως κοινωνική ζημιά που πρέπει να τιμολογηθεί ακριβά ενώ η διόγκωση του κράτους που συμβαίνει τώρα επί Τσίπρα δεν μπορεί να χρηματοδοτηθεί παρά μόνο με χαράτσια και νέους φόρους.
Η διαφορά με τη ΝΔ είναι θεμελιώδης. Η αξιωματική αντιπολίτευση τάσσεται υπέρ της μείωσης των φόρων με παράλληλη περιστολή των κρατικών δαπανών. Ο πρωθυπουργός υπόσχεται μείωση φόρων με αύξηση δημοσίων δαπανών. Πιο πιστευτό ήταν το πρόγραμμα Θεσσαλονίκης.
Αποτυχία στο μέτωπο της φοροδιαφυγής
Τα στοιχεία που έδωσε το υπουργείο Οικονομικών μετά από ερώτηση βουλευτή του Ποταμιού δείχνουν ότι η κυβέρνηση απέτυχε παταγωδώς στο μέτωπο της φοροδιαφυγής. Στις αρχές του 2015 ο πρωθυπουργός και το οικονομικό επιτελείο υποστήριζε ότι τα έσοδα από τις λίστες Λαγκάρντ, Μπόργιανς κ.λπ. θα προσέγγιζαν το 1 δισ. ευρώ.
Τρία χρόνια μετά τα στοιχεία του υπουργείου είναι αμείλικτα. Οι εισπράξεις από τις λίστες της πιθανής φοροδιαφυγής δεν ξεπερνούν τα 107 εκατομμύρια από το 2013 που είχαν ξεκινήσει οι έλεγχοι. Ευτυχώς που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε εναλλακτική λύση. Επέβαλε χαράτσια και ανέβασε έμμεσους και άμεσους φόρους επιβαρύνοντας τους συνεπείς φορολογούμενους και τους οικονομικά ασθενέστερους.
Πάει και το QE
Μέχρι το περασμένο φθινόπωρο το Μέγαρο Μαξίμου έθετε ως εθνικό στόχο την ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, το περίφημο QE, που θα έδινε τη δυνατότητα φθηνού δανεισμού σε Δημόσιο, τράπεζες και μεγάλες επιχειρήσεις.
Εκτοτε το θέμα «εξαφανίσθηκε» από την ατζέντα της κυβέρνησης και χθες αποκαλύφθηκε ο λόγος. Οι εξελίξεις στην οικονομία της ευρωζώνης οδήγησαν την κεντρική τράπεζα στο να αφαιρέσει από την τελευταία της ανακοίνωση τη δέσμευση για αύξηση των αγορών στο πλαίσιο του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης εάν οι προοπτικές επιδεινωθούν.
Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι το QE που εφαρμόσθηκε για πρώτη φορά το 2015 βαίνει προς απόσυρση. Ολη η ευρωζώνη επωφελήθηκε από το πρόγραμμα αυτό εκτός από την Ελλάδα, που έπεσε στα χέρια της περήφανης διαπραγμάτευσης Τσίπρα-Βαρουφάκη.
O Πάνος Αμυράς είναι ο διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]